
Het is een droom van veel mensen: een landelijke tuin. Een schitterende natuurrijke tuin vol met heerlijk geurende bloemen, schaduwrijke bomen en een prachtig groen gazon. Een landelijke tuin is typisch iets voor grote huizen met veel grond. Je hebt er alle mogelijkheden om een beeldschone tuin te creëren. Heb je niet het geluk om over zo’n grote tuin te beschikken? Lees dan evengoed verder, want je kunt altijd inspiratie halen uit alle tips en deze in je eigen tuin toe passen. Aan het einde geven we je ook wat tips om een landelijke tuin te creëren als je niet zo’n grote tuin ter beschikking hebt. Want ook grote dromen kunnen uitkomen in een kleine tuin.
Wat is een landelijke tuin?
Een landelijke tuin kenmerkt zich door de grootte. Het zijn meestal lange en brede tuinen die uitkijken over uitgestrekte weilanden. Een ware droomtuin dus. Maar hoe richt je deze in? Want je tuin kan nog wel zo groot zijn, als je er niets aan doet, zal je droomtuin snel in een nachtmerrie veranderen. Landelijke tuinen worden over het algemeen aangelegd in rechte, strakke lijnen óf juist met wat rondere vormen. Rechte en strakke lijnen geven je tuin wat meer stijl. Kies je voor rondere vormen, dan kies je voor een meer speelsere look. Het geeft ook wat meer diepte aan je tuin omdat je met de vorm speelt. Door te kiezen voor rondere vormen kun je ook beter verborgen plekjes creëren in je tuin. En daarmee creëer je een waar paradijsje.
Een landelijke tuin aanleggen
Ga je een landelijke tuin aanleggen? Dan hebben wij een aantal tips voor je. Zorg voor grote open ruimtes. Dit kun je het beste doen door een gazon aan te leggen. Een mooi groot gazon geeft rust en ruimte aan je tuin. Aan de zijkanten van het gazon maak je brede borders vol kleurrijke bloemen. Welke bloemen dit zijn, lees je zo meteen. De afscheiding is erg belangrijk in een tuin. Het mooiste is om, in ieder geval aan de achterkant, géén afscheiding te zetten. Dit kan natuurlijk niet altijd. Grenst je tuin aan de achterkant aan een open vlakte, een weiland of aan akkers? Probeer het dan open te laten voor een vrije doorzicht. Optisch zal je tuin dan nog groter lijken. Wil je toch liever een afscheiding? Kies voor een ‘zachte’ afscheiding. Zet er dus geen schutting neer, maar creëer een afscheiding door middel van planten of een haag. Aan de achterzijde van je tuin kun je ook kiezen voor een laag hek of creëer je een soort beekje als afscheiding. Een beekje geeft rust en sfeer aan je tuin, zonder dat er mensen gemakkelijk je tuin in kunnen lopen. Ook leibomen zorgen voor een mooie en natuurlijk afscheiding tussen jouw tuin en dat van de buren. Omdat je tuin zo groot is, kun je prachtige geheime plekjes en doorkijkje creëren. Maar ook hierover later meer.
Welke planten zet je in een landelijke tuin?
Een tuin zonder bloemen, planten en bomen is natuurlijk geen tuin. Dus ook voor een landelijke tuin geldt, hoe meer planten hoe beter. Dus zet je borders en geheime plekjes vol bloemen. Rozen en campanula’s geven je tuin een romantische sfeer. Deze bloemen zijn altijd een goede keuze voor een landelijke tuin. Maar het beste is om te kiezen voor planten die afwisselend bloeien. Zo kun je het hele jaar door genieten van de schoonheid van je tuin. Aan het einde van de winter komen de eerste blauwe druifjes tevoorschijn als aankondiging van een periode vol beeldschone bloemen. Vervolgens begint de bloesem te bloeien, de lente gaat nu echt van start. Dus heb je plek in je tuin? Plant dan een prachtige bloesemboom waar je vol van de bloemen kan genieten. Als de bloesembloemen vallen, beginnen de eerste hortensia’s te bloeien. Hortensia’s mogen absoluut niet ontbreken in een landelijke tuin. Er zijn verschillende kleuren hortensia’s verkrijgbaar. Kies voor de kleur die past bij de rest van je tuin. Dus beginnen in juli je paarse bloemen te bloeien? Kies dan voor een prachtige roze of blauwe hortensia om de kleurenpracht in je tuin compleet te maken. Een witte hortensia past schitterend tussen gele en roze bloemen. Rond september is de hortensia uitgebloeid en beginnen de asters te schitteren met haar beeldschone (paarse) bloemen. Door op deze manier voor planten te kiezen, kun je het hele jaar door genieten van kleurrijke bloemen in je tuin en gaat er geen periode voorbij dat er niets bloeit. Er zijn ook bloemen die in de winter bloeien, maar toch zullen de meeste het lastig hebben. Zorg daarom voor veel groen in de tuin door gebruik te maken van klimop, (buxus)hagen en andere groenblijvende planten en struiken. Zo kom je ook de grauwe en grijze winter goed door!
Bloembakken
Vergeet niet je vensterbanken te voorzien van kleurrijke bloemen. Deze vullen je tuin aan en geven een mooie natuurlijke sfeer aan je tuin, je huis en je terras. Kies voor rieten bloembakken en plant deze vol met bijvoorbeeld lavendel. Lavendel bloeit van mei tot juli. Of ga voor de prachtige mini petunia’s (officiële naam: Calibrachoa). Je hebt deze bloemetjes in allerlei kleuren. Maar het mooie er aan is dat ze rijkelijk én lang bloeien. Van mei tot einde oktober (bij een zacht najaar zelfs nog langer) kun je genieten van deze schitterende bloemen. De verzorging is eenvoudig en kan iedereen. Ze blijven bloemen produceren en de plant wordt alsmaar talrijker. Al snel zal de mini petunia over de rand van je bloembak gaat groeien. En dat ziet er betoverend mooi uit. Nu je vensterbanken vol staan met bloemen, is het tijd voor het terras in te richten. Zet ook op je terras wat potten met bloemen in groepjes bij elkaar.
Terras
Een terras kun je het beste direct naast je huis aanleggen. Als je buiten wilt eten, hoef je niet ver te lopen met je borden. Maar ook het huis kan zo een verkoelende schaduw werpen over je terras. Als tuinmeubilair kan je het beste kiezen voor houten of rotan meubelen. Houten tuinmeubelen vergen iets meer onderhoud, maar staan wel het allermooiste in deze stijl tuin. De Tuinsets van Kees Smit Tuinmeubelen passen perfect in een landelijke tuin. Vergeet ook niet ruimte over te houden voor een barbecue of een echte buitenkeuken. Heerlijke genieten met je gezin, je familie en je vrienden van eten en gezelschapsspelletjes aan je prachtige (grote) tuintafel. De zachte zomeravonden staan nu garant voor een avond genieten van je prachtige tuin.
Creëer (verborgen) plekjes in je tuin
We hebben het al een paar keer genoemd: verborgen plekjes in je tuin. Met verborgen plekjes creëer je een eigen paradijsje ergens in je tuin. Een plekje waar je tot rust kan komen en niemand je kan zien. Een plekje vol heerlijk geurende bloemen en waar je kunt genieten van de vrolijk fluitende vogeltjes in je tuin. Maak een klein verborgen plekje met een gezellige tuinbank voor twee tussen de bloemen. Geniet hier van de rust met een boek op schoot en een verfrissend drankje binnen handbereik. Een verborgen plekje ergens in de tuin is heerlijk en kunnen we iedereen aanraden. Maar maak ook plekjes in de tuin die niet verborgen zijn. Creëer bijvoorbeeld een tweede terras achter in de tuin. Leg deze ergens aan waar op een ander moment schaduw is dan op je ‘hoofdterras’. Zo heb je altijd een zonnige én een schaduwrijke plek om te zitten. Bouw een houten pergola en laat deze begroeien met druiven of blauwe regen. Voeg waterelementen toe aan je tuin voor het rustgevende geluid van stromend water. En plaats kleine houten hekjes of een schapenhek om een mooie sfeer te geven aan je tuin.
Doorkijkjes creëren
Een verborgen plekje in je tuin kun je ook een klein beetje prijsgeven door een doorkijkje ergens te creëren. Loop onder een houten boog vol rozen door en ineens waan je je in een totaal andere wereld. Als een Alice in Wonderland lijk je door een geheime doorgang op een prachtige plek terecht te zijn gekomen. Een plekje dat je niet direct vanaf het huis kunt zien. Een oase van rust waar je kunt genieten van al de schoonheid die de natuur te bieden heeft. We kunnen het niet genoeg zeggen: een verborgen plekje is een echte must in een landelijke tuin.
Denk aan de natuur
Je hebt een heerlijke tuin vol bloeiende planten en bloemen aangelegd. Een heerlijke plek om van te genieten. Maar laat ook de natuur genieten van je tuin. Plant bloemen waar bijen en vlinders dol op zijn. Zet een bramenstruik neer voor de vogeltjes. En ben niet té netjes voor je tuin. Dus laat in het najaar gerust wat bladeren liggen in de border. Hier kruipen egels en insecten onder en ze zullen je dan ook zeer dankbaar zijn. Hang op verschillende plekken vogelvoer op en bewonder de prachtige vogeltjes die hier op af komen. Zet ook wat voedertafels neer voor de vogeltjes die niet goed uit een voedersilo kunnen eten. Hang vogelkastjes op en geniet in het voorjaar van de heerlijk kwetterende jongen van de koolmees. Plaats waterschaaltjes voor vogels om uit te drinken en in te badderen. Of leg een (kleine) vijver aan en zie de kikkers al kwakend naar je vijver trekken.
Landelijke tuin als je een kleine tuin hebt
Een grote tuin is een heerlijk project waar je je grootste dromen mee uit kunt laten komen. Maar ook als je een kleine tuin hebt, kun je een alternatieve landelijke tuin aanleggen. Alle genoemde elementen kun je ook in een kleine tuin creëren. Helaas niet alles, maar een selectie kun je wel maken. Borders passen vrijwel altijd in een tuin, hoe klein deze ook is. Dus haal snel alle tegels uit de tuin en leg aan de zijkanten borders aan. In het midden komt een gazon. Zet een houten bankje achter in de tuin en zet een voedertafel voor vogels in je tuin. Zelfs de kleinste tuin kun je omtoveren tot een waar paradijsje waar je kunt genieten van prachtige bloemen en planten.