Hoe doe je dat? Energie neutraal wonen

4 maart 2022
277
zonnepanelen limburg

Wil je jouw huis heerlijk verwarmen zonder aardgas én jouw energiekosten omlaag brengen? Maak dan jouw woning energieneutraal. Maar wat betekent energieneutraal nou precies? En hoe maak je jouw woning energieneutraal? In deze blog lees jij er alles over.

Wat is een energieneutraal huis?

Neutraal betekent onverschillig. In dit geval staat onverschillig voor: geen verschil in de hoeveelheid opgewekte als verbruikte stroom. Een andere term voor een energieneutraal huis is een ‘nul-op-de-meter-woning (NoM-woning). In zo’n woning is de energierekening jaarlijks (bijna) € 0,00. En als je je afvraagt hoe het huis dan zonder gas verwarmt wordt, dat gebeurt met een warmtepomp of zonneboiler. Een gasaansluiting is dus niet nodig en maakt het wonen gelijk een stuk veiliger.

zonnepanelen limburg

Wat kun je doen?

Oké, je hebt besloten dat jij energie neutraal wil wonen. Dan is nu de vraag: wat moet je daarvoor allemaal doen? Er zijn genoeg stappen die jij kunt ondernemen. Echter, wat de beste mogelijkheden zijn, hangt af van jouw woonsituatie. Wij nemen een aantal mogelijkheden met je door.

  1. Isolatie: Je stookt natuurlijk niet voor buiten! Toch ontsnapt warmte al snel door kieren, enkelsteens wanden of ongeïsoleerde vloeren en daken. De allereerste stap moet dus eigenlijk isoleren zijn. Denk hierbij aan je vloeren, wanden en het dak. Daarnaast zorgt goed isoleren er ook voor dat je in de zomer een koeler huis houdt, omdat de warme dan juist niet naar binnen kan komen.
  2. Ventilatie: Het klinkt misschien wat tegenstrijdig na het eerste punt, maar een goed geïsoleerd huis moet geventileerd kunnen worden. Als namelijk alles goed geïsoleerd is, wordt het huis minder goed gelucht. Zorg dus voor een goed systeem die de vervuilde lucht met regelmaat afvoert en vervolgens frisse lucht naar binnen brengt.
  3. Verwarmingssysteem: Hiervoor gebruik je in een energieneutrale woning een warmtepomp. Een warmtepomp is een duurzame vervanging voor de cv-ketel. De pomp wekt in plaats van gas, stroom op. Hij haalt energie uit de bodem, lucht of water. Deze energie wordt vervolgens omgezet tot warmte voor het verwarmingssysteem. Daarnaast heb je een warmte-afgiftesysteem nodig, zoals vloerverwarming.
  4. Zonnepanelen: Stel je woont in Limburg. Met zonnepanelen in Limburg kun je zelf groene energie opwekken. Zonnepanelen zetten energie uit de zon om in stroom. Als de zon goed schijnt, zoals in Limburg vaker is, heb je al snel meer energie opgewekt dan dat je verbruikt. Als je energie over hebt, kun je die terugleveren aan het elektriciteitsnet, maar energie opslaan is ook mogelijk. Dit kan met een thuisbatterij. Het is momenteel alleen nog niet financieel aantrekkelijk om zo’n thuisaccu aan te schaffen vanwege de hoge kosten.
Lees ook:  De Calathea – Hoe verzorg je deze plant?

Uiteindelijk komt het er dus op neer dat je minder energie moet verbruiken, meer energie moet verwekken én energie moet opslaan.

En windenergie dan?

Veel mensen denken dat windenergie ook een bijdrage kan leveren aan energie neutraal wonen. Maar er zijn nog een flink aantal misvattingen over windenergie. Het is namelijk zo dat windenergie meer energie kost om te produceren dan dat ze opwekken. Verder stoot windenergie ook CO2 uit en helpt dus niet tegen klimaatverandering. Tot slot moeten er nog steeds kolencentrales gebruikt worden als het niet waait.

zonnepanelen limburg

Verschil tussen een energieneutrale woning en een zelfvoorzienend huis

In eerste instantie lijkt het misschien hetzelfde, maar dat is het zeker niet. Er is een duidelijk verschil tussen deze twee, namelijk:

  • Een zelfvoorzienend huis staat los van zowel het gasnet als het water- en energienet. Er moet dus zelf voor alles gezorgd worden. Bijvoorbeeld door regenwater op te vangen, opslaan en zuiveren. Er is geen aansluiting op het riool.
  • Een energieneutraal huis is niet aangesloten op het gasnet en dus aardgasvrij. Wel is zo’n woning aangesloten op het water- en energienet.

De kosten voor energie neutraal wonen

Het is lastig om te bepalen hoeveel dit precies zal kosten, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Er kan in ieder geval gezegd worden dat het vrij prijzig is om een oude woning duurzaam te maken. Een oudere woning heeft vaak meer renovatie nodig. Je kunt uitgaan van ongeveer € 35.000 tot € 50.000 aan kosten. Hieronder vallen kosten voor de warmtepomp, isolatie, zonnepanelen, ventilatie, regeling en projectleiding. Al met al is het dus een grote investering, maar deze verdien je wel terug. Je zult namelijk geen tot zeer weinig geld kwijt zijn aan de energievoorziening.

Lees ook:  Bijzondere woningen wereldwijd

Subsidies

De regeringsleiders van de Europese Unie hebben in december 2020 afgesproken te streven naar een Europees CO2-reductiedoel van 55%. In 2050 moet dus de energievoorziening bijna helemaal duurzaam en CO2-neutraal zijn. De reden hiervoor is om klimaatverandering tegen te gaan. De overheid ziet wel in dat het lang niet voor iedereen betaalbaar is om zomaar energieneutraal te gaan wonen en willen dit dus stimuleren door middel van subsidies en leningen. De volgende subsidies en leningen zijn beschikbaar:

  • Subsidie voor particulieren
  • Subsidie isolatie woningen voor VvE
  • Energiebespaarlening

Let wel goed op, de hoogte van de subsidies kunnen verschillen per gemeente. Het is dus belangrijk dat je goed van tevoren uitzoekt waar je wel of niet recht op hebt.

Ik wil mijn huurwoning energieneutraal maken

Als je hart hebt voor het klimaat, maar in een huurhuis woont, is het nog steeds mogelijk om energie neutraal te wonen. Je kunt dan een voorstel doen aan de huurder waarin je bijvoorbeeld een verzoek doet op isolatie en dubbelglas. Maar een huurder is niet verplicht om energiebesparende voorzieningen aan de woning toe te brengen. In Nederland hoeven namelijk niet alle woningen isolatie en dubbelglas te hebben. Ben je toch van mening dat het echt nodig is? Dan kun je ervoor kiezen om een rechter in te schakelen.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings