Het Uilendagboek | Een familiesoap

20 februari 2017
113
uilendagboek

De uilen Coppernickle en Feline wonen al geruime tijd in de uilenburcht van kunstenaar Paul Christiaan Bos. In zijn Uilendagboek volgt hij de dagelijkse belevenissen en gezinsperikelen op de voet. De twee uilen zijn trotse ouders van het lelijke maar o zo schattige uilskuiken Sterre, zij woont inmiddels op kamers. De familieverhoudingen staan onder spanning, want Sterre wint aan populariteit bij haar vader, tot groot ongenoegen van moeders. Ondertussen heeft deze ook de zorg voor een nieuw jong. Het is een ware uilensoap aan het worden...

Zeven nesten heeft ze gehad. Zeven nesten en vijf jongen. De uil die nu uit het nest naar buiten komt schrijden is een indrukwekkende verschijning. Aan de zijkant van haar ogen is de afgelopen maanden een nieuwe, diepbruine, omhoog lopende streep zichtbaar geworden. Het maakt haar ogen amandelvormig. Moeder Feline is prachtig. Al na vier weken is ze weer begonnen zich mooi te maken voor haar echtgenoot. Normaal zou ze daar nog zeker drie weken mee wachten. Maar nu heeft ze rekening te houden met Sterre. En dus maakt ze zich mooi.

Schelden als een viswijf

Want het voelt vreemd aan in de burcht. Vader Coppernickle heeft waarschijnlijk te weinig ruimte in het nest nu het nieuwe reuzenjong er zoveel plaats inneemt. Of misschien stinkt het er te erg. Hij zoekt in ieder geval vaak het nest van Sterre op, met wie hij volslagen ontspannen omgaat.

Maar als Feline hem daar toevallig aantreft, jaagt ze hem eruit. Of ze gaat samenzweerderig naast hem staan, het hoofd vals omlaag gebogen als een heuse operadiva, en spoort hem met priemende blik, en felle stem, aan om Sterre te verjagen. Brave huisvader die hij is, doet hij dat dan. Maar wel met de Franse slag. Inmiddels laat Sterre ook van zich horen, ze kan zeer overtuigend schelden - als een viswijf.

Lees ook:  50+ vrouwen voelen zich gemiddeld 13 jaar jonger

En zo kabbelt de uilenfamiliesoap voort, dag in, dag uit.

Vaderlijke plicht

Zijn uithuizige gedrag ten spijt, kwijt Coppernickle zich op voortreffelijke wijze van zijn plicht om voor eten te zorgen. Ook voor hem komt het jong nog altijd op de eerste plaats. Maar toch heb ik met Feline te doen als ik haar zo alleen zie zitten. En dus sluip ik naar Sterre’s nest, en kijk Coppernickle, als ik hem daar tenminste zie zitten, afkeurend in de ogen.

Hij vat de boodschap direct, en maakt zich schielijk uit de voeten – voor een kort poosje. Als Sterre er toevallig ook zit, trekt ze hoogstens één lodderoog even open en zegt “Hoi”. Dan valt ze onmiddellijk weer in slaap. Sterre zal voor altijd een beetje mijn popje blijven. Dat is nu eenmaal zo. Ze is zich ook van geen enkel kwaad bewust.

Smeulende ogen

De nieuwste aanwinst bij de cast van de familiesoap is het jong Molly. Met smeulende ogen van haar moeder en ook een paar van de hartstelende gebaartjes die ik tot nog toe alleen van Sterre kende. Ik kan haast niet wachten tot ze helemaal naar buiten komt, tot nu toe nu toe heb ik alleen haar snuitje gezien als ze even om het hoekje kijkt. Feline waakt met scherpe blik over haar kroost dus tijdens deze momenten, dus moet ik me gedeisd houden en vooral niet opstaan of mijn hoofd even rekken om het beter te zien.

Het zou een afschrikwekkende cliffhanger van de aflevering kunnen worden..

Lees ook:  7 verschillende soorten koffies

Meer lezen van het Uilendagboek? Hier vind je alle verhalen.

[hr]

Jarenlang reisde kunstenaar Paul Christiaan Bos de hele wereld over, tot hij zijn echte passie vond in zijn eigen achtertuin: daar wonen sinds 2011 de uilen Coppernickle en Feline. Hij volgt hun dagelijkse belevenissen en gezinsuitbreiding op de voet en beschrijft dit in een levendig Uilendagboek. Omdat Paul zin had in ‘iets Paradijsvogeligs’ deelt hij graag de mooiste passages én kunstwerken op Paradijsvogels Magazine.

Beeld: detail "Owlery II: Molly, de Eerste Ontmoeting" acryl op doek, verlijmd op paneel 30 * 20 cm

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ingrid Bergman | Dualiteit

Op vakantie naar de Malediven: activiteiten om te doen

Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Alles wat je moet weten over oranje edelstenen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings