Het grootste openluchtmuseum ter wereld staat deze zomer in Münster

17 juli 2017
707

Middeleeuwse grandeur meets moderne kunst. In Münster gebeurt het deze zomer. De historische Hanzestad is het verrassende decor voor Skulptur Projekte Münster; een eigentijdse internationale kunstmanifestatie. Lees verder voor een korte impressie en een paar bijzondere overnachtingstips.

Münster bruist en boeit meer dan ooit. De populaire studentenstad, net over de grens in het Duitse Westfalen, barst van de musea en historische monumenten en gebouwen. Lopend of fietsend – er zijn prachtige fietsroutes – ervaar en proef je bijna overal de geschiedenis. Geschiedenis tussen leestekens, dat wel. Het oorspronkelijke centrum werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Vervolgens bouwde men alles weer exact hetzelfde op. De stad was te mooi, en haar geschiedenis te monumentaal, om die voor eeuwig verloren te laten gaan.

Een bezoek aan de Sculptuur Projekte is meteen een leuke kans om Münster te bekijken

Een bezoek aan de Skulptur Projekte is meteen een leuke kans om Münster te bekijken [Fotografie: Rogge]

Teken het vredesakkoord

Zo werd in de Friedenssaal van het gotische stadhuis in 1648 het beroemde vredesverdrag getekend dat een eind maakte aan de Dertigjarige oorlog en de Tachtigjarige oorlog tussen Spanje en Nederland. Ludiek extraatje: wie daar alsnog zijn instemming mee wil betuigen, mag ook zelf zijn handtekening onder het vredesakkoord zetten. Een fijne kans om je persoonlijke stempel op de historie te drukken.

Van jazzclub tot theater

Een flitsend contrast met het ‘eeuwenoude’ centrum vormt de trendy wijk Kreativkai, aan de linkeroever van de haven van Münster. Hier hebben de galerieën, design bedrijven en hippe horecagelegenheden zich gevestigd en vinden kunstenaars, musici en andere creatievelingen hun inspiratie. Hot spots zijn bijvoorbeeld de Jazz Club, de Exhibition Hall voor hedendaagse kunst en het Wolfgang Borchert theater.

Lees ook:  Backpacken in Mexico: de top 5 plaatsen die je moet bezoeken

Erkmen_Rogge-1500

On water, Ayse Erkmen | Op circa 10 cm onder het wateroppervlak crëerde Ayse Erkmen (ze woont en werkt in Istanbul en Berlijn) een onopvallende verbinding tussen de creatieve kust (Kreativkai) ten noorden van de haven en het industrieel gedomineerde zuiden. Op deze brug lijkt het publiek óver het water te lopen. Het effect is verpletterend. [Fotografie: Rogge]

Uniek openluchtmuseum

Geen wonder dat een stad die zowel de middeleeuwen als de moderne cultuur moeiteloos omarmt het podium vormt voor een van de grootste internationale kunstmanifestaties. Sinds 1977 wordt hier om de tien jaar Skulptur Projekte Münster georganiseerd. Kunstenaars uit de hele wereld worden uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

Honderden kunstenaars – waaronder Keith Haring – hebben in Münster hun sculpturen geplaatst.

Elke editie draait om een ander thema, vertolkt in hedendaagse werken. Inmiddels hebben honderden kunstenaars – waaronder grote namen als Per Kirkeby, Bruce Nauman en Keith Haring – in Münster hun sculpturen geplaatst. De beeldenroute loopt tot ver buiten het centrum. Op deze manier groeide de stad in 50 jaar uit tot een uniek openluchtmuseum.

Dean_Rogge--1500

Tender, tender - Michael Dean | De objecten van Michael Dean (Londen) bestaan vaak uit zand, cement en aarde. Ze vormen een abstract systeem van tekens – zonder dat er daadwerkelijk letters staan – die samen een betekenis vormen, zoals woorden in een zin. Deze beelden doen denken aan straatverlichting, openbare vuilnisbakken en afval: alles wat je tegenkomt in een stedelijke ruimte. [Fotografie: Rogge]

Kijken én meedoen

De vijfde editie van de Skulptur Projekte staat in het teken van actuele thema’s over mondialisering en het spanningsveld tussen openbare en persoonlijke ruimte in een tijd van toenemende digitalisering. Dat levert vele originele invalshoeken op. Overigens beperken de makers zich allang niet meer tot abstracte beelden. Video-installaties en performances vragen van jou, als bezoeker, volledige aandacht. Participatiekunst transformeert je tot deelnemer. Maar die gedwongen betrokkenheid maakt deze culturele manifestatie alleen maar fascinerender.

Lees ook:  Natuurgeluiden: zo klinkt het bos

Tuazon_Rogge-1500

Burn the formwork - Oscar Tuazon | Oscar Tuazon (Los Angeles) installeerde op een voormalig industrieterrein een object dat fungeert als een openbare open haard. De cilindrische sculptuur kan dienen als grill, warme plek en uitkijktoren, aldus de kunstenaar. [Fotografie: Rogge]

Dynamische ontdekkingsreis

Zo wordt je wandeling of fietstocht - fietsen is wel zo handig, want de kunstwerken liggen nogal verspreid - een intrigerende ontdekkingsreis. Deelnemen aan een openbare of privé rondleiding kan natuurlijk ook. De Skulptur Projekte is trouwens gratis toegankelijk . Want, vinden ze in Münster, iedereen moet hiervan kunnen genieten.

Skulptur Projekte 2017 is tot en met 1 oktober te bewonderen. Aan deze vijfde editie doen 36 kunstenaars mee.

Overnachten in Münster? Onze tips

Münster is goed per auto en trein bereikbaar, maar je kunt je in deze dynamische stad makkelijk een paar dagen prima vermaken. Een bijzondere overnachtingsplek maakt je trip dan extra leuk. We tippen er twee:

Dineren tussen de lindebomen in Romantik Hotel Hof zur Linde

Schermafdruk 2017-07-12 13.58.31

Het sfeervolle Romantik Hotel Hof zur Linde ligt direct aan de rivier Werse in het oosten van Münster, op het terrein van een oude boerderij. Er ligt een grote tuin omheen, waar je heerlijk kunt ontbijten, lunchen en dineren. Of gewoon met een  goed glas wijn ontspannen nagenieten van de beeldenroute.

Vorstelijk overnachten in Schloss Wikinghege

schloss

Hotel Schloss Wilkinghege is een idyllisch logeeradres. Het stijlvolle kasteel, gelegen in een prachtig park met een brede slotgracht, bevindt zich op een steenworp afstand van Münster. Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben hier eens de nacht doorgebracht.

Lees ook:  Tips voor zomers dagje Amersfoort

Meer weten? Op Geheim over de Grens vind je alle informatie over de Skulptur Projekte 2017 en hotels in Münster. Voor nog meer voorpret kun je ook deze video-impressie bekijken:

kerstmarkten duitsland

 

 

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

Eindelijk wonen op jezelf, hoe pak jij dat aan?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down