Hoe kun je natuurlijk je huis isoleren?

19 maart 2024
47
duurzaam isolatiemateriaal

Sinds de energiecrisis van 2022 zijn mensen bewuster bezig met energieverbruik en duurzaamheid. In de winter wil je zo veel mogelijk warmte binnen houden, terwijl je zo weinig mogelijk energie verbruikt. In de zomer wil je juist de warmte buiten houden en de frisse lucht binnenhouden. Je kunt heel wat besparen op je energierekening met de juiste isolatie. Toch is isoleren niet altijd even makkelijk, zeker niet als je op een duurzame manier wilt isoleren. Er zijn heel wat manieren waarop je dit kunt bereiken. Wij delen graag hoe jij jouw huis zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk kunt isoleren, zodat je niet onnodig energie hoeft te gebruiken en je kunt genieten van een warm huis in de winter.

Maak gebruik van duurzaam isolatiemateriaal

De eerste stap naar duurzaam isoleren is het gebruiken van duurzaam isolatiemateriaal. Een huis bestaat uit veel onderdelen, die allemaal geïsoleerd kunnen worden. De meest voorkomende isolatiepunten zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en raamisolatie. Spouwmuurisolatie is verkrijgbaar in diverse soorten, zoals cellulosevezels, hennepvezels en vlasvezels. Ook kun je gebruik maken van schapenwol of kurk wanneer je de andere delen van het huis wilt isoleren. Al deze materialen zijn biologisch afbreekbaar en goed voor het milieu. Het verbeteren van de energie-efficiëntie van een huis kan worden bereikt door isolatiemaatregelen toe te passen. Hierdoor hou je de warmte of kou langer binnen en betaal je onderaan de streep minder energiekosten.

isolatiemateriaal

Beperk het aantal kieren en gaten in huis

Lucht komt door de kleinste kieren en gaten het huis binnen en gaat weer net zo snel naar buiten. In de koudere maanden gaat onnodig warmte naar buiten en komt de kou weer naar binnen. De verwarming verbruikt hierdoor onnodig veel energie om het huis te verwarmen. Het afsluiten van deze openingen zorgt ervoor dat de warmte langer in huis blijft en dat er minder energie wordt verbruik. De kieren en gaten kunnen worden afgedicht met tochtstrips, afdichtingsmiddelen, isolatietape of dichtingsstrips. Tochtstrips zijn flexibele strips die gebruikt worden rond deuren en ramen om de opening bij het kozijn te dichten. Afdichtingsmiddelen zoals siliconenkit of acrylaatkit worden gebruikt om kleine gaten te dichten rond ramen, plinten en andere openingen in de muur of vloer. Isolatietape wordt gebruikt op plekken waar andere afdichtingsmiddelen moeilijker kunnen worden aangebracht, zoals leidingen en ventilatieroosters. Dichtingsstrips zijn zelfklevende strips die ook gebruikt worden om kieren rondom ramen en deuren af te dichten. Er zijn veel opties op het gebied van afdichten, kies de optie die het beste bij jouw project past en ga meteen aan de slag.

Lees ook:  Hoe laat je een scheiding goed en gezond verlopen?

Gebruik isolerende raambekleding

Veel warmte gaat verloren via ramen, het afdichten van kieren en gaten alleen is helaas niet genoeg. Isolerende raambekleding kan helpen om nog meer warmteverlies te voorkomen, vooral ’s nachts. Zware gordijnen helpen bij het binnen houden van de warmte en het buiten houden van de kou. Ook isolatiefolie of rolluiken kunnen bijdragen aan het behoud van de warmte in huis. Het installeren van rolluiken is natuurlijk niet eenvoudig. Mocht het zelf niet helemaal lukken, dan kun je ook de hulp van een deskundige installateur inschakelen.   

tapijten en vloerkleden als isolatie

Verrijk je huis met tapijten en vloerkleden

Tapijten en vloerkleden functioneren als een extra laag tussen de vloer en de rest van de ruimte. Dit dient als een isolerende barrière, waardoor warmteverlies via de vloer verminderd wordt. De warmte wordt beter vastgehouden in de ruimte en zorgt voor een gelijkere temperatuur verdeling in huis. Daarnaast worden de kieren en gaten in de vloer opgevuld door het tapijt, wat tocht vermindert in huis. Los van de isolerende voordelen, voegt een tapijt meer comfort en gezelligheid toe aan de ruimte. Geluidstrillingen worden geabsorbeerd, waardoor de gehele akoestiek verbeterd wordt.

Investeer in natuurlijke zonwering

Natuurlijke zonwering wordt gebruikt om directe zonnestralen op het huis te verminderen. Plant bomen en struiken op een strategische manier, zodat ze een schaduw kunnen werpen op de ramen van het huis. Bomen met veel bladeren bieden koelte in de zomer en juist meer licht in de winter. Ook luifels en overhangende daken worden gezien als natuurlijke zonwering. Een huis met overhangend dak kan de zonnestralen blokkeren, wanneer de zon op het hoogst staat. Hierdoor staat er geen direct zonlicht meer op de ramen en deuren. Geniet elk jaar weer van de natuurlijke zonwering, wanneer deze strategisch ingedeeld en geplaatst is. Het is een investering die zich zeker loont. Van plan om een nieuwe woning te bouwen? Lees dan zeker onze blog over duurzaam wonen.

Lees ook:  Duurzaam opvoeden

Isoleren kan dus op verschillende duurzame manieren. Ga op onderzoek uit en kijk welke het beste bij jou past! Meer weten over een duurzame levensstijl? In onze blog vind je verschillende artikelen die jou meer kunnen bijbrengen over duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze blog met tips over het leven met zero waste.

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Must-have accessoires voor de avontuurlijke reiziger

Waarom jij de natuur moet beschermen

5 manieren om de klantervaring te verbeteren

Rouw in diverse culturen

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down