Het principe van vrouwen en haarvrij, wat vinden we ervan?

22 juni 2022
406
vrouwen haarvrij

Jarenlang heerste er de opvatting dat vrouwen haarvrij moesten zijn. Tegenwoordig ontstaat er een tegengeluid. We duiken eens dieper in deze kwestie: waar komt de opvatting eigenlijk vandaan dat vrouwen hun oksels, benen en bikinilijn moeten scheren, terwijl mannen zelfs baard en snor laten staan? Natuurlijk vinden we er zelf ook iets van.

Al eeuwenlang haarvrij

We kunnen alvast vooropstellen dat ontharen tegenwoordig vooral wordt gedaan, omdat men dat mooier vindt. Hoewel vrouwen in het Oude Egypte al bezig waren met ontharen van vrijwel het hele lichaam (ja, ook het hoofd), werd de term ontharen pas aan het begin van de vorige eeuw nieuw leven ingeblazen. Vanaf dat moment maakte dikke en lichaamsbedekkende kleding plaats voor mouwloze jurken, korte rokken en zelfs bikini’s en werd het een heuse trend. De industrie voor scheermesje ging sindsdien overuren draaien.

Dat wil niet zeggen dat men vóór die tijd niet bezig is geweest met ontharen. Goed, nog even terug naar de Egyptenaren. Zij waren haast geobsedeerd door ontharen, omdat dat hygiënisch was. Ze deden er alles aan om schoon te blijven. Ontharen was bijvoorbeeld niet het enige schoonheidsritueel. Rijke Egyptenaren namen ook meerdere baden per dag. Scheermaterialen werden gemaakt van waardevol materiaal, zoals koper en brons. Ontharen en hygiëne in het algemeen was dan ook vooral iets waar de rijkeren zich mee bezighielden (al mochten de slaven vaak dit werkje opknappen). Hygiëne is echter niet de enige reden. Het was bijvoorbeeld een ongeschreven regel dat vrouwen een gladde en zachte huid moesten hebben. In de Romeinse tijd was het niet echt anders. De gewone vrouw scheerde zich vooral met producten die eenvoudig te krijgen waren zoals hars en pek. Ook gebruikten vrouwen as om vervolgens de lichaamshaartjes uit te trekken. Rijke vrouwen gebruikten vaak ontharingscrème en puimsteen.

Lees ook:  5 Tips om zelf een mooie en sfeervolle wintertuin te maken

Manieren voor vrouwen om haarvrij te zijn

Hoewel vroeger hygiëne één van de redenen was om je te ontharen, mag je haast concluderen dat dit tegenwoordig niet meer het geval is. De meeste mensen douchen en wassen zich bijna iedere dag en trekken schone kleding aan. Laten we er nu maar gewoon voor uitkomen dat we ijdel zijn en het gewoon om een schoonheidsideaal gaat. Dacht je trouwens dat de vroege ontharingsrituelen gek waren? Tegenwoordig kun je helemaal zelf kiezen hoe en wát je wilt ontharen. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan een kliniek voor een laserbehandeling in Limburg, je kunt harsen, je kunt waxen, je kunt epileren en simpelweg met een scheermesje uit de supermarkt aan de slag gaan.

vrouwen haarvrij

Voor de feministen onder ons: de voordelen van lichaamsbeharing

Sinds enkele jaren lijkt er een beweging te ontstaan van vrouwen die het niet erg vinden om hun lichaamshaar te laten staan. In 2015 kwam zelfs de trend om je okselhaar een kleur te geven. Celebrity’s zoals Miley Cyrus deden aan deze trend mee.

Als we kijken, heeft ons lichaam van nature wél beharing en dat is eigenlijk niet voor niks. Allereerst kijken we even naar gezichtsbeharing. Wenkbrauwen zijn bijvoorbeeld hartstikke nuttig. Had je geen wenkbrauwen, dan zou het zweet van ons voorhoofd niet worden afgevoerd. Ten tweede is het een handig communicatiemiddel. Stel: iemand fronst zijn wenkbrauwen naar je, dan is dat een duidelijk signaal toch? Epileren is tegenwoordig niet meer het enige schoonheidsideaal. Ja, je wenkbrauwen mogen er verzorgd uit zien, maar ze mogen best dik zijn à la Cara Delevingne. Tegenwoordig zijn er potloden en shapers om je brows helemaal tot hun recht te laten komen. Neusharen en de haartjes bij je oren zijn stiekem ook supernuttig. Neusharen zijn bijvoorbeeld een soort filter die je beschermt tegen ontstekingen.

Lees ook:  De beste metaalsoorten voor sieraden

Haar waar we wel van houden

Goed, we hebben nu vooral gekeken naar lichaamshaar waar we over het algemeen toch graag vanaf willen. Toch is er ook haar dat we koesteren, zoals hoofdhaar en de wimpers. We zagen dat in het oude Egypte vrouwen ook hun hoofdhaar schoren, terwijl veel vrouwen tegenwoordig kiezen voor lang haar (for the record: of je nou lang, kort, of geen haar hebt, je bent sowieso mooi). Maar waar komt het idee vandaan dat mannen in beginsel kort haar moeten hebben en vrouwen lang haar? Vroeger knipten mannen hun haar meestal kort omdat dat gewoon handig was wanneer ze ten strijde gingen. Door de Romeinen werd geknipt haar ook wel gezien als een teken van discipline en beschaving. In de Chinese cultuur was bij mannen het ontharen van een het voorste deel van je hoofd een teken dat je tot een bepaalde dynastie hoorde. Deed je dat niet, dan kon je gestraft worden. Bij vrouwen was het doorgaans de norm om lang haar te hebben. Pas in de twintigste eeuw gingen vrouwen voor kortere kapsels. Lang haar zou symboliseren dat men veel aandacht had voor gezondheid en dagelijkse verzorging. Veel vrouwen zullen echter nu beamen dat ook korte kapsels de nodige verzorging en styling vergen.

vrouwen haarvrij

Onze conclusie

*Trommelgeroffel*:  Wat voor jou gewenst en ongewenst haar is, is helemaal aan jou. Heb je constant een scheermesje bij de hand om ieder haartje aan te pakken? Ga vooral je gang. Ben je een keer te lui voor een laserbehandeling in Limburg en vind je het sowieso niet storend? Geen probleem om het dan te laten staan, zouden we zo zeggen. Er zijn talloze toonaangevende vrouwen die hun eigen weg gingen en zich weinig aantrokken van andermans mening. Lees bijvoorbeeld ons artikel over het bijzondere leven van Prinses Marianne.

Lees ook:  Zo maak je met sierkussens je huis in een handomdraai nog gezelliger

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down