Het koninkrijk der boeken | De Klementinum bibliotheek in Praag

2502 VIEWS
Het koninkrijk der boeken | De Klementinum bibliotheek in Praag

In 1722 werd de Klemintinum bibliotheek in Praag geopend. Met meer dan 20.000 boeken is de gemiddelde boekenwurm hier wel even zoet, maar ook voor de kunst- en architectuurliefhebbers is deze bibliotheek een absoluut walhalla. De planken buigen onder het gewicht van de boeken en de tijd, op het plafond prijken de schilderingen in Renaissancestijl van Jan Hiebl. Zijn schilderingen zijn een eerbetoon aan het feit dat de bibliotheek van origine een Jezuïeten universiteit was. Veel van de boeken die indertijd de kern vormden van de Jezuïetenleer staan er nog steeds.

In 1777 benoemde Maria Thersa de Klementinum bibliotheek tot een publieke universiteitsbibliotheek. Zo had de gehele gemeenschap in Praag toegang tot het bouwwerk en haar inhoud, én de kans om nog een paar bijzondere bewoners te bewonderen: de astronomische klokken van Jan Klein.

Hoe prachtig het design van moderne bibliotheken soms is, deze über klassieke setting heeft toch ook wel iets heel bijzonders. Ga je binnenkort naar Praag? Op de website van de bibliotheek staat alle informatie over bezichtigingen, rondleidingen en de boeiende geschiedenis van deze plek.

Klementinum2 Klementinum3 Klementinum4 Klementinum5 Klementinum6 Klementinum7


Bekijk ook: De mooiste boekwinkels van Nederland

De mooiste boekwinkels van Nederland | Paradijsvogels Magazine


Meer inspiratie opdoen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:

Lees ook:  Dagelijkse rituelen, routines en obsessies van creatieven

MEER INSPIRATIE

Muurschilderingen door Adele Renault
Slapen in een glazen iglo bij het Noorderlicht: Kakslauttanen
Apfelhotel Torgglerhof: Zuid-Tirol, Italië
16 mooie en creatieve deuren die u in uw huis zou willen hebben