Hoe wetenschappers per ongeluk een nieuwe kleur blauw ontdekten

1726 VIEWS
Hoe wetenschappers per ongeluk een nieuwe kleur blauw ontdekten

Als je naar de gemiddelde kleurenwaaier in de verfwinkel kijkt zou je zeggen dat elke kleur al bestaat. Je kunt je muur zelf in 13 verschillende tinten wit (…) verven. Daarom is het extra verrassend dat wetenschappers een nieuwe kleur hebben ontdekt: YInMn Blue. Interessant is ook dat ze geheel per toeval deze kleur fabriceerden.

De kleur werd ontdekt door de chemicus Mas Subramanian die met zijn team aan de Oregon State University experimenteerde met het verbinden van elektronica. Voor een bepaalde test mengden de onderzoekers zwarte mangaanoxide met verschillende chemicaliën wat ze verhitten tot 1000 graden Celsius (de naam van de blauwe kleur komt van scheikundige elementen yttrium, indium en mangaan).

Lapis Lazuli

Wat de onderzoekers niet verwachtten is dat er tijdens het verhitten opeens een hele intense blauwe kleur zou ontstaan. Verbaasd door deze reactie onderzochten ze het nieuwe pigment: het bleek dat deze kleur door zijn unieke scheikundige structuur niet vervaagt, ook niet als je het mengt met olie of water.

“Al sinds de tijd dat de Egyptenaren de eerste blauwe pigmenten ontwikkelden breekt de kleurenindustrie zich het hoofd over de duurzaamheid, veiligheid en giftigheid van deze kleur”, vertelt Subramanian. Reeds bestaande blauwe pigmenten bestaan hoofdzakelijk uit ultramarijn (gemaakt van verpulverde lapis lazuli) en giftige alternatieven zoals kobalt- en Pruisisch blauw. Met deze laatste kleur schilderen Van Gogh veel, daardoor zijn veel van zijn schilderijen nu veel donkerder dan hoe hij het bedoeld heeft. Dat maakt de vinding van een nieuwe kleur blauw – de eerste sinds 200 jaar – zo boeiend.

Lees ook:  10 mooie plekken waar rivieren elkaar ontmoeten

Energiebesparend 

Subramanian vertelt verder: “YInMn is veilig en relatief makkelijk te maken… en het kan wellicht ook helpen bij het vraagstuk van energiebesparing.” Dit pigment reflecteert namelijk grote hoeveelheden infrarood licht. Een dak in de kleur YInMn zou kunnen helpen ene gebouw koel te houden.

Ook in de kunstwereld heeft Subramanian de kleur reeds geïntroduceerd. “Ik heb monsters gestuurd naar kunstenaars die de kleur nu gebruiken in hun werk. Ook kunnen we het gebruiken voor restoraties omdat het heel erg lijkt op ultramarijn wat in oude schilderijen wordt gebruikt, maar veel duurzamer is.”

De Sheperd Color Company gaat de kleur dit jaar officieel op de markt brengen. Nu nog een naam die uitspreekbaar is!

yinmn3

yinmn2


Via artnet

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

12 mooiste watervallen ter wereld
Levende bruggen: een unieke samenwerking tussen mens en natuur
Een buitenaards universum in edelstenen
De natuur als (ijs)kunstenaar