3 dingen waarmee je met creativiteit de wereld laat zien wie je écht bent

2622 VIEWS
3 dingen waarmee je met creativiteit de wereld laat zien wie je écht bent

Creatief bezig zijn is zo veel meer dan af en toe wat schetsen in een notititieblok, of een gedicht maken van je gedachten en gevoelens. Creative kracht is dé manier om onszelf uitdrukking te geven, dichter bij de persoon te komen die we werkelijk zijn en anderen te inspireren met ons unieke verhaal. Voor iedereen die de drang voelt creatief bezig te zijn, geef er aan toe, het is zo veel groter dan het lijkt!

#1. Met creativiteit vertel je jouw unieke verhaal

We lopen inmiddels met meer dan 7 miljard mensen rond op onze planeet aarde. Het is wonderbaarlijk te beseffen dat al deze individuen een eigen verhaal hebben. Maar de meeste van deze verhalen blijven voor ons onzichtbaar en dat geldt andersom ook: aan de buitenkant is ons narratief niet aan ons af te lezen.

Wanneer we onze creativiteit de vrije loop laten, of dit nou door middel van schrijven, schilderen, kleien, tekenen of een andere voorkeursvorm is, brengen we een klein stukje van ons eigen verhaal naar buiten. Het kan door de buitenwereld gezien of gehoord worden, ervaren of overgedragen. Het kan worden gedeeld.

Het doet er niet toe of het grote publiek je werk te zien krijgt, waarschijnlijk zijn het vooral je directe naasten met wie je dit stukje van jouw innerlijke belevingswereld kunt delen. En soms is het creatieve proces helemaal alleen voor jezelf, om jezelf beter te begrijpen en jezelf beter te kunnen zien.

Lees ook:  Doe-het-zelf kraskunst

Artikel gaat verder onder de afbeelding

creativiteit 12

#2. Creativiteit geeft invulling aan wie jij écht bent

Jezelf uitdrukken betekent simpelweg te bewegen van potentieel naar werkelijk. Pas als een schrijfster daadwerkelijk aan het schrijven slaat manifesteert dat deel in haar dat haar schrijfster maakt. Hetzelfde geldt voor elke andere creatieve discipline. Een danseres die in de hoek zit, kan zich op dat moment niet als danseres uitdrukken. Een dichter is niet iemand met een bureaula vol papieren en schrijfwaren, een dichter is iemand die gedichten schrijft.

Dit klinkt vrij voor de hand liggend, toch gaat het een stukje dieper. Afhankelijk van de keuzes die wij maken, de kansen die we grijpen en de inspanningen die we leveren kiezen we zelf welke richting we willen dat ons leven op gaat. Creativiteit, in welke voorkeursvorm ook, helpt ons het pad te bewandelen van de persoon die we werkelijk zijn. Hoe jij er voor kiest jezelf uit te drukken wordt onderdeel van jouw leven.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Creativiteit 4

#3. Jouw creativiteit inspireert anderen zich ook te laten zien

Door creatief bezig te zijn kunnen alle afzonderlijke kanten van jezelf gecombineerd worden tot één geheel. Er is in het creatieve proces ruimte voor alle menselijke emoties: geluk, verdriet, woede, onbegrip, liefde. Op deze manier kan een middagje “eenzame opsluiting” met verf, kwasten en een ezel heel bevrijdend werken. In tegenstelling tot andere meer intern gerichte therapeutische activiteiten breng je door middel van jouw creaties je verhaal tot uitdrukking. Jouw verhaal wordt beschikbaar voor de wereld.

Lees ook:  Het toppunt van creativiteit

Dit is waarom kunst, muziek of een gedicht zo kunnen raken. Je krijgt een intieme inkijk in iemands unieke belevingswereld waar jij zelf door aan het denken wordt gezet. Door onze creativiteit de vrije loop te laten zouden we, naast de helende werking voor onszelf, zo maar eens een inspiratiebron voor een ander kunnen zijn.

creativiteit 6

Creativiteit komt voor in alle vormen en maten. Van af en toe wat extra aandacht besteden aan een zelfgemaakte kaart tot de grote artistieke geesten die hun brood verdienen met hun creaties. Het is bewezen dat het brein van creatievelingen anders werkt dan dat van de gemiddelde mens. Lees hier op welke 12 kenmerken zij uitblinken (en waar ze meer moeite mee hebben).

 

 

 

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Hoe je de tijd kunt vertragen als je ouder wordt
4 creatieve manieren om meer planten in huis te halen
Bijzondere bloementaarten die je ook gewoon kunt eten
Oude postzegels vormen de basis voor sprookjesachtige prenten