Hoe creëer je een groene tuin?

11 april 2023
113
groene tuin

Steeds meer mensen zien in dat een groene tuin niet alleen mooi is, maar ook goed voor het milieu. En dan hebben we het niet over een tuin met alleen gras. Die is ook groen, maar voor een duurzame tuin heb je toch iets meer nodig. Een groene tuin biedt een leefomgeving voor verschillende soorten insecten, en het verbetert de luchtkwaliteit. De basisregel van een groene tuin is 1/3 verharding, 1/3 laag groen en 11/3 hoog groen. Wat zijn nog meer voordelen van een groene tuin? En hoe creëer je thuis een groene tuin? Dat ga je lezen in deze blog.

Voordelen groene tuin

Een groene tuin is dus niet alleen mooi. Er zijn verschillende voordelen die deze tuin biedt:

  • Planten in je tuin zetten CO2 om in zuurstof en dragen daarmee bij aan een gezondere lucht. Vooral in stedelijke gebieden is een groene tuin belangrijk, omdat de lucht hier vaak vervuild is.
  • Een groene tuin draagt bij aan het welzijn van de mens door zijn ontspannen sfeer. Uit onderzoek is gebleken dat groen bijdraagt aan de vermindering van stress en angst.
  • Een groene tuin zorgt voor vermindering van wateroverlast. De tuin neemt regenwater op, waardoor de wateroverlast vermindert en de grondwaterstand wordt verhoogd.
  • Planten zorgen voor schaduw en verdamping. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur in de tuin lager blijft. Een groene tuin is in de zomer du erg prettig.
  • Een groene tuin biedt een leefomgeving voor verschillende dieren, zoals vogels, vlinders en insecten. De biodiversiteit in de omgeving wordt daardoor verhoogd.
Lees ook:  Deze 7 duo's in de tuin helpen elkaar met groeien en bloeien
groene tuin

Bodembedekkers

Heb jij een groot oppervlak in je tuin, maar weet je niet wat je hiermee moet? Er zijn naast gras zoveel verschilleden opties voor bodembedekkers. Bodembedekkers zijn laagblijvende planten die een netwerk vormen van wortels en bladeren. Door dit netwerk is er weinig kans voor onkruid om hier tussen te groeien. Ideaal als je een onderhoudsvrije tuin wil hebben. Om de bodem te bedekken in je groene tuin hoef je niet per se te kiezen voor een groene plant. Er zijn bodembedekkers die het hele jaar door groen zijn, maar in de zomer mooie bloemetjes krijgen. De Aubrieta bijvoorbeeld, deze bloeit van april tot en met mei en krijgt mooie lavendelblauwe bloemen. In de winter blijft deze plant groen en deze is ook geschikt is een rotstuin. Een andere mooi bodembedekker is de Pachysandra Terminalis. De Pachysandra Terminalis wordt ook wel de schaduwplant genoemd. Dit is namelijk een van de weinige bodembedekkers die het goed doet in de schaduw.

Als je graag je tegels wilt vervangen is Sedum is goede optie. Sedumtegels zijn kant-en-klaar en kunnen direct in de grond gezet worden. Het bevat 9 soorten Sedum en deze bloeien in de zomermaanden om beurten. Het Sedum zorgt voor een goede afwatering in de tuin en heeft weinig onderhoud nodig.

Hagen

Heb je wat meer privacy nodig in je tuin? Kies dan voor een mooie groene haag in plaats van een schutting. Er zijn verschillende soorten hagen die het hele jaar door groen blijven. Een coniferen haag is bijvoorbeeld perfect als haag in je tuin. Je kunt deze ook wat lager houden voor in je voortuin. Doordat deze ook groen blijft in de winter, blijf je de privacy in je tuin behouden. De Red Robin Glansmispel is ook een mooie haag. Deze staat bekend om zijn mooie rode bladeren die tussen het groen zitten. Dit zorgt voor een beetje kleur in je groen tuin. Ook deze haag is wintergroen en blijft zijn bladeren dus behouden.

Lees ook:  Waarom Scandinavisch design zo geliefd is
groene tuin

Planten

Er passen in iedere tuin wel wat planten. Zelf op het dak kunnen planten geplaatst worden. Er zijn verschillende soorten planten die je kunt gebruiken in je groene tuin. De beste zijn de groenblijvende planten. Je wilt natuurlijk in de zomer, maar ook in de winter kunnen genieten van het groen. Deze planten verliezen geen bladeren in de winter en geven je tuin een beetje kleur. Siergras zijn mooie groenblijvende planten en kunnen ook gebruikt worden als bodembedekker. Dit gras beweegt mee met de wind en maakt jouw tuin daarmee dynamisch. Een grote versie hiervan is pampasgras. Dit gras wordt wat hoger, maar het is vaak wel wat aan de prijzige kant.  

Heb jij al een groene tuin maar weet je iet hoe je deze moet inrichten? Lees dan eens deze blog!

Over de auteur

Mathias Molenberg

Recente berichten

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings