Hoe je jouw eerste primitieve vakantie voorbereidt

11 maart 2022
313
survival kit

Hou jij van bijzonder avontuurlijke vakanties? Dan kan het idee van een echte bushcraft vakantie jou misschien wel enorm aantrekken. Natuurlijk is het dan wel verstandig om je goed voor te bereiden. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is het ontwikkelen van goede overlevingstechnieken. Dan heb je al één belangrijke stap genomen.
Wat zijn overlevingsvaardigheden?
Het zijn de technieken en vaardigheden die men duizenden jaren geleden gebruikte om te overleven. Denk aan activiteiten buiten, zoals wandelen, jagen, vissen, backpacken of paardrijden. De overeenkomst tussen de vaardigheden is dat het om vrij elementaire zaken gaat die nodig zijn om in een wildernis te overleven. Het gaat over een primitief leven, het leven dat we als mens bijna vergeten zijn.

Bushcraft en survival

Bushcraft en survival zijn trouwens twee verschillende termen die door elkaar worden gebruikt. Vaak bedoelt men met een survival eigenlijk een bushcraft 'vakantie'. Survival draait echt om overleven. Je bent bijvoorbeeld verdwaalt in een bos en je moet het zo lang mogelijk uitzingen totdat men de weg eruit heeft gevonden of wordt gered.
Wat de meeste mensen werkelijk wel een keer willen ervaren is een bushcraft. Bushcraft is het gebruik van een scala van technieken om in de wildernis te leven. Het idee is daarbij dat je van en met de natuur leeft. Een zeer primitieve vorm van leven in de zin dat het zonder de huidige welvaart oftewel luxe is. Wellicht is elementair een betere benaming, leven met de elementen, dat is ook wat je dan doet. Bushcraft wordt ook wel eens natuurvaardigheden genoemd. Dat komt wellicht nog het beste in de buurt van wat het is.
Bushcraft technieken
Bij Bushcraft zijn er bepaalde technieken die je kunt leren. Dat zijn onder andere de volgende vaardigheden:

  • Maken van een veilig onderkomen met wat er in de natuur voorhanden is.
  • Leren van vuur maken, dit kan bijvoorbeeld met een vuurboog of met een vuurslag.
  • Je moet kennis hebben van de vegetatie: wat uit de natuur is niet giftig en eetbaar?
  • Je moet eten kunnen bereiden met het vuur.
  • Leven met wat de natuur biedt, zonder deze bovenmatig te beschadigen.
  • Kennis van dieren opdoen, voor je veiligheid maar mogelijk ook voor je eten.
  • Omgaan met bijvoorbeeld een mes in de natuur
  • Aan de hand van onder andere de stand van de zon kunnen bepalen waar je bent.
Lees ook:  Vakantiegevoel in eigen land: 4 handige tips

Extra aandachtspunten

Wat ook handig is? Dat is een survival kit kopen. Daarmee heb je een basis voor jouw bushcraft avontuur. Kies daarbij voor kwaliteit. In die kit zitten namelijk één van de weinig spullen die je bij je hebt. Verder moet je bij bushcraft ook goed denken aan goed schoeisel, goede kleding en een plan voor als het niet goed dreigt te gaan. Het is niet fijn als een bushcraft avontuur uitdraait op een onveilig survival avontuur.
Het is gebruikelijk dat je voor de eerste keer op bushcraft onder leiding van een deskundige dit avontuur aangaat. Het is namelijk wel even wat anders dan in een heerlijk luxe hotel verblijven. Met name ook voor gevaarlijke situaties, denk bijvoorbeeld aan een beet van een dier dat mogelijk rabiës heeft. Natuurlijk zijn er ook veel positieve kanten aan bushcraft. Heel veel mensen ervaren het als enorm bevrijdend om zo te leven. Al met al een echt avontuur dat je niet snel gaat vergeten. Mocht u van de natuur houden, maar wilt u liever niet wonen zonder basisbehoeften? Lees dan eens: Verblijven in een huisje in het bos is echt genieten.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings