Het Nederlands erfgoed

11 augustus 2021
420
nederlands erfgoed

Het Nederlands erfgoed is overal om ons heen aanwezig. Het zijn onze tradities, onze rituelen en verhalen, maar ook onze prachtige historische binnensteden en het mooie Nederlandse landschap. Het is datgene waarom wij ons Nederlands voelen. Het brengt ons vaak samen en hoort bij onze cultuur. Dit wilt echter niet zeggen dat alles op de lijst van het erfgoed ook echt oer-Hollands is. Sommigen dingen zullen je misschien zelfs verbazen. Het gaat er om dat alles wat op de lijst van Nederlands Erfgoed vermeld staat, een soort van bescherming ontvangt. Gemeenschappen kunnen bijvoorbeeld tradities uit hun dorp of regio aanmelden om te laten weten dat zijn voor hun traditie willen zorgen en de zichtbaarheid willen vergroten. Maar ook om het voortbestaan te waarborgen. De lijst wordt samengesteld en gecoördineerd door het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Wij hebben een aantal opmerkelijke en minder opmerkelijke zaken die op de lijst staan voor je uitgelicht. Sommigen liggen misschien voor de hand, zoals het Sinterklaasfeest. Maar ook de Chinees-Indische restaurantcultuur staat bijvoorbeeld op de lijst.

Dit staat er onder andere op de lijst van Nederlands erfgoed

De hele lijst kun je vinden op de website van de Rijksoverheid en op onder andere Wikipedia. Wij hebben er een aantal geselecteerd en voor je uitgelicht. Dit zijn dus onder andere feesten en tradities waarvoor de overheid zich moet inspannen om het te behouden.

Matthäus Passion in de Grote Kerk van Naarden

De week voor Pasen vindt ieder jaar de Matthäus Passion plaats in de Grote Kerk van Naarden. Meerdere muzikale uitvoeringen vinden plaats in deze week. Onder begeleiding van muziek van Johann Sebastian Bach wordt het lijdensverhaal van Christus vertelt. Vlak voor een voorstelling plaatsvindt, wordt er een lint van bezoekers gemaakt rond de kerk. Dit wordt de ‘gang naar Matthäus’ genoemd. Het is een samenzijn voor veel mensen. Een echte familietraditie waarbij sommige families al van jongs af aan de voorstelling bezoeken. En nu met hun eigen kleinkinderen nog altijd iedere jaar aanwezig zijn. Een mooie traditie waarvan wij nog hopen dat jij nog vele jaren wordt voortgezet.

Lees ook:  Hoe jij geld kunt besparen als student

Thuis bevallen

Het thuis bevallen is misschien niet zo’n traditie die je op de lijst van Nederlands erfgoed zou verwachten. Toch wordt de ‘cultuur van het thuis bevallen’ toegevoegd aan de lijst. Het heeft namelijk een lange traditie en het natuurlijke proces, de autonomie en de keuzevrijheid van de vrouw en haar partner staan hierbij centraal. Thuis bevallen gebeurt in Nederland nog altijd op grote schaal. Veel meer dan in andere (westerse) landen. Behalve in Nederland is thuis bevallen ook mogelijk in westerse landen als Canada, België en Groot-Brittannië. Nu thuis bevallen wordt opgenomen op de lijst, kan er meer zichtbaarheid voor worden gevraagd. Het is een mooie keuze die Nederlandse vrouwen hebben. Thuis bevallen is een grote wens van veel vrouwen en in Nederland hebben we gelukkig die mogelijkheid. En die moeten we in ere houden.

Chinees-Indische restaurantcultuur

Een unieke samenkomst van culturen, zo omschrijft het Kenniscentrum de Chinees-Indische restaurants. Zodra je een stap over de drempel zet, ga je min of meer op reis. Een mooie omschrijving en daarom verdiend het een plek op de lijst. Waarschijnlijk niet iets dat je direct zou verwachten, maar het betekent wel dat ‘de Chinees’ niet zo maar uit het straatbeeld zal verdwijnen. En dat is goed nieuws voor de liefhebber, want helaas zijn er steeds minder Chinees restaurants te vinden in Nederland. Dus ja, de volgende keer dat jij je Chinees in Geleen haalt, stap jij zo maar een Nederlands erfgoed in. Had je vast niet gedacht!

Oud Limburgs Schuttersfeest

Het Oud Limburgs Schuttersfeest, het OLS, heeft ook een plek veroverd op de lijst. En terecht, want dit supergezellige feest dat iedere jaar in Limburg wordt gevierd moet echt in ere gehouden worden. De schitterende kostuums, de beeldschone koningin met haar koning aan haar zijde en de indrukwekkende optocht onder begeleiding van muziek, maakt van het Oud Limburgs Schuttersfeest een prachtige traditie. En natuurlijk niet vergeten de spannende schietwedstrijd waar het eigenlijk allemaal om draait. Wij kunnen het echt iedereen aanraden om eens een OLS mee te maken. EN je zult met eigen ogen zien waarom dit feest een plek verdiend op de lijst van Nederlands erfgoed.

Lees ook:  Wat je moet weten over de LGBTQ+ community

Koningsdag

Natuurlijk staat ook ons mooie nationale feest Koningsdag ook op de lijst. Hier hoeven we waarschijnlijk geen verdere uitleg bij te geven, want iedereen is wel bekend met deze feestdag. Heel Nederland kleurt oranje en onze koning trekt met zijn familie het land in. Overal worden feesten gevierd en markten om je overbodige spullen te verkopen, georganiseerd. Op de vooravond van Koningsdag worden de koninklijke onderscheidingen, ook wel lintjes genoemd, uitgereikt. Een mooie traditie die op en top Nederlands is.

Het ambacht van molenaar

Het ambacht van molenaar, ja ook dat moeten we in ere houden. Want wat is er nu Hollanders dan molens? Een ansichtkaart van Nederland zonder molens is bijna niet voor te stellen. Het ambacht van molenaar is helaas een uitstervend beroep, er zijn er nog maar een paar beroepsmatige molenaars in Nederland. Het is dan ook niet zo maar een vak. Je moet niet alleen verstand hebben van de molen en het malen van graan, maar ook van het weer. Met name de wind is cruciaal voor de molen en een molenaar zonder verstand van het weer en het lezen van de wolken, zou zo maar lange tijd zonder inkomsten kunnen komen te zitten. Een schitterend beroep dat helaas tegenwoordig voornamelijk door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Maar gelukkig kunnen we het dankzij de vrijwilligers blijven aanschouwen. Behalve de ambacht van molenaar staat ook de ambacht van handmatig klompen maken en de ambacht van Diamantbewerker op de lijst.

nederlands erfgoed

Snert koken

Je hoort het goed, ook snert koken hoort officieel bij het Nederlandse erfgoed. Het bereiden van erwtensoep kent een lange historie. Recepten worden binnen families generatieslang doorgegeven. Maar ook nieuwe varianten blijven ontstaan. Je moet er van houden, maar snert koken staat ‘gewoon’ op onze lijst van Nederlands erfgoed!

Lees ook:  De kracht van positieve psychologie

Het Nederlands erfgoed brengt ons samen

We hebben maar een paar dingen van de lijst opgenoemd, want ook onder andere het Sinterklaasfeest, het Vreugdevuur van Scheveningen, Boerenkaas maken en de Kinderpostzegelacties staan bijvoorbeeld op de lijst. Het zijn allemaal dingen die ons samenbrengt. Tradities waar veel mensen lange tijd naar uitkijken en hun hart en ziel in verliezen. Gepassioneerde vrijwilligers die er alles aan doen hun traditie levende te houden. En door het opgenomen te worden op de lijst van Nederlands erfgoed is de kans groot dat hun passie niet verloren gaat.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down