Hoe kippen in deze verzorgingshuizen voor meer sociaal contact zorgen

2145 VIEWS
Hoe kippen in deze verzorgingshuizen voor meer sociaal contact zorgen

Het HenPower project uit Engeland wordt langzamerhand in Nederland ook steeds populairder. Het project voorziet ouderen in verzorgingstehuizen van kippen om het onderlinge sociale contact te verbeteren. Door de kip voelen mensen zich beter, gezonder en zijn ze minder eenzaam!

Eenzaamheid blijft een probleem

Vaak raken oudere mensen snel eenzaam of in een dipje als ze in een verzorgingstehuis gaan wonen. Ze hebben weinig contact meer met buren en vaak hebben ze ook geen huisdier (meer) om voor te zorgen. Uit een onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat meer dan een miljoen 55-plussers zich eenzaam voelen en beperkt sociaal contact hebben. Daar kan echter snel verandering in komen… In Engeland zijn ze namelijk in 2015 gestart met een bijzonder project: HenPower.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

kip

De kip als therapiedier?

Meerdere kippen en kippenhokken worden in verschillende verzorgingstehuizen geplaatst. Dit zorgt voor meerdere positieve veranderingen. Het is de bedoeling dat ouderen vaker mee gaan doen aan workshops, festivals en gemeenschappelijke evenementen. De kip is zelf geen therapiedier, maar juist een katalysator voor het gewenste effect: meer sociaal contact. Het dier maakt veel los, ook bij ouderen met dementie. Deze hebben vaak veel herinneringen aan vroeger als ze met een kip op schoot zitten. Uit onderzoek bleek dat het HenPower project de gezondheid en het welzijn van ouderen verbeterde en depressies en eenzaamheid juist verminderde.

Daarnaast steunt het HenPower project fondsen die bijdragen aan creatief ouder worden. Dit houdt in dat ouder worden niet alleen een last hoeft te zijn, maar ook een hoop positieve kanten kan hebben.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

kip

Vind jij dit project zo bijzonder? Lees dan ook dit artikel over een ziekenhuis waar ze het roer helemaal hebben omgegooid! Ze zeiden de gaarkeuken vaarwel en serveren alleen nog maar voedsel van de hoogste kwaliteit. Dat levert veel positieve resultaten op!

MEER INSPIRATIE

De zadenbibliotheek: gratis zaden voor educatie en duurzaamheid
In Kenia maken ze kunst van afval uit de oceaan
Mexicanen toveren bergen plastic afval om tot een kleurrijk bos
Dit prachtige natuurhotel gaat helemaal op in het Noorse landschap