Hier zie je het mooiste Noorderlicht

3 november 2016
259
fins lapland

Volgens een oud volksverhaal van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Finland, wordt het Noorderlicht veroorzaakt door een vos die door de heuvels rent en met zijn staart door de sneeuw zwiept. De sneeuwvlokken vliegen als vonken op, met als resultaat een kleurig ‘vossenvuur’ aan de hemel.

Kijk, daar kunnen we ons wel wat bij voorstellen. Finland is één van de plekken waar je het Noorderlicht het beste kunt bekijken. Althans, als je het aan de Finnen zelf vraagt. Hoewel ze dus een tikje bevooroordeeld zijn kunnen we ze bijna geen ongelijk geven.

Het Noorderlicht weerspiegeld in duizend meren

Eén van de redenen is het grote aantal meren in Finland. Of liever gezegd: duizend redenen, want Finland staat bekend om de grote hoeveelheid meren die het land rijk is. Wanneer de meren sneeuwvrij zijn reflecteren ze het poollicht op prachtige wijze. In het uiterste noorden van Finland bevindt zich bijvoorbeeld het Inarimeer (pluspunt: hoe verder je van de evenaar verwijderd bent, hoe beter je ook het Noorderlicht kunt zien). Bij dit meer vindt de Samicultuur zijn oorsprong.

fins lapland

Het Inarimeer is het op twee na grootste meer van Finland. Tijdens koude winters kan het meer tot juni bevroren blijven. Vanaf half augustus heb je kans het Noorderlicht te zien, inclusief schitterende weerspiegeling in het water. Klik voor meer informatie.

Wanneer het meer bedekt is kun je met een sneeuwscooter de ‘Sami-zee’ oversteken naar het offereiland Ukko’s Rock. Dit kleine eiland van zo’n 50 bij 100 meter werd door de Sami vroeger als heilige plek beschouwd en was tot niet eens zo heel lang geleden in gebruik (schattingen gaan terug tot de 19e eeuw). Dichtbij ligt het hotel Kultahovi waar enkele kamers hun eigen sauna hebben.

kultahovi-hotel

Het Kulthahovihotel is een rustig gelegen hotel, aan de Juutuanjoki rivier die uitmondt in het Inarimeer. Een ideale uitvalsbasis om het Noorderlicht te ontdekken. Klik voor meer informatie.

Een leven lang gelukkig

Volgens andere mythische verklaringen is het Noorderlicht het schijnsel van het kampvuur van de Noordertrol of zijn het geesten die zwerven door de lucht. Aziaten geloven dat wanneer je het Noorderlicht hebt gezien, je je leven lang gelukkig zal blijven. Misschien dat dat de grote aantrekkingskracht verklaart.

Lees ook:  Magisch overnachten in de sneeuw van Fins Lapland

Voor wie het liefst de hele nacht naar deze zonnestorm kijkt zijn er in Fins Lapland prachtige iglo’s van glas waar je kunt overnachten. Wie weet zie je een Noordertrol ’s nachts voorbij glippen. Bij deze iglo's zitten ook typische Finse sauna's: een sneeuwsauna en de 'lakeside sauna': alleen voor mensen die een ijskoud dompelbad aandurven!

fins lapland

Deze iglo's zijn in 2014 gebouwd en liggen in Sinettä. Hier vormen de duizenden sterren een ragfijne deken waar je onder ligt, en het Noorderlicht een vlammend vuur om de hele nacht naar te kijken. Klik voor meer informatie.

De iglo's met het allerbeste uitzicht liggen in Levi: bovenop een heuvel van 340 meter. Hier kun je naast het Noorderlicht bekijken ook erg goed skiën (de zwarte piste hier wordt tijdens de World Cup wedstrijden gebruikt) en wandelen tussen de met sneeuw beladen bomen.

fins lapland

Levin Iglut ligt op een hoogte van 340 meter. Overdag kun je vanaf de top van de heuvel tot ver in de omgeving kijken, en 's nachts in bed genieten van een privé voorstelling van het Noorderlicht. Klik voor meer informatie.

Botsende zonnedeeltjes

Voor wie verhalen over Noordertrollen, geesten en vossen met zwiepende staarten wat te ver gezocht zijn: het bekijken van de elektrisch geladen zonnedeeltjes die het magnetisch veld van de aarde bereiken en hier botsen met de zuur- en stikstofatomen van de atmosfeer, is en blijft een magische ervaring.

Het Noorderlicht is in Fins Lapland het beste te zien van december tot april: de maanden dat de zon in het uiterste noorden nauwelijks opkomt. Het landschap is dan gehuld in een dikke laag sneeuw wat zorgt voor een mysterieuze stilte en krakende kou. Belangrijk voor het zien van het Noorderlicht is dat de lucht helder is en onbewolkt. Een handig hulpmiddel is deze gratis app die goede voorspellingen geeft waar en wanneer het Noorderlicht het beste te zien is.

Lees ook:  De mooiste steden om het voorjaar te vieren

 

Meer informatie over reizen in Fins Lapland?

Buro Scanbrit organiseert al jaren bijzondere reizen naar Fins Lapland, reeds 16 keer werden ze uitgeroepen tot beste reisorganisatie voor Noord-Europa. Op dit moment bieden ze aantrekkelijke aanbiedingenVraag hier de brochure aan voor meer inspiratie.

fins lapland

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings