Hoe één man al meer dan 1200x flessenpost op het strand vond

929 VIEWS
Hoe één man al meer dan 1200x flessenpost op het strand vond

Flessen die aanspoelen op het strand met brieven erin van onbekende mensen uit binnen- en buitenland. Het roept een nostalgisch en romantisch gevoel op, maar voor de gepensioneerde Wim Kruiswijk is het dagelijkse realiteit. De strandjutter speurt al meer dan 34 jaar het strand af, op zoek naar flessenpost.

1.200 Brieven

Zijn hobby begon in 1983. Hij vond toen drie brieven en besloot om de afzenders terug te schrijven. Verrassend genoeg kreeg hij respons en op dat moment besloot hij: hier ga ik mee verder. Inmiddels is Wim 34 jaar en 1.200 brieven verder.

Wim verzamelt alle brieven keurig in mappen (een eigenschap die hij heeft overgehouden aan zijn tijd als boekhouder). Ook van sommige flessen doet hij geen afstand. De meest bijzondere houdt hij voor in zijn collectie. Zo vond hij ooit een brief in een reageerbuisje.

Schermafdruk 2017-11-09 23.08.20Liefde voor schrijven

Wanneer de afzender bekend en traceerbaar is, schrijft hij een briefje terug. Soms blijft het bij een eenmalige conversatie, in andere gevallen houdt hij er een penvriend aan over. Wim vindt het fijn om te schrijven. Hij heeft zelfs een boek geschreven: Flessenpost, de zee als postbezorger.

Als je schrijft, dan denk je na over wat je zegt. Als je met iemand een gesprek voert, dan word je altijd in de reden gevallen en krijg je antwoorden voor je het verwacht. Maar als je schrijft kan niemand je storen.

 

flessenpost 6

Altijd weer een verrassing

Het zoeken, bijhouden en beantwoorden van flessenpost neemt tijd in beslag, maar voor Wim zit juist daar de spanning in. Je weet immers nooit van tevoren of je iets gaat vinden en als je al iets vindt, wat voor bericht het dan zal zijn.

Ik heb alle tijd van de wereld en in plaats van met andere mensen te praten geniet ik ervan om op het strand te wandelen en nieuwe verrassingen te ontdekken.

 

flessenpost 1

flessenpost 9

In dit leuke filmpje vertelt Wim over zijn hobby en zie je een deel van zijn bijzondere verzameling.

Lees ook:  Deze Victoriaanse foto's laten zien dat mensen vroeger ook heus wel in waren voor een lolletje

Lees voor meer inspiratie over handgeschreven brieven ook het artikel over de Chinese Shaanxi Normal University, waar toelatingsbrieven nog met de hand worden gekalligrafeerd. Hier werken ieder jaar een groot aantal gepensioneerde hoogleraren aan mee. Een bijzondere traditie. 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Deze man plantte sinds 1979 in zijn eentje een bos groter dan Central Park
Exposeren op je 102de? Carmen Herrera doet het!
De bijzondere levensvisie van een man die in een zandkasteel woont
Hoe deze varkensboer besloot het helemaal anders te doen en veganist werd