Hoe maak jij de mooiste tuinbar?

16 juni 2022
920
tuinbar

Het kwik stuift weer omhoog in de thermometer, dus tijd om lekker veel tijd buiten door te brengen. Met een tuinbar worden de lange zomeravonden nog gezelliger. Maar hoe creëer je die tuinbar waarvan ieders mond open valt? Wij verklappen het geheim.

Welk materiaal is geschikt voor een zelfgemaakte bar?

Je hebt een paar onderdelen nodig om de perfecte bar te kunnen maken. Laten we beginnen met de basis: het fijnste materiaal om de bar mee te maken is hout. Hierin heb je verschillende keuzes, bijvoorbeeld oude pallets, steigerhout of MDF platen. Vooral steigerhout is een aanrader, want dat is relatief goedkoop en kun je bij vrijwel alle bouwmarkten kopen. Pallets en MDF heb je wellicht al in huis, dus resten kun je prima gebruiken om een tuinbar te maken.

Elk materiaal heeft zo zijn vóór en nadelen.  Ben je niet zo’n klusser? Dan is het het makkelijkst om een bar te maken met MDF platen. MDF heeft echter niet zo’n mooie uitstraling en is weersgevoeliger dan bijvoorbeeld steigerhout en pallets. Ga je aan de slag met steigerhout, laat dan het hout even wennen aan de omgevingstemperatuur (als deze erg verschilt met de vorige plek). Hout is natuurlijk en kan krom worden bij temperatuursverandering. Dat wil je natuurlijk niet als je aan het bouwen bent.

tuinbar

Je tuinbar bouwen

 Bij het kiezen van de vorm van je tuinbar, moet je een aantal dingen in je achterhoofd houden. Uiteraard zijn dat de afmetingen van de plek waar de bar komt en van de bar zelf. Ga je voor een luxe bar? Dan heb je bijvoorbeeld ook plek nodig voor een tap, wasbak en koelkast. In dat geval moet het werkblad dieper en functioneel zijn. Heb je een bepaald thema voor ogen, bijvoorbeeld een beach club? Werk dan met hout in lichte kleur. Wordt het meer een mancave waar je met vrienden gaat chillen? Dan mag het natuurlijk wat stoerder. Ga dan voor donkere steigerhouten planken.

Lees ook:  Een zwevende tuin van 30.000 bloemen

Vervolgens moet je zelf aan de slag met het bouwen. Handig is om van tevoren een soort bouwtekening van de bar te maken, zodat je precies weet hoe je met bouten straks alles in elkaar kunt zetten. Tevens krijg je zo een inzicht waar bepaalde kabels en waterafvoer moeten komen. Om je een beetje een idee te geven: voor een tuinbar van ongeveer 1,25 meter lang heb je 11 steigerplanken nodig (ongeveer 2,5 meter lang en 20 centimeter breed), 5 verbindingslatten en zelfborende schroeven of bouten.

Wanneer je de bar hebt gebouwd, is het tijd voor de afwerking. Wanner je wilt dat je bar lang mee gaat, is het aan te raden om hem met beits te bewerken. Je kunt kiezen voor een beits met een kleur, maar ook eentje die transparant is. Daarna kun je hem verven in een kleur naar keuze.

Zelf een bar maken in je tuinhuis

Het voorbeeld dat we net noemden, past in vrijwel elke tuin. Het maakt in feite niet uit of je een grote of een kleine tuin hebt, want je kunt de bar prima op maat maken. Een overdekte bar is natuurlijk het fijnst, want dan kun je ook een drankje doen als het regent. Heb je een grotere tuin, dan kun je de bar ook groots aanpakken. Maak bijvoorbeeld een bar in je tuinhuisje of tover een container om tot een tuinbar.

Je tuinbar compleet maken

Goed, het belangrijkste heb je af: de bar zelf. Maar dat is natuurlijk niet voldoende voor een complete beleving! Maak er een échte bar van zoals populaire beach clubs eruit zien. Denk bijvoorbeeld aan een paar bijpassende statafels en barkrukken. Statafels kun je bijvoorbeeld maken van hetzelfde materiaal dat je gebruikt hebt voor de bar. Een echte sfeermaker is de verlichting. Ga je echt voor die beach club vibe? Dan passen lichtslingers het best bij jouw tuinbar. Hou je juist van vintage? Ga dan voor een paar retro lampen en vintage borden. Met bouten en wielen kun je ook een mobiele tuinbar maken die je makkelijk kunt opbergen en op de plek kunt zetten waar je hem hebben wilt. Zo’n mobiele tuinbar is wel wat compacter, maar uitermate geschikt om cocktails te maken. Of ga voor een bar in vintage stijl, want vintage meubels zijn helemaal in!

Lees ook:  Schoonheid uit onverwachte hoek | Creatieve schuttingen
bouten

Afweging tussen zelf maken en kopen

Je kunt zelf een bar maken voor in je tuin, maar je zou deze ook kunnen kopen. Het scheelt je tijd en je hebt meer garantie dat deze goed in elkaar zit en de afmetingen kloppen. Aan de andere kant kost een behoorlijke duit om een kant-en-klare tuinbar te kopen, terwijl losse steigerhouten planken slechts enkele euro’s kosten. Neem er ook de tijd voor, want als je urenlang aan het ploeteren bent, heb je misschien geen zin meer om de tuinbar af te maken. Dus, tuinliefhebbers klaar? Klussen maar!

Wat is er nu leuker dan een lekkere cocktail drinken in je tuinbar? In deze blog lees je over de kunst van cocktails.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down