Het ondergrondse fort van Château de Brézé

30 september 2020
241

Château de Brézé is naar Europese maatstaven een klein kasteel. Dit bescheiden U-vormige gebouw, omgeven door een droge gracht, beslaat minder dan 2 hectare en lijkt niets bijzonders. Maar onder zijn bescheiden fundering ligt een van Europa's grootste ondergrondse forten.

Château de Brézé ligt aan de rand van het kleine dorpje Breze, in de regio Saumur in de Loire-vallei, Frankrijk. Het werd halverwege de 16e eeuw gebouwd door Arthus de Maillé-Brézé, de toenmalige kasteelheer. Uit angst voor een invasie door vijanden en plunderende Vikingen, liet Maillé-Brézé een grote bunker bouwen direct onder het kasteel, met woonruimtes, opslagruimtes en andere voorzieningen. Deze zijn met elkaar verbonden door meer dan 3 kilometer aan tunnels.

Foto: Flickr

Het kasteel staat op een rots van kalksteen omgeven door een diepe kloof, de gracht, die oorspronkelijk honderd jaar vóór Maillé-Brézé werd gegraven. Toen Maillé-Brézé eigenaar werd van het kasteel, ontevreden over de inrichting, liet het kasteel slopen en herbouwen in renaissancestijl. Hij liet de gracht verdiepen tot maar liefst twintig voet. Vanaf de bodem van de gracht, geflankeerd door twee steile vlakken van blootgestelde kalksteen, voelt het alsof men zich in een kloof bevindt. De steen die uit de grachtconstructie was gehaald, werd gebruikt voor de bouw van het nieuwe kasteel.

Het ondergrondse fort zou voor de familie Maillé-Brézé mogelijk zijn om zichzelf te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen en om te ontsnappen aan strenge winters en zelfs epidemieën. In tijden van nood hadden ze het kasteel erboven snel verlaten en zich teruggetrokken in hun onderaardse vluchteling. Tussen het doolhof van gangen was alle denkbare luxe, waaronder slaapkamers, bakkerijen, kelders, keukens, maar ook ruimte voor vee en vee, en stallen voor paarden. Ter verdediging werden gaten uitgehouwen in de muren van de gangen waardoor de kasteelverdedigers pijlen konden schieten op naderende indringers zonder zichzelf bloot te stellen. Gelukkig voor de familie Breze hoefden ze er nooit achter te komen of hun verdediging toereikend was, want het kasteel werd nooit belegerd.

Lees ook:  Kunstproject: mensen in beweging

Château de Brézé

Chateau de Brézé

Tunnels beneath the Château de Brézé

Tunnels beneath the Château de Brézé

Chateau de Brézé

Chateau de Brézé

Château de Brézé

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings