
Trauma triggers: Je hart bonst hard, je gedachtes slaan op hol en je begint te zweten – je bent net getriggerd. Je kunt de impact die deze triggers op je leven hebben minimaliseren, door een aantal technieken bij de hand te hebben.
We herkennen ons allemaal in de kracht van een plotselinge herinnering, als je bijvoorbeeld ineens een oude bekende geur ruikt die je terugbrengt naar een vakantie tijdens je kindertijd. Mensen die met PTSS leven kan het plotseling vrijkomen van herinneringen iemand echter terug brengen naar een pijnlijke en traumatische gebeurtenis. Dit kan een emotionelen of fysieke reactie uitlokken die vergelijkbaar is met die in het verleden. Een cruciaal onderdeel van het herstellen van een trauma is leren omgaan met dit soort triggers.
Wat zijn triggers?
Een trauma trigger kan eigenlijk alles zijn dat een herinnering aan een trauma oproept, maar we zullen een aantal veel voorkomende triggers besproken.
Een trigger zorgt ervoor dat je je hulpeloos of onveilig voelt, overweldigd raakt door je eigen gedachten of in paniek raakt. Wat je op dat moment ervaart kunnen dezelfde dingen zijn die je voelde op het moment van de traumatische gebeurtenis, alsof je het opnieuw beleeft.

Een aantal veel voorkomende triggers zijn:
Externe triggers
- Geuren
- Specifieke plaatsen
- Nieuws
- Einde van een relatie
- Getuigen van een soortgelijke gebeurtenis als het trauma
- Mensen zien die je aan het trauma herinneren
- Boeken of films die je aan het trauma herinneren
- Vakantie
- Ruzie/argumenten
- Jubilea
Interne triggers
- Herinneringen
- Eenzaamheid
- Droefheid
- Ongerustheid
- Woede
- Kwetsbaarheid
- Spanning/stress
Triggers worden door onze geest beschouwd als een bedreiging en veroorzaakt daarom een reactie zoals paniek of angst. Het is dus eigenlijk een verdedigingsmechanisme.

Hoe kun je omgaan met triggers?
Het zal tijd en oefening kosten om jouw reactie op triggers onder controle te krijgen zodat ze minder impact hebben op je leven.
Hier zijn een paar manieren om de impact van een trigger te beheersen:
Wees bewust
Omgaan met triggers begint bij bewust wording. Als je een trigger ervaart, wees dan bewust van wat deze trigger heeft gegenereerd, wat er allemaal gebeurt in je lichaam en in je hoofd.
Het is niet gemakkelijk om hier gelijk allemaal bij stil te staan, maar het zal helpen als je opschrijft wat je wél weet en ervaart.
Mindfulness
Dit staat dicht bij het eerste punt. Als je namelijk bezig bent met afvragen wat er in je lichaam gebeurt, breng je je geest in het heden. Triggers stoten je rechtstreeks terug naar het verleden, daarom is het belangrijk om je op zo’n moment te herpakken en in het nu te komen.
Dit helpt je ook in te zien dat een trigger alleen een trigger is en niet een nieuw trauma.
Zoek ondersteuning
Dierbaren kunnen een grote steun bieden in het genezen van een trauma. Praat zoveel mogelijk over je trauma met degene die je vertrouwt en zorg dat je advies krijgt van een therapeut.
Ben lief tegen jezelf
Genezen van een trauma is geen gemakkelijk proces en daarom mag je best wel een beetje lief zijn tegen jezelf. Herinner jezelf eraan dat je aan het genezen bent van een grote psychologische verwonding en dat het proces tijd zal kosten. Besteed aandacht aan wat jij nodig hebt en wat er helpt bij het verlichten van stress. Neem ook de tijd om dit doelbewust te doen, vooral als je weet dat je te maken krijgt met situaties waarin je getriggerd kunt worden.