Hoe je klein kunt beginnen met duurzamer leven

5 januari 2022
332

Duurzamer leven: het klinkt mooi, maar ook wel een beetje duur. Niet iedereen heeft het geld om zonnepanelen te laten leggen, in een elektrische auto te rijden en geen gas meer te gebruiken. Toch zijn er ook veel kleine stapjes die jij kunt zetten om een goede bijdrage te leveren aan het klimaat. In dit artikel lees je tips die ervoor zorgen dat jij je op een positieve manier inzet voor het klimaat.

Mindset en leefstijl
Maar eerst is er een belangrijke opmerking: duurzamer leven heeft alles te maken met mindset en leefstijl. Je slijt niet zomaar gewoontes in. Dit creëer je puur door herhaling en een positieve instelling ten opzichte van duurzaamheid. Zo geef je jezelf en de toekomst een groenere wereld.

1. Andere manier van vervoer
Autorijden zorgt voor een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot. Je kunt ook kiezen om de fiets te pakken of om jezelf te verplaatsen met behulp van het OV. Mocht je deze mogelijkheid niet hebben, kun je ook overwegen om te carpoolen. Je ontkomt er niet aan om soms met de auto te moeten. Door je op snelwegen aan de snelheid van 100 kilometer per uur te houden, voorkom je al een uitstoot van 22% ten opzichte van 130. Ook is het belangrijk om te letten op jouw rijstijl: hoe eerder je opschakelt, hoe minder toeren je maakt en hoe minder veel CO2 je uitstoot. Dat noemen ze duurzaam rijden.

2. Korter douchen
De douche pakken is echt een genietmomentje. Toch verbruik je veel water bij het douchen. Je kunt er daarom voor kiezen om bijvoorbeeld eens per week even me-time in te plannen en een langere douchebeurt te houden, maar door de week kort te douchen. Wanneer je voor je werk op doucht, moet je sowieso sneller douchen. Hiermee houd je voor jezelf een stok achter de deur. Je kunt ook kiezen voor een waterbesparende douchekop.

Lees ook:  Milieubewust wonen

3. Groene stroom afnemen
Groene stroom is duurzame stroom, afkomstig uit zonnepanelen of windenergie. Pure Energie is een duurzame energiemaatschappij. Zij leveren stroom uit zonnepanelen en windmolens. Hun doel is om het voor ieder Nederlands huishouden mogelijk te maken om Nederlandse groene energie te gebruiken. Deze maatschappij is al acht keer achter elkaar uitgeroepen tot groenste maatschappij van Nederland.

4. Overstappen op duurzaam licht
Veel mensen hebben al de switch gemaakt van halogeenverlichting naar ledverlichting. Ledverlichting verbruikt veel minder stroom. Dit is positief voor de uitstoot van stroom, maar ook voor jouw portemonnee. Je bent namelijk goedkoper uit, want je verbruikt veel minder. Daarnaast is er heel veel mooie ledverlichting te krijgen. Ze bieden lampen met de mooiste vormen maar ook ledverlichting die je kunt besturen met de app. Zo zorg je voor mooi en sfeervol licht. Je kunt het licht bijvoorbeeld dimmen, maar je kunt ook bij veel lampen de kleuren aanpassen.

5. Letten op de apparaten
Apparaten die je aanschaft, zoals een wasmachine, televisie of magnetron, beschikken vandaag de dag vaak over energielabels. Kies voor een donkergroen label. Hiermee lever je ook een bijdrage aan een duurzamere wereld. Zoals je leest: het heeft vooral te maken met leefstijl zoals korter douchen, maar ook mindset. Als je bewust wilt kiezen voor duurzame energie, ben je misschien iets meer geld kwijt in de aanschaf maar bespaar je op den duur op de vaste lasten.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down