Hoe een oud stewardessenkoffertje de basis werd voor een meeslepende familiebiografie

942 VIEWS
Hoe een oud stewardessenkoffertje de basis werd voor een meeslepende familiebiografie

Op 16 november 2012 krijgt Jaap Scholten terloops een verlaten stewardessenkoffertje in zijn handen gedrukt. Het zit bomvol verloren gewaand archiefmateriaal, oorlogsbrieven en dagboeken van zijn voorouders. Een goudmijn. En de basis voor zijn veelgeprezen boek Horizon City, een historisch familieportret dat bij iedere herdruk wordt aangevuld met herinneringen die lezers zelf aandragen. Schrijven Magazine sprak Jaap Scholten over dit bijzondere project.

Een excentrieke oudoom

Horizon City is het verhaal over de opkomst en ondergang van Scholtens voorouders, een familie van Twentse grootindustriëlen. Hoofdpersoon is de excentrieke oudoom Chuck Stork: pionier in de vliegtuigindustrie, vijf maal gehuwd, twee keer multimiljonair en gestorven in armoede in Amerika.

Hartoperatie

Jaap Scholten vertelt over openhartig over het schrijfproces: “Ik heb eerst, zoals dat meestal bij mij gaat, enorm zitten mieren. De tijd begon te dringen, want tegelijkertijd met de verschijningsdatum van het boek was er een tentoonstelling gepland, geïnspireerd op mijn boek en familie. Ik had op mijn werkkamer overal foto’s liggen, dagboeken, brieven, kranten. Ik verzoop gewoon in het materiaal. En toen onderging ik een hartoperatie..’

Lees op de website van Schrijven Magazine hoe Jaap Scholten het desondanks voor elkaar kreeg om zijn boek in slechts 3 maanden tijd te schrijven, óf bestel hier het oktobernummer (nr.5) van Schrijven Magazine. Hierin staat het volledige artikel inclusief persoonlijke tips van Jaap Scholten over het schrijven van historisch non-fictie.

Tekst: Susan Moonen

Jaap Scholten Horizon City
Jaap Scholten

MEER INSPIRATIE

Win 2 kaarten voor deze bijzondere dansfilm: The beast in the jungle
Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden
Rutger Kopland dicht over de schoonheid van het najaar
Ga deze zomer op ontdekkingsreis tijdens de Vredesexpositie in Münster