Hoe Alkmaar in 100 jaar (niet) veranderde

4 oktober 2014
53

Hoezeer dingen veranderen merk je vaak pas achteraf. Wanneer op een dag je brein alle stukjes informatie met elkaar verbindt, waardoor je je realiseert dat de tijd is verstreken. Tegelijkertijd maken wij als mens maar een klein deel van de gehele kosmische verandering mee, onze waarnemingen zijn een druppel op de gloeiende plaat -en wellicht zelfs nietig.
Er zijn veel mooie toen-en-nu filmpjes die dit fenomeen prachtig illustreren. Deze video vinden we bijzonder mooi, omdat de makers (Frits de Beer, Tara Rikkens en Michael de Vreugd) vanuit precies dezelfde camerahoek beelden van het Alkmaar in 1914 reconstrueerden in de setting van 2014.
Wat gebeurt er in 100 jaar? Ogenschijnlijk eigenlijk heel weinig.  De bruggen, het water, veel huizen - ze staan er nog steeds. De verandering zit in alles wat je niet ziet in deze film - veel materiaal hebben ze niet gebruikt omdat bepaalde locaties helemaal zijn verdwenen of onherkenbaar zijn veranderd.

Alkmaar 100 jaar, www.fritsdebeer.nl Tara Rikkers, Michael de Vreugd from fritsdebeer on Vimeo.
 

Lees ook:  Beleef de lente in de nestkasten! | Webcam Vogelbescherming

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Alles wat je moet weten over bruine edelstenen

Workation: Werken in een inspirerende omgeving

Sieraden schoonmaken

Alles wat je moet weten over lemurische kristallen

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings