Het verschil tussen 14, 18 en 24 karaat goud

17 april 2020
183
Alles over 14, 18 en 24 karaat goud

Goud is een bijzonder metaal. De waarde is ontzettend hoog en wordt alsmaar hoger. Heb je interesse in het kopen van gouden voorwerp als een sieraad of een munt, dan is het goed om te weten wat het verschil is tussen 14, 18 en 24 karaat goud. Wil je oud goud wellicht verkopen? Je kunt onder andere bij Inkoop Goud Gouda terecht.

Alles over 14, 18 en 24 karaat goud

De geschiedenis

Voordat we uitleggen wat de verschillen zijn tussen het aantal karaat, duiken we nog even de geschiedenis in. Vermoedelijk werd goud al in de 26e Eeuw voor Christus door de Egyptenaren gebruikt als betaalmiddel. Het edelmetaal ontstaat door magma en daarom wordt goud vooral dichtbij vulkanen gevonden.

In de 19e kreeg men last van ‘goudkoorts’. Er werden toen namelijk goudklompjes gevonden tussen grind in rivieren. Je kent vast wel een afbeelding van mensen die met zeefjes langs het water zitten op zoek naar goud.

Goud is sinds die periode nooit haar waarde verloren. Integendeel zelfs, de waarde van goud is sinds de economische crisis van 2008 alleen maar gestegen.

24 karaat goud

24 karaat goud betekent dat het om puur goud gaat, het bevat 99,99% goud. De goudklompjes uit de rivieren en mijnen bestaan uit zuiver goud en zijn dus 24 karaat. Het zuivere goud is ontzettend zacht. Het buigt makkelijk en is gevoelig voor krassen. Voorwerpen zijn bijna nooit gemaakt van 24 karaat goud, omdat het simpelweg veel te zacht is. Door andere metalen toe te voegen wordt het goud harder.

Er kunnen door het toevoegen van andere metalen, ook wel legeren genoemd, andere goudgehaltes en andere kleuren goud ontstaan. Zilver, koper en palladium worden het vaakst aan goud toegevoegd.

Lees ook:  De oorsprong en drijfveer van hotels en casino's

18 karaat goud en 14 karaat goud

Bij 18 karaat goud gaat het om goud dat voor 75% puur is. 14 karaat goud bestaat voor 58,5% uit puur goud. Het aantal karaat wordt in een gouden voorwerp ook wel met een stempeltje aangegeven. Vaak bestaat dit stempeltje uit een code. 14 karaat goud krijgt vanwege het percentage de code 585 en 18 karaat goud krijgt vanwege het percentage de code 750.

Bezit je een gouden sieraad of wil je er een kopen? Dan kun je er in Nederland op rekenen dat het gaat om 14 karaat goud. Wanneer je een sieraad wil kopen is 18 karaat goud ook vaak mogelijk. Het goud is harder gemaakt en daardoor veel minder gevoelig voor krassen en andere schade. Daarnaast zou een sieraad van 24 karaat goud, wel heel erg kostbaar zijn.

De waarde van jouw goud

Heb je een voorwerp van goud geërfd en ben je eigenlijk wel benieuwd hoeveel het voorwerp waard is. Ook dan kun je terecht bij Inkoop Goud in Gouda. Mocht je het aantal karaat van het voorwerp en het gewicht van het voorwerp weten, dan zou je ook zelf kunnen kijken hoeveel het goud waard is via de handige rekentool die ze hebben.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings