Hoe een knikker de meest perfecte patronen in het zand maakt

6 oktober 2016
178

25 jaar geleden zegde Bruce Shapiro zijn medische opleiding vaarwel om zijn geluk in de kunsten te beproeven. Hij maakte een machine die op basis van een computerprogramma magneten over een oppervlak liet bewegen, destijds een vrij geavanceerde techniek die vooral in de werktuigbouw werd gebruikt. Shapiro had andere ideeën: hij liet de magneten een paar knikkers aansturen die met hun bewegingen oneindige sporen door het zand trokken.

Sisyphus

De machine kreeg de naam Sisyphus, naar de Griekse mythologische figuur die gedoemd was om tot het einde der dagen een grote rots de berg op te duwen, die vervolgens weer naar beneden rolde. In de kunstwerken van Shapiro maken de knikkers schitterende zandsculpturen: "Het zijn net instrumenten die een muziekstuk spelen, waar elk spoor dat ze trekken minutieus gecomponeerd is."

Zandsculpturen op tafel

Shapiro trok de afgelopen 20 jaar met zijn Sisyphus en de zandsculpturen de hele wereld over. Recentelijk kwam hij op het idee om de zandpatronen ook toegankelijk te maken voor mensen thuis: hij verwerkte de Sisyphus in een tafel waar over het zand een glasplaat ligt. Dit product is nog in ontwikkeling, op Kickstarter kunnen geïnteresseerden zijn project financieren. 

Waar je het ook ziet, het is fascinerend om naar te kijken. Het filmpje hieronder is versneld afgespeeld, maar geeft met de foto's wel een goed idee van het effect.

bruceshapirosisyphus1 bruceshapirosisyphus2 bruceshapirosisyphus3 bruceshapirosisyphus6 bruceshapirosisyphus10 bruceshapirosisyphus11  bruceshapirosisyphus13

 

 

Lees ook:  Ode aan koffie

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Normandië in Frankrijk bezoeken

Hoe bewaar je de innerlijke rust als je op zoek bent naar een huis

Je keuken Feng Shui inrichten

Bonaire: het perfecte toevluchtsoord in de Caraïben

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings