Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven

17 augustus 2016
544

Okinawa in Japan is één van de blauwe zones ter wereld: een regio waar mensen gemiddeld langer leven dan elders op aarde. Veel van de mensen hier worden ruim honderd jaar oud. Toen ontdekkingsreiziger en auteur Dan Buettner onderzoek besloot te doen naar de oorzaak hiervan, ontdekte hij dat ze daar een bijzondere traditie hadden: moai.

Moai: ontmoetingen met een gemeenschappelijk doel

Met moai worden niet de beter bekende beelden op Paaseiland bedoeld, maar een steungroep. Of in hun eigen bewoording een “ontmoeting voor een gemeenschappelijk doel.” Dit doel kan variëren van het bieden van sociale tot financiële steun tot gezondheidstips en het bespreken van spiritualiteit. Het is ontstaan doordat boeren regelmatig met elkaar afspraken om de beste manieren te bespreken voor het verbouwen van hun gewassen en doordat zij elkaar steunden wanneer de oogst mislukte. Vandaag de dag bieden deze groepen een sterke familie- of vriendschapsband en is het in feite een gezelschap dat elkaar in alle aspecten van het leven helpt. En door deze onvoorwaardelijke steun genieten de leden van vele voordelen.

Langer leven

De moai leden leven langer. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de groepsleden alle succesvolle gewoontes en gebruiken met elkaar delen en elkaar hierdoor positief beïnvloeden. Dit betekent dat als één van de leden een gezonde levensstijl nastreeft dat andere leden dit doel langzaam maar zeker over gaan nemen, omdat ze merken dat het ook voor hen voordelig kan zijn. Zo wordt het langzaam maar zeker een norm binnen de groep.

Geluk

Mensen die deel uit maken van een moai zijn gelukkiger. Het gevoel hebben dat je nergens thuis hoort brengt mensen vaak in een sociaal isolement en zorgt ervoor dat ze zich ongelukkig voelen. Op tegenovergestelde wijze zorgt de veiligheid en steun van een moai en de sociale interactie tussen de leden juist voor een gevoel van ‘ergens toebehoren’. Ieder mens heeft behoefte een emotionele vertrouwelijkheid en door hierin te voldoen dragen de moai bij aan het geluksgevoel.

Lees ook:  5 tips om meer daglicht te creëren in huis

Minder stress

Moai bieden een gevoel van zekerheid en vertrouwen. De leden hebben altijd iemand (zelfs een heel team) om op terug te vallen, of iemand nu in haar jonge jaren niet weet hoe zij een luier moet verschonen, later van carrière moet switchen of , er staat altijd iemand klaar om (emotionele) steun te bieden. Doordat de leden nooit iets alleen hoeven te doen hoeven ze zich al snel minder druk te maken, waardoor er veel minder stress voorkomt binnen de groepen. Wanneer er sprake is van een grote crisis neemt immers ieder lid een klein stukje voor zijn rekening, waardoor geen van allen een grote last te dragen hebben.

Meer dan 'de participatiesamenleving'

Ergens klinkt het woord participatiesamenleving in ons achterhoofd. Het lijkt er natuurlijk veel op. Een belangrijk verschil zit echter in de wederkerigheid van het systeem van moai. Daarnaast wordt een moai niet als in het leven geroepen als er zorg nodig is, maar gaat het om een bredere en diepere verbinding tussen mensen.

Hoewel een moai natuurlijk niet van de ene op de andere dag ontstaat, kun je hier gemakkelijk de eerste stap naartoe zetten door bijvoorbeeld je buurman of buurvrouw op de koffie uit te nodigen. En volgende week de andere buren erbij te vragen.

Via: Nooga

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Spirituele hulpverlening voor je mentale gezondheid

De invloed van verpakkingen op consumentenkeuzes

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down