Het Roald Dahl woordenboek met buitengebruikelijke woorden

1691 VIEWS
Het Roald Dahl woordenboek met buitengebruikelijke woorden

Snoskommer, frommelpad, liegebrok, grasgarnaal; deze komische woorden komen uit de boeken van Roald Dahl. Wie is er niet mee groot geworden? De schrijver overleed in 1990, maar zijn boeken zijn nog steeds immens populair. Vorig jaar is er ter ere van zijn 100e geboortedag een heus Roald Dahl woordenboek uitgegeven. 

Creatief met taal

Matilda, Sjakie en de Chocoladefabriek, De Reuzenperzik, De Heksen, De Griezels, de GVR… Deze titels zijn zomaar een handgreep uit zijn oeuvre. Roald Dahl was ontzettend creatief met taal. Door woorden met elkaar de combineren kwam hij op nieuwe woorden en uitdrukkingen, zoals mensbaksel.

Een buitengebruikelijk boek

Het woordenboek is een echt woordenboek met gewone en buitengebruikelijke woorden van Roald Dahl en hun betekenis. Middels leuke opdrachten word je zelf ook aangemoedigd om creatief met taal te spelen.

Hier zijn een aantal fantabuleuze voorbeelden uit het bijzondere woordenboek:

Ballenwijn
Ballenwijn is drank die is gemaakt van vloeibare wijnballen, uitgevonden door meneer Wonka. Normaal is een wijnbal rond snoepgoed met een zoetzure smaak. De bal is te groot om in je mond te stoppen, daarom moet je eraan likken, net zoals aan een ijsje.
Door de dichte deur heen konden ze gelach en brokstukken van gezang horen. ‘Ze zijn zo dronken als kanonnen,’ zei meneer Wonka. ‘Ze drinken ballenwijn en bonenrum.’ – Sjakie en de chocoladefabriek

Lees ook:  6 bijzondere boeken over de wadden

Gruwlelijk
Gruwlelijk betekent: heel erg akelig.
‘O ja!’ zei de GVR, ‘maar denkt erom nooit deze grot uitpieperdepiepen zonder dat ik bij je is, of je zult gruwlelijk aan je eind komen.’ – De GVR

Liplikker
Een liplikker is een exotisch snoepje uit het land van de middernachtzon. Het is zo lekker dat je je lippen erbij aflikt. Je kunt liplikkers kopen in de Zoete Inval.
Er waren (…) buikbabbelaars en gobwangels van de Fiji Eilanden en liplikkers en pluchenuche uit het land van de middernachtzon. – De Giraffe, de Peli en ik

Kleurrijke illustraties

Dit woordenboek onderscheidt zich ook doordat het is gevuld met de – bij de kinderboeken horende – illustraties van Quentin Blake in kleur. Zo kom je de GVR tegen, maar ook meneer en mevrouw Griezel, juffrouw Engel en Willie Wonka.

Beeld via: mirandaleest.nl
Beeld via: mirandaleest.nl

Leuk voor in je boekenkast

Het Roald Dahl Woordenboek is hier verkrijgbaar. Een mooie aanvulling voor je boekenkast en woordenschat!

Hieronder vind je een preview van het woordenboek. Leuk om doorheen te bladeren. Tip: vergroot het scherm als je de bladzijden goed wilt lezen.

De boeken van Roald Dahl staan boordevol grappige woorden, maar veel kinderboeken behelzen ook tijdloze wijsheden waar je als volwassene nog steeds iets aan hebt. 

Lees ook:  Het leven van Frida Khalo in een prachtig geïllustreerde biografie

En ben je graag creatief met taal? Bekijk dan ook even dit woordenboek met 1000 vergeetwoorden om te blijven koesteren zoals billentikker en belatafeld. Geweldig!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Subtiele wijsheden uit het boek De Geheime Tuin
Het Deense geheim voor geluk
Zo, dat werd tijd: een handig én leuk boek over ouder worden
Waarom Cubaanse sigarenrollers worden voorgelezen tijdens hun werk