Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt

3580 VIEWS
Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt

Toen we jong waren duurden de zomervakanties een eeuwigheid en de tijd tot aan de langverwachte kerstvakantie zo mogelijk nog langer. Nu we ouder worden lijkt het tegenovergestelde waar: tijd vliegt voorbij alsof het niets is en de jaren volgen elkaar in rap tempo op.

Eén van de gangbare theorieën hierover is dat onze hersenen tijd waarnemen ten opzichte van de hoeveelheid nieuwe informatie die ze verwerken. Als je 5 jaar oud bent ontdek je elke dag 10 nieuwe dingen. Hoe ouder je wordt, hoe meer vertrouwd je omgeving is. Je ziet niet meer alle details van je huis, je werk of de weg ernaartoe. Je brein registreert een bekend beeld en gaat op de automatische piloot. De tijd vliegt zo letterlijk voorbij.

Schurken

nha stamboom

Het goede nieuws is dat er heel makkelijk iets aan is te doen: zorg dat je regelmatig (compleet) nieuwe dingen doet. Bijvoorbeeld die cursus stamboomkunde. Kom je er eindelijk achter of er in je familie misschien wel schurken aan de stamboom hangen – of dat er wellicht familieleden zijn die je nog nooit hebt gezien.

Stadwandeling

Soms kom je terug van een vakantie om je te realiseren dat je na het doorspitten van 2 reisgidsen en de vele rondleidingen bijna meer weet van de plek waar je 10 dagen bent geweest, dan de plaats waar je zelf woont. Plan daarom regelmatig een dagje ‘toerist in eigen stad’ en ga naar dat museum waar je anders altijd alleen maar langsfietst, pak de  kronkelende route van een stadswandeling zoals in de reisgids staat uitgestippeld en strijk op het terras neer waar je anders nooit iets zou bestellen. Er is nog zoveel te ontdekken!

Lees ook:  Kosmopolitisch cachet in karakteristiek Brugge

Sterren

nha astrologie

Tijdens school- en studieperiodes was het zo vanzelfsprekend om nieuwe dingen te leren dat we er wel eens moe van werden, of er alles aan deden om met minimale inspanning toch een voldoende te halen. Daar kon je dan overigens alsnog behoorlijk druk mee zijn. Bijna niet meer voor te stellen als je bedenkt hoe mooi het is om iets nieuws te leren en je bijvoorbeeld te verdiepen in de astrologie en je eigen sterrenbeeld, je de zangerige Zweedse taal machtig te maken (fin!) of eindelijk eens te leren piano spelenHeerlijk om weer in de schoolbanken te mogen zitten, leerling te mogen en zijn en je open te stellen voor nieuwe kennis.

Zwemmen

Je brein scherp houden met nieuwe impulsen zit niet alleen in nieuwe dingen doen, maar ook in de mensen om je heen. Feit is dat we niet meer zo vaak als vroeger in de gelegenheid komen om nieuwe vrienden te maken. Daarnaast zijn we ook kieskeuriger en staan onze hersenen – hoe ruimdenkend we onszelf ook vinden – gewoon minder open voor alles en iedereen wat onbekend is. Voordeel van bij een club gaan is dat je meteen een gemene deler hebt: één verschil minder om te overbruggen. Wanneer je tot de categorie ‘Een clùbje?! Mij niet gezien!’ behoort kun je het ook zo zien: je gaat iets doen wat je heel leuk lijkt (bijvoorbeeld: zwemmen. Of toneelspelen.) en daar zijn toevallig ook andere mensen. Die toevallig ook graag willen leren acteren.

Kalligrafie

Eén van de dingen waar we na de strenge rode pen van de docent op school niet meer over nadenken is ons handschrift. Het is vaal deel van onze identiteit geworden. De ultieme manier om je hersenen een nieuwe ervaring te geven is dan ook om anders te gaan schrijven. Het voelt misschien wat geforceerd om voor het boodschappenbriefje opeens een heel ander handschrift te hanteren. Wellicht is het daarom leuk om je voor dit doel te verdiepen in de eeuwenoude kalligrafie-techniek. Simpele woorden tot kunst verheffen: over het doorbreken van routines gesproken.

Lees ook:  7 inspiratietips voor je innerlijke kunstenaar

De lijst is oneindig. Voor wie het wil zien is er elke dag iets nieuws te ontdekken, zelfs als we straks 98 zijn. Meer tips? Delen kan onderaan deze pagina!

Van een cursus stamboomkunde tot kinderverhalen schrijven: bij de NHA vind je diverse cursussen die je nieuwe inzichten bieden. De NHA bestaat al meer dan 80 jaar en is één van de grootste scholen voor thuiscursussen en -opleidingen in Nederland. Deze aanbieder is opgericht door een onderwijzer die het onderwijs betaalbaar en bereikbaar wilde maken voor iedereen. Prettig is dat je ieder moment kunt starten met een cursus en deze volledig in je eigen tempo volgt. Lesmateriaal krijg je opgestuurd of kun je online bekijken, en een ervaren docent geeft je gerichte tips en feedback waardoor je meer resultaat boekt. 

Meer weten? Bekijk hier alle creatieve cursussen en ga direct van start!

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

4 creatieve manieren om meer planten in huis te halen
Bijzondere bloementaarten die je ook gewoon kunt eten
Oude postzegels vormen de basis voor sprookjesachtige prenten
3 dingen waarmee je met creativiteit de wereld laat zien wie je écht bent