Ook een Vermeer aan de muur? Het Rijksmuseum stelt duizenden werken online beschikbaar

11 januari 2018
172

 

Steeds vaker stellen musea hun kunst digitaal beschikbaar aan het grote publiek. Het Rijksmuseum volgt al sinds 2012 trend en maakt het mogelijk om vanuit de luie stoel door meer dan 600,000 kunstwerken van zowel Nederlandse als Buitenlandse bodem rond te snuffelen, favorieten te bundelen en de allermooiste af te drukken voor aan de muur. 

Door het online beschikbaar stellen van haar meesterwerken draagt het Rijksmuseum bij aan de explosieve groei van vrije kunst. Het vooruitzicht is dat deze cultureel educatieve gemeenschap zal blijven groeien en dat er wereldwijd steeds meer werken digitaal beschikbaar komen.

Eindeloos rondkijken op de Rijksstudio

De Rijksstudio, het digitale platform van het Rijksmuseum, werkt heel simpel. Iedereen kan haar uitgebreide collectie bewonderen en onbeperkt rondsnuffelen. Of je nu heel specifiek op zoek bent naar het zelfportret van Vincent van Gogh of gewoon door de categorie 17e eeuwse Nederlandse schilders wil bladeren, met één zoekwoord op naam of categorie brengt de Studio je op de juiste plek.

Artikel gaat verder onder de afbeelding

Rijksstudio

klik hier om de Rijksstudio zelf te bekijken

Bundel je favorieten

Wanneer je een gratis Rijksstudio account aanmaakt, je hebt hier alleen een email adres voor nodig, kan je je favoriete werken opslaan om er later nog eens bij terug te komen of een eigen digitale collectie vorm te geven. Met een eigen account kan je ook je favoriete stukken in hoge resolutie downloaden om af te drukken en zo je eigen Rembrandt, Vermeer of van Gogh in huis te halen.

Rijksstudio stelt bijna 6000 Nederlandse werken uit de 17e eeuw beschikbaar, waaronder Rembrandt, Frans Hals en Johannes Vermeer

Melkmeisje Vermeer

Het Melkmeisje - Johannes Vermeer, c. 1660

Rembrandt zelfportret

Zelfportret Rembrandt van Rijn, c. 1628

Voor ieder wat wils op het platform - van portretkunst tot stillevens en van historische scènes tot uitgestrekte landschappen

Avercamp

Winter landscape with skaters - Hendrick Avercamp, c. 1608

 

Bruegel

Latona and the Lycian farmers - Jan Brueghel (I), c. 1605

 

Mignon

Still Life with Flowers and a Watch - Abraham Mignon, c. 1660 - c. 1679

 

Zelfportret - Vincent van Gogh, 1887

Zelfportret - Vincent van Gogh, 1887

Maar er is zijn ook keramiek, sculptuurkunst, antieke inrichtingen en mode uit de oudheid online te vinden.

Tankard - De Grieksche A, 1709

Tankard - De Grieksche A, 1709

 

Dollhouse - Petronella Dunois, anonymous, c. 1676

Dollhouse - Petronella Dunois, anonymous, c. 1676

Irregular linen ruff - anonymous, c. 1615 – c. 1635

Irregular linen ruff - anonymous, c. 1615 – c. 1635

Dat technologie de ervaring van digitaal kunst bewonderen nog een stukje verder trekt is te lezen in dit artikel. Het is nu mogelijk om vanaf de bank door de gangen van het Rijksmuseum te dwalen en de werken die er hangen in hoge kwaliteit te bewonderen. Maar het eens in de zoveel tijd écht bezoeken van een museum, de sfeer proeven en samen of alleen genieten van bijzondere kunst blijft toch één van de fijnste zondagmiddag bestedingen. 

Lees ook:  Portretten van potloodslijpsel

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings