Blå Spaden in Zweden: hier vind je het lekkerste ijs van het noordelijk halfrond

24 oktober 2017
213

In het zuiden van Zweden tussen Ystad en Simrishamn vind je een bijzondere plek: Blå Spaden. Het is een oude school die is omgebouwd tot restaurant, hotel, tuinwinkel én ijsfabriek. Als er een categorie 'omrijplekken' zou bestaan, staat deze hoog op het lijstje. Het is een plek die iets met je doet en waar je spontaan de tijd vergeet. 

Blå Spaden

Peter en Elin Ljungquist zijn de trotse eigenaren van Blå Spaden. Het is een plek die wordt gerund vanuit de passie voor ambacht, duurzaamheid, het tuin- en keukenleven. In Blå Spaden komen al hun liefdes samen. Peter wist 17 jaar geleden al dat hij graag een ijswinkel wilde beginnen, maar hij verhuisde naar Edinburgh, waardoor deze droom even op zich heeft moeten laten wachten.

Elin was landschapsarchitect en had een droom om een tuinwinkel te openen. Hier verkoopt ze bijzondere producten, zoals Japans tuingereedschap. Er is een oranjerie en broeikas waar ze groenten en kruiden verbouwen, die ook weer dienst doen als ingrediënten voor het huisgemaakte ijs.

Het artikel gaat verder onder de foto's >

Afbeeldingsresultaat voor bla spaden

Blå Spaden heeft een eigen kas waar kruiden worden verbouwd

De kruiden worden gebruikt voor hun ijs en in hun restaurant

De kruiden worden gebruikt in het ijs en gerechten in het restaurant

Frusen Glädje: een charmante ijsfabriek

Peter heeft Frida (de eigenaresse van hun favoriete ijswinkel in Ystad) kunnen overhalen om met hem en Elin te werken. Frida heeft het vak geleerd in Italië en verbouwt nu in de kassen verschillende planten die ze gebruikt als basis voor de smaken. Een van hun absolute succesnummers is ijs van citroenmelisse.

Lees ook:  Alles over een verblijf in Kopenhagen

Het ijs van Elin en Frida is 100% organisch. Zij maken geen gebruik van chemische hulpstoffen. De hazelnoten komen van een speciale boer in Italië, en ook de chocolade is met zorg uitgezocht. Dat proef je. Het nadeel is dat je na deze plek nooit meer ergens anders ijs wil eten. Hier zie je hoe het ijs met de grootste zorg gemaakt wordt:

In de zomer zetten ze de grote schuifdeuren van het fabriekje open en kun je je ijs opeten in de tuin waar een grote appelboom voor schaduw zorgt. Het ijs wordt geschept in zelfgemaakte hoorntjes en de smaken verschillen naargelang het seizoen en de beschikbaarheid van de grondstoffen.

Het artikel gaat verder onder de foto's >

Frida en Elin maken het lekkerste ijs van het noordelijk halfrond

Frida en Elin maken het lekkerste ijs van het noordelijk halfrond

4N5A0815

Onder de appelboom kan je rustig je ijsje opeten

Onder de appelboom kan je rustig je ijsje opeten

De hoorntjes worden zelf gemaakt

De hoorntjes worden zelf gemaakt

Heerlijke hazelnootsorbet in een zelfgemaakt hoorntje

Heerlijke hazelnootsorbet in een zelfgemaakt hoorntje

Een ijsje bij Blå Spaden is altijd een feest

Een ijsje bij Blå Spaden is altijd een feest

Een leuke winkel voor mensen met groene vingers

In de winkel van Blå Spaden vind je producten zoals je ze nergens anders kunt krijgen. Niet alleen hebben ze een prachtige selectie aan tuingereedschap, je kunt er ook tuinkleding verkrijgen in de stijl van oude hemden van Franse postbezorgers en plantenpotten die speciaal worden gemaakt voor deze winkel.

De strakke, moderne winkel staat in mooi contrast met het atmosferische restaurant en tuin. De producten worden onder andere gemaakt door Jake HobsonVetraRisdon & Risdon en pottenbakkers van Whichford Pottery. Je krijgt spontaan zin om te gaan tuinieren, ook al deed je dat voorheen nooit.

Bijzondere hemden van Vetra in de oude stijl van Franse postbezorgers

Bijzondere hemden van Vetra in de oude stijl van Franse postbezorgers

Blå Spaden 8

De plantenpotten zijn tevens verkrijgbaar in vrolijke kleuren

Een handig schort om je tuingereedschap in op te bergen tijdens het tuinieren

Een handig schort om je tuingereedschap in op te bergen tijdens het tuinieren

Zaden om thuis je eigen planten mee te kweken

Zaden om thuis je eigen planten mee te kweken

Blå Spaden is een plek waar je rustig de hele middag blijft hangen. Combineer dit met een bezoek aan het strand van Sandhammaren. Dit is misschien wel het mooiste strand van Zweden en bij uitstek geschikt voor fijne wandelingen en zomerse middagen.

Lees ook:  Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis

In Skåne valt veel te zien, te beleven en te proeven. Het is een aanrader om een bezoek te brengen aan een of meerdere bijzondere boerderijen en landwinkels in deze prachtige Zweedse regio. 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings