Het vergeten lied van Toon Hermans

4 februari 2022
413
Het vergeten lied van Toon Hermans

In het Nederlands Jazz Archief is afgelopen maand een totaal vergeten liedje geschreven door Toon Hermans teruggevonden. Het Engelstalige nummer, The Sun is Out, geschreven door de Limburgse cabaretier is in het openbaar maar één keer vertolkt en daarna in de vergetelheid geraakt. Zelfs de grootste Toon Hermans-kenners kennen het liedje niet. Het liedje werd namelijk alleen in 1970 gezongen door Jerry Rix in een televisieshow van regisseur en producer Rob Touber. Vrijdag 4 februari brengt acteur en cabaretier Remko Vrijdag een ode aan Toon Hermans en zingt hij het herontdekte liedje samen met andere leden van het Metropole orkest tijdens de Toon! tournee.

The Sun is Out

Het vergeten muzikaal werk van Toon Hermans is getiteld ‘The Sun is Out’ en alleen in 1970 voorgedragen. Nadat het muzikaal werk tijdelijk vergeten was, vond journalist en kleinkunst onderzoeker Frank Jochemsen het bij toeval terug. Frank Jochemsen was al langer bezig met een onderzoek naar Rob Touber wanneer hij de afkomst van dit nummer ontdekte. De bekende platenproducent Rob Touber werkte in de jaren 60’ veel samen voor televisie shows met grote artiesten zoals Gerard Cox, Adèle Bloemendaal, Jenny Arean en dus ook Toon Hermans. Rob Touber wordt door zijn vele samenwerkingen gekscherend ook wel eens de regisseur van de jaren '60 genoemd. Volgens Jochemsen was de samenwerking van Touber en Hermans onverwachts en merkwaardig omdat Touber een hekel had aan Hermans door zijn moeilijke karakter.

De beelden van de televisie shows van Touber zijn niet meer bewaard gebleven, maar sommige geluidsfragmenten nog wel. De playback tape waarop Frank Jochemsen stuitte, was bedoeld als muziekopname die afgespeeld kon worden tijdens een tv-uitzending. Sinds 2020 zijn er ongeveer 350 playback tapes met nummers uit de shows van Rob Touber teruggevonden, Touber hechtte namelijk veel waarde aan hoe de shows klonken. Door de muziek van tevoren op te nemen en niet live te produceren, werd de kwaliteit van het geluid gegarandeerd. Volgens Jochemsen is de kwaliteit van de opname van The Sun is Out uitstekend en is het ook nog eens een leuk nummer! Het fragment van The Sun is Out, gezongen door Jerry Rix is te beluisteren op NOS.nl.

Lees ook:  Tentoonstelling North & South - Europese topstukken herenigd in Museum Catharijneconvent
the sun is out

Toon Hermans

Toon Hermans was een Nederlandse cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter. Toon Hermans werd geboren in Sittard in 1916 en overleed in 2000 in Nieuwegein op 83-jarige leeftijd. Samen met Wim Sonneveld en Wim Kan wordt Hermans als een van de drie grootste zangers/cabaretiers van Nederland beschouwd. Toon Hermans had van kleins of aan een grote liefde voor theater en introduceerde de one-man-show in Nederland. Toon Hermans was een woordkunstenaar en kon ons leven zo lekker relativeren. Hij was ongelofelijk muzikaal, creatief en charismatisch en kreeg het publiek telkens weer aan het lachen door zijn goed gevoel voor timing. Hij schreef veel sketches, korte liedjes en gedichten die hij ‘versjes’ noemde. Wij hebben de beste Toon Hermans gedichten op een rijtje gezet. Zijn humor en levenslessen komen ook goed tot uiting in zijn markante uitspraken en wijsheden.

Maar Toon Hermans schreef dus ook Engelstalige teksten. Frank Jochemsen vond een oud krantenartikel terug waarin het optreden van Jerry Rix werd aangekondigd. In dit krantenartikel werd ook vermeld dat Toon Hermans de schrijver van het lied was. Jochemsen vond ook het originele instrumentatie blad van componist Rogier van Otterloo terug en is van mening dat het lied gemaakt is voor een grote band zoals het Metropole orkest.

playback tape

De Toon! tournee.

Frank Jochemsen vond het liedje van Toon Hermans terug toen hij onderzoek deed naar het werk van Rob Touber om muziek samen te stellen voor de Toon! Tournee. De Toon! tournee is een rondgang van het Metropole orkest langs de Nederlandse theaters als een ode aan Toon Hermans. De muzikale producties van Toon Hermans zijn namelijk tijdloos en er zijn nog vele fans van Hermans door heel Nederland. Het Metropole orkest bestaat 4 februari naast zanger Remko, nog uit de zangers Lissa Meyvis en Tommie Christiaan. Maurice Luttikhuis zal de voorstelling dirigeren. Tijdens de geplande tournee waren zij van plan de avond te vullen met bekend en onbekend muzikaal werk van Toon Hermans. Jammer genoeg werd de tournee vier keer uitgesteld vanwege corona. De maatregelen vastgesteld door de Nederlandse overheid verhinderde het namelijk om grote en regelmatige reisbewegingen door Nederland te maken en theatershows te organiseren. De ode aan Toon Hermans verdient een groot publiek en is daardoor steeds uitgesteld.

Lees ook:  De wolken | Gedicht
Metropole orkest

De start van de Toon! tournee

De Toon! tournee zou oorspronkelijk van start gaan in het voorjaar van 2020 maar is door het telkens uitstellen in nog geen enkel theater tentoongesteld. Begin 2022 zijn in Nederland de coronamaatregelen versoepelt wat het Metropole orkest de kans gaf om de start van de tournee een nieuwe datum te geven. De tournee gaat 4 februari 2022 van start in de geboorteplaats van Toon Hermans, Sittard. De journalist Frank Jochemsen vindt het mooi meegenomen dat door het uitstellen van de tournee het liedje van Hermans nog gevonden is vóór de eerste theatershow.

Tickets voor de Toon! tournee

Na de twee shows van het Metropole orkest in Schouwburg De Domijnen in Sittard op 4 februari zal de tournee naar het noorden trekken. Op maandag 7 februari zal het orkest op het podium staan van de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht. Op 15 februari doet de tournee het concertgebouw in Amsterdam aan, voordat het orkest de dag erna in Theater Orpheus Apeldoorn hun muzikale kunsten tonen. De overige voorstellingen van de Toon! tournee zijn ook gepland voor dezelfde week. Op donderdag 17 februari kun je de voorstelling bezoeken in Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen en op vrijdag 18 februari in de grote zaal van SPOT Groningen. Op zaterdag 19 februari zal het gezelschap de Toon Hermans liedjes opvoeren in de Schouwburg Concertzaal van Tilburg en op zondag 20 februari vind de voorlopig laatste uitvoering plaats in Muziekcentrum Enschede. Voor alle voorstellingen zijn nog kaartjes verkrijgbaar, dus mis het niet en geniet van een van de eerste publieke uitvoeringen van The Sun is Out en de andere geniale muzikale werken van Toon Hermans.

Lees ook:  Sprookjesachtige lijntekeningen

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

Zo laat je jouw Toscaanse Jasmijn bloeien!

Babykamer inrichten? Bekijk deze checklist!

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings