Hoe wetenschappers per ongeluk een nieuwe kleur blauw ontdekten

18 september 2016
373

Als je naar de gemiddelde kleurenwaaier in de verfwinkel kijkt zou je zeggen dat elke kleur al bestaat. Je kunt je muur zelf in 13 verschillende tinten wit (...) verven. Daarom is het extra verrassend dat wetenschappers een nieuwe kleur hebben ontdekt: YInMn Blue. Interessant is ook dat ze geheel per toeval deze kleur fabriceerden.

De kleur werd ontdekt door de chemicus Mas Subramanian die met zijn team aan de Oregon State University experimenteerde met het verbinden van elektronica. Voor een bepaalde test mengden de onderzoekers zwarte mangaanoxide met verschillende chemicaliën wat ze verhitten tot 1000 graden Celsius (de naam van de blauwe kleur komt van scheikundige elementen yttrium, indium en mangaan).

Lapis Lazuli

Wat de onderzoekers niet verwachtten is dat er tijdens het verhitten opeens een hele intense blauwe kleur zou ontstaan. Verbaasd door deze reactie onderzochten ze het nieuwe pigment: het bleek dat deze kleur door zijn unieke scheikundige structuur niet vervaagt, ook niet als je het mengt met olie of water.

"Al sinds de tijd dat de Egyptenaren de eerste blauwe pigmenten ontwikkelden breekt de kleurenindustrie zich het hoofd over de duurzaamheid, veiligheid en giftigheid van deze kleur", vertelt Subramanian. Reeds bestaande blauwe pigmenten bestaan hoofdzakelijk uit ultramarijn (gemaakt van verpulverde lapis lazuli) en giftige alternatieven zoals kobalt- en Pruisisch blauw. Met deze laatste kleur schilderen Van Gogh veel, daardoor zijn veel van zijn schilderijen nu veel donkerder dan hoe hij het bedoeld heeft. Dat maakt de vinding van een nieuwe kleur blauw - de eerste sinds 200 jaar - zo boeiend.

Energiebesparend 

Subramanian vertelt verder: "YInMn is veilig en relatief makkelijk te maken... en het kan wellicht ook helpen bij het vraagstuk van energiebesparing." Dit pigment reflecteert namelijk grote hoeveelheden infrarood licht. Een dak in de kleur YInMn zou kunnen helpen ene gebouw koel te houden.

Lees ook:  Kleuren voor gevorderden

Ook in de kunstwereld heeft Subramanian de kleur reeds geïntroduceerd. "Ik heb monsters gestuurd naar kunstenaars die de kleur nu gebruiken in hun werk. Ook kunnen we het gebruiken voor restoraties omdat het heel erg lijkt op ultramarijn wat in oude schilderijen wordt gebruikt, maar veel duurzamer is."

De Sheperd Color Company gaat de kleur dit jaar officieel op de markt brengen. Nu nog een naam die uitspreekbaar is!

yinmn3

yinmn2

[hr]

Via artnet

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings