Het Uilendagboek | Een familiesoap

2089 VIEWS
Het Uilendagboek | Een familiesoap

De uilen Coppernickle en Feline wonen al geruime tijd in de uilenburcht van kunstenaar Paul Christiaan Bos. In zijn Uilendagboek volgt hij de dagelijkse belevenissen en gezinsperikelen op de voet. De twee uilen zijn trotse ouders van het lelijke maar o zo schattige uilskuiken Sterre, zij woont inmiddels op kamers. De familieverhoudingen staan onder spanning, want Sterre wint aan populariteit bij haar vader, tot groot ongenoegen van moeders. Ondertussen heeft deze ook de zorg voor een nieuw jong. Het is een ware uilensoap aan het worden…

Zeven nesten heeft ze gehad. Zeven nesten en vijf jongen. De uil die nu uit het nest naar buiten komt schrijden is een indrukwekkende verschijning. Aan de zijkant van haar ogen is de afgelopen maanden een nieuwe, diepbruine, omhoog lopende streep zichtbaar geworden. Het maakt haar ogen amandelvormig. Moeder Feline is prachtig. Al na vier weken is ze weer begonnen zich mooi te maken voor haar echtgenoot. Normaal zou ze daar nog zeker drie weken mee wachten. Maar nu heeft ze rekening te houden met Sterre. En dus maakt ze zich mooi.

Schelden als een viswijf

Want het voelt vreemd aan in de burcht. Vader Coppernickle heeft waarschijnlijk te weinig ruimte in het nest nu het nieuwe reuzenjong er zoveel plaats inneemt. Of misschien stinkt het er te erg. Hij zoekt in ieder geval vaak het nest van Sterre op, met wie hij volslagen ontspannen omgaat.

Lees ook:  Het Uilendagboek | Sterre verstrikt

Maar als Feline hem daar toevallig aantreft, jaagt ze hem eruit. Of ze gaat samenzweerderig naast hem staan, het hoofd vals omlaag gebogen als een heuse operadiva, en spoort hem met priemende blik, en felle stem, aan om Sterre te verjagen. Brave huisvader die hij is, doet hij dat dan. Maar wel met de Franse slag. Inmiddels laat Sterre ook van zich horen, ze kan zeer overtuigend schelden – als een viswijf.

En zo kabbelt de uilenfamiliesoap voort, dag in, dag uit.

Vaderlijke plicht

Zijn uithuizige gedrag ten spijt, kwijt Coppernickle zich op voortreffelijke wijze van zijn plicht om voor eten te zorgen. Ook voor hem komt het jong nog altijd op de eerste plaats. Maar toch heb ik met Feline te doen als ik haar zo alleen zie zitten. En dus sluip ik naar Sterre’s nest, en kijk Coppernickle, als ik hem daar tenminste zie zitten, afkeurend in de ogen.

Hij vat de boodschap direct, en maakt zich schielijk uit de voeten – voor een kort poosje. Als Sterre er toevallig ook zit, trekt ze hoogstens één lodderoog even open en zegt “Hoi”. Dan valt ze onmiddellijk weer in slaap. Sterre zal voor altijd een beetje mijn popje blijven. Dat is nu eenmaal zo. Ze is zich ook van geen enkel kwaad bewust.

Smeulende ogen

De nieuwste aanwinst bij de cast van de familiesoap is het jong Molly. Met smeulende ogen van haar moeder en ook een paar van de hartstelende gebaartjes die ik tot nog toe alleen van Sterre kende. Ik kan haast niet wachten tot ze helemaal naar buiten komt, tot nu toe nu toe heb ik alleen haar snuitje gezien als ze even om het hoekje kijkt. Feline waakt met scherpe blik over haar kroost dus tijdens deze momenten, dus moet ik me gedeisd houden en vooral niet opstaan of mijn hoofd even rekken om het beter te zien.

Lees ook:  Het Uilendagboek | Het mirakel

Het zou een afschrikwekkende cliffhanger van de aflevering kunnen worden..

Meer lezen van het Uilendagboek? Hier vind je alle verhalen.


Jarenlang reisde kunstenaar Paul Christiaan Bos de hele wereld over, tot hij zijn echte passie vond in zijn eigen achtertuin: daar wonen sinds 2011 de uilen Coppernickle en Feline. Hij volgt hun dagelijkse belevenissen en gezinsuitbreiding op de voet en beschrijft dit in een levendig Uilendagboek. Omdat Paul zin had in ‘iets Paradijsvogeligs’ deelt hij graag de mooiste passages én kunstwerken op Paradijsvogels Magazine.

Beeld: detail “Owlery II: Molly, de Eerste Ontmoeting” acryl op doek, verlijmd op paneel 30 * 20 cm

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Het Uilendagboek | Een berg poep
Het Uilendagboek | Een uil die groen ziet van jaloezie
Het Uilendagboek | De enige uil die genegenheid kan tonen
Het uilendagboek | Ook uilen willen spelen