Hoe jij duurzamer kunt leven

18 november 2021
447
solar energy

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker overal. Iedereen kan zijn eigen ecologische voetprint ook makkelijk verminderen en dat is helemaal niet ingewikkeld of saai. Als je groener gaat leven kun je de CO2 uitstoot aanzienlijk verminderen. CO2 is namelijk de boosdoener van de klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Ook laat je zien wat jij als consument belangrijk vindt, en hoe meer mensen dan kiezen voor duurzaamheid des te meer dit geproduceerd zou worden. Alles wat we doen en kopen heeft invloed op de aarde en daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt voordat je wat koopt. Het kan lastig zijn om te weten waar je moet beginnen en hoe je bepaalde dingen duurzaam moet aanpakken. Daarom geven we je in deze blog een paar tips om duurzaam te leven.

Tip 1 - bewust worden van je aankopen

Begin met consuminderen. Wat houdt dit precies is vraag je je misschien af. Het heeft er eigenlijk mee te maken dat je 2 keer nadenkt voordat je iets koopt. Heb je nou echt perse die nieuwe spijkerbroek nodig? Moet je nou ook echte nu een nieuwe tv hebben of kan die nog wel even mee. Veel dingen die wij kopen kosten namelijk energie en grondstoffen en soms heb je iets gewoon niet nodig. Mocht je nou wel echt iets nodig hebben kun je gebruik maken van TreeClicks. Het is een gratis browserplug-in die een boom plant voor de bestelling die plaatst. Je zou je misschien afvragen waarom dit helpt bij duurzaam leven. Nou het zit namelijk zo, meer bomen planten is tot nu toe de meest efficiënte oplossing om het broeikaseffect tegen te gaan.

Lees ook:  Een modern interieur

solar energy

Tip 2 – vegetarisch eten

Je hoeft natuurlijk niet gelijk vegetariër te worden, het is natuurlijk wel beter voor de aarde maar dit kan een lastige stap zijn. Toch zorgt de vleesindustrie voor veel van de CO2 uitstoot en worden deze dieren vaker ook niet goed behandeld. Daarom is het belangrijk om over te stappen of vegetarisch eten. Groente kan namelijk ontzettend lekker zijn en je kunt het allemaal zo lekker maken als je zelf wilt. Omdat tegenwoordig zoveel mensen over zijn gestapt op het vegetarisch leven zijn er honderden en wel duizenden recepten te vinden overal. Mocht je het lastig vinden om geen vlees meer te eten, kun je altijd kijken voor vleesvervangers. Natuurlijk is het altijd leuk om nieuwe recepten uit te proberen.

Tip 3 – duurzame energie en energie besparen

Dit heb je waarschijnlijk echt al 100 keer gehoord. Stap over op groene energie! Op vrijwel ieder huis kunnen zonnepanelen geplaatst worden en er zijn genoeg duurzame energiebedrijven. Solar energy is een van de meest bekende van duurzame energie. Je hebt natuurlijk ook nog wind en water energie. Overstappen kun je altijd en gemakkelijk doen. Je hebt dan een duurzame energiebron die je later ook kosten zal besparen. Het houd niet op bij duurzame energie. Het is ook belangrijk dat je zoveel mogelijk energie bespaart. Dus trek je stekkers uit het stopcontact, zet de lampen etc. etc. simpele dingen die toch veel effect hebben.

solar energy

Tip 4 – duurzaam shoppen

Als je van shoppen houdt kan je dit ook duurzaam doen. Eerst door natuurlijk weer bewust te denken of je iets nou echt nodig hebt ja of nee. Maar soms hebben we nou eenmaal iets nieuws nodig waar we niet onderuit kunnen. Als het kan kun je natuurlijk ook tweedehands shoppen. Dat is helemaal niet vies of raar. In veel tweedehands winkels kun je namelijk super leuke items vinden die nu ook in de mode zijn. Het is beter voor het milieu en vaak ook nog een stuk goedkoper. Mocht tweedehands niet zo helemaal je ding zijn kun je ook kiezen voor duurzame merken. Vaker heb je ook in normale kleding winkels dat er staat dat een shirt duurzaam is geproduceerd maar dit blijkt niet altijd te kloppen. Duurzame merken kun je herkennen aan een Made-By keurmerk. Zo weet je dus zeker of iets duurzaam is of niet. Zo heb je dus toch nieuwe kleding maar wel op een duurzame manier geproduceerd.

Lees ook:  De filosofie van Permacultuur voor een duurzaam leven

Tip 5 – duurzaam reizen

Ook als je graag wilt reizen kun je dit op een duurzame manier doen. Probeer als eerste minder te vliegen. Het is natuurlijk makkelijk en snel maar ontzettend vervuilend. Je kunt sommige landen namelijk ook op een andere manier bezoeken. Binnen de EU kun je namelijk mooie treinreizen maken. Natuurlijk kun je ook in eco hostels verblijven die een duurzaam verblijf voor je organiseren. Soms moet je nou eenmaal met het vliegtuig reizen en dat is ook verder niet een groot probleem als er echt geen andere mogelijkheid is. Er zijn een hoop manieren waarop jij jouw vlucht kan compenseren. Zo kan je een ticket kopen die boom voor je plant, of je ticket wordt gecompenseerd door te investeren in een groot zonnepanelen project. Zo hoef je je dus niet schuldig te voelen voor je vliegvakantie. Lees ook onze blog over hoe duurzaamheid en luxe reizen toch samen kunnen gaan!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down