Het Kubisme

12 mei 2022
816
Kubisme

Het kubisme is ontstaan in het begin van de 20ste eeuw. Deze revolutionaire kunststroming zorgde in deze periode voor veel ophef. De term kubisme is afgeleid van het Franse woord kubus of het Latijnse woord Cubus dat eveneens kubus betekend.  De belangrijkste kubisten zijn Pablo Picasso en zijn beste vriend Georges Braque. Deze vorm van kunst is voortgekomen uit een avant-garde beweging op het gebied van de schilderkunst.

Deze schilderkunst was nieuw en raar en zorgde voor veel rumoer. Van platte hoekige portretten van vrouwen dat een absolute schande was voor de vrouw tot on herkenbare stillevens dat werden uitgebeeld op het doek. De introductie van het kubisme brak de huidige schildertraditie die eerder altijd elegant, sierlijk, diepgaand en vol detail was. Het draaide meer om de illusie en de fantasie.  

De kubistische schilderkunst van Picasso was geïnspireerd door Afrikaanse maskers. Dit is ook terug te zijn op een van zijn meest bekende schilderijen Les Demoiselles d'Avignon en de viool. De viool is een stilleven met daarop een bijna onherkenbaar viool. Dit schilderij heeft hij samen ontworpen met zijn vriend en compagnon Georges Braque. Abstractie was bij dit schilderij niet oorspronkelijk het doel, maar doordat het een abstract schilderij is geworden bracht het hem wel dichter bij het element zelf.

Je moet ervan houden  

Abstracte kunst en het kubisme zijn geen kunststromingen die voor iedereen is weggelegd. Het is vaak druk, onduidelijk en enorm kleurrijk. Wat wel merkwaardig is, is dat je in de kubistische kunst een hoop fantasie de vrije loop kunt laten gaan. Tijdens deze kunst stroming werden er vooral figuren zoals kegels, driehoeken, rechthoeken en andere abstracte vormen gebruikt bij het maken van stillevens, landschappen en portretten. Op deze manier kon je de kunst van alle kanten bekijken en keer op keer nieuwe elementen in een schilderij of kunstwerk ontdekken.

Lees ook:  Wat is het realisme?

Piet Mondriaan

Ook in Nederland hadden we een hele bekende kubistische schilder genaamd Piet Mondriaan. Hij schilderde vooral abstracte vormen en kunst zonder diepgang. Hij gebruikte in zijn “blok” schilderijen heel veel rood, geel, zwart en wit. Hieraan zul je een echte Mondriaan dan ook zeker herkennen.

In zijn beginfase schilderde hij veel abstracte landschappen, zijn kleurgebruik tijdens het schilderen van deze landschappen werden steeds feller en opvallender. Later hield hij zich vooral bezig met het schilderen van 4-kante vormen. Hier is hij ook het meest beroemd mee geworden.

Analytisch en synthetisch kubisme

In het beginperk van het kubisme werden er door Braque en Picasso vooral analytisch kubisme geschilderd. Hierbij werden alle regels, voor, midden en achtergronden volledig aan de kant geschoven. Ze streefden naar gelijk aanzicht van object in het centrale punt van het kunstwerk. Het formele werd volledig los gelaten en er ging een nieuwe wereld van schilderen en kunst open. Ook diepgang en verlichting werd volledig verwaarloosd het moest allemaal zo eenvoudig en simpel mogelijk zijn. “opnieuw leren tekenen als een kind” zoals Picasso zei.

Tijdens het tijdperk van het synthetische kubisme werd het object dat eerder op werd gedeeld in geometrische figuren, samengevoegd tot een geheel. De voorwerpen hoorden niet bij elkaar in het schilderij, maar vloeiden nu wel mooi in elkaar over als of het een geheel moest zijn. Verder werd het synthetische kubisme ook in verband gebracht met het maken van collages. Hierbij kun je denken aan materialen zoals kranten knipsels, behang en stoffen zoals hout, zand en andere materialen. De schilderijen werden springlevend door kleur.

Lees ook:  Sieraden schoonmaken

De meest belangrijke kenmerken van het kubisme zijn vooral abstractie, afgevlakt volume, een verwarrend perspectief, het maken van collages, meerdere kijk hoeken en standpunten. De kunst, natuur en portretten bestonden voornamelijk alleen maar uit kegels, kubussen en bollen.

Zelf aan de slag met het maken van een kubistisch schilderij?

  • Schilderen is een lastige hobby maar iedereen kan het zeker een keer proberen. Wil je nu zelf aan de slag met het maken van een kubistisch schilderij? Dan hebben wij hier een aantal tips voor jou.
  • Bereid de ruimte in je huis voor waar je gaat schilderen. Dit kun je doen door middel van het afdekken van de vloer, een schildersdoek of een groot papiervel te kopen en een statief of schildersezel te gebruiken en deze klaar te zetten met de andere benodigdheden die je nodig hebt.
  • Kies een onderwerp waarover je graag een schilderij wilt maken. Hiervoor kun je een menselijk figuur kiezen, een landschap of een ander onderwerp of voorwerp dat jij interessant vindt en wat vooral makkelijk is voor jou om na te schilderen op het doek.
  • Begin erna eerst met een schets te maken op het doek waarop je gaat schilderen. Doe dit met potlood zo dat je lijnen nog eventueel kunt corrigeren. Hou het voor werp wat je wilt schilderen op het doek wel zo abstract mogelijk. Maak erna extra lijnen op het doek om de kubus vorm in het object te krijgen dat je wilt schilderen.
  • Maak een kleuren pallet en begin de vakken die je nu hebt gemaakt op het doek in de kleuren met de verf. Als je alle vlakken hebt ingekleurd dan is je schilderij klaar om opgehangen te worden. Misschien wordt het wel net zo beroemd als een schilderij van Picasso!
Lees ook:  Griekse Mythologie in de beeldende kunst: Schilderijen, beeldhouwwerken en architectuur

Naast klassieke kunstvormen zoals het Kubisme, zijn er tegenwoordig ook mogelijkheden van kunstwerken die gemaakt worden door middel van projectie. Meer lezen over deze vorm van visuele kunst doe je hier!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down