Het ondergrondse fort van Château de Brézé

619 VIEWS
Het ondergrondse fort van Château de Brézé

Château de Brézé is naar Europese maatstaven een klein kasteel. Dit bescheiden U-vormige gebouw, omgeven door een droge gracht, beslaat minder dan 2 hectare en lijkt niets bijzonders. Maar onder zijn bescheiden fundering ligt een van Europa’s grootste ondergrondse forten.

Château de Brézé ligt aan de rand van het kleine dorpje Breze, in de regio Saumur in de Loire-vallei, Frankrijk. Het werd halverwege de 16e eeuw gebouwd door Arthus de Maillé-Brézé, de toenmalige kasteelheer. Uit angst voor een invasie door vijanden en plunderende Vikingen, liet Maillé-Brézé een grote bunker bouwen direct onder het kasteel, met woonruimtes, opslagruimtes en andere voorzieningen. Deze zijn met elkaar verbonden door meer dan 3 kilometer aan tunnels.

Foto: Flickr

Het kasteel staat op een rots van kalksteen omgeven door een diepe kloof, de gracht, die oorspronkelijk honderd jaar vóór Maillé-Brézé werd gegraven. Toen Maillé-Brézé eigenaar werd van het kasteel, ontevreden over de inrichting, liet het kasteel slopen en herbouwen in renaissancestijl. Hij liet de gracht verdiepen tot maar liefst twintig voet. Vanaf de bodem van de gracht, geflankeerd door twee steile vlakken van blootgestelde kalksteen, voelt het alsof men zich in een kloof bevindt. De steen die uit de grachtconstructie was gehaald, werd gebruikt voor de bouw van het nieuwe kasteel.

Lees ook:  De geschiedenis van het innovatieve Eindhoven

Het ondergrondse fort zou voor de familie Maillé-Brézé mogelijk zijn om zichzelf te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen en om te ontsnappen aan strenge winters en zelfs epidemieën. In tijden van nood hadden ze het kasteel erboven snel verlaten en zich teruggetrokken in hun onderaardse vluchteling. Tussen het doolhof van gangen was alle denkbare luxe, waaronder slaapkamers, bakkerijen, kelders, keukens, maar ook ruimte voor vee en vee, en stallen voor paarden. Ter verdediging werden gaten uitgehouwen in de muren van de gangen waardoor de kasteelverdedigers pijlen konden schieten op naderende indringers zonder zichzelf bloot te stellen. Gelukkig voor de familie Breze hoefden ze er nooit achter te komen of hun verdediging toereikend was, want het kasteel werd nooit belegerd.

Château de Brézé

Chateau de Brézé

Tunnels beneath the Château de Brézé

Tunnels beneath the Château de Brézé

Chateau de Brézé

Chateau de Brézé

Château de Brézé

MEER INSPIRATIE

De 10 leukste poëzie versjes
Top 8 spannendste thriller boeken van dit moment
Sinterklaas gedichten verzinnen? Wij helpen je op weg!
De leukste biografie boeken van dit moment