
De pelgrimsroute Camino de Santiago is een van de bekendste wandeltochten ter wereld. Niet alleen voor wie vanuit een religieus oogpunt op pad gaat, maar ook voor wandelliefhebbers en iedereen die nieuwe gebieden wil verkennen op een wel heel bijzondere manier. Maar reis je liever niet helemaal naar Zuid-Europa af voor zo’n wandelavontuur? Dan is er ook de Nederlandse variant: het Pelgrimspad!
Hoewel de meeste Camino wandelaars starten in de Franse Pyreneeën, ligt er in heel West-Europa een netwerk aan routes die naar het eindpunt in Santiago de Compostella leiden. Zo ook in Nederland. Het Pelgrimspad sluit daarbij aan op Camino routes in België en uiteindelijk in Frankrijk. Je zal niet de eerste zijn die het pad daadwerkelijk volgt tot aan Spanje, maar ook als het pelgrimsoord voor jou geen einddoel is en je het slechts bij een enkele etappe houdt, is het Pelgrimspad een aanrader om Nederland te verkennen.

© Jon Tyson/Unsplash
Het Pelgrimspad
In totaal heeft het Pelgrimspad een lengte van 453 kilometer. Het startpunt is het begijnhof in Amsterdam en het eindpunt ligt op het Vrijthof in Maastricht, met de optie om door te lopen tot Cadier en Keer en het Belgische Wezet. De route bestaat uit twee delen: deel 1 loopt van Amsterdam naar 's-Hertogenbosch in 12 etappes. Vanaf de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch start vervolgens deel 2, die 15 etappes telt.
Het Pelgrimspad wordt niet voor niets een van de mooiste Lange Afstands Wandelpaden van Nederland genoemd. Het is een zeer veelzijdige route die langs mooie natuurgebieden leidt, afgewisseld met dorpjes en (vesting)steden. De route is veelal gemarkeerd met rood-wit gestreepte bordjes, al zal je op diverse plekken ook de bekende gele pijl of pelgrimafbeelding tegenkomen.
Het Pelgrimspad versus de Camino de Santiago
Symbolisch heeft de Nederlandse aftakking van de Camino de Santiago veel overeenkomst, zoals de gele pijlen, de stempels in het pelgrimspaspoort en enkele katholieke kerken en monumenten op de route. Maar praktisch gezien zijn er wel degelijk verschillen. Wie het Pelgrimspad in zijn geheel wil lopen, zal andere voorbereiding moeten treffen dan tijdens de route door Frankrijk en Spanje.
De Camino is daar een echte trekpleister en langs de routes is een groot aanbod aan accommodaties (albergues), waar je op de bonnefooi voor een paar euro of op basis van donatie kunt overnachten. Het Pelgrimspad is daar niet voor uitgerust en de faciliteiten zijn schaarser en prijziger. Je zal het vooral van B&B’s moeten hebben onderweg, die lang niet altijd exact op de route liggen. (Kleine) omwegen zullen dus nodig zijn, net als bij tijds reserveren. Houd er dus rekening mee dat je de route vooraf goed uitstippelt.
De route van het Pelgrimspad is in twee delen volledig beschreven door Wandelnet:

© Wandelnet
Meer wegen naar Santiago
Ga je voor de volledige pelgrimervaring, dan is de website van het Nederlandse Genootschap van Sint Jacob handig om te raadplegen. Waar het Pelgrimspad vooral een bijzondere mooie route door Nederland vormt, zijn er ook alternatieven voor wie dichter bij de symboliek en religieuze of spirituele oorsprong van de Camino wil blijven. Zo lopen er door het hele land diverse Jacobswegen. Deze sluiten uiteindelijk allemaal aan op andere internationale wegen naar Santiago.