Het effect van meer kleur in uw leven

1015 VIEWS
Het effect van meer kleur in uw leven

Bewust of onbewust, kleuren beïnvloeden altijd. Sommige kleuren maken ons vrolijk, andere hebben het effect dat ze ons kalmer laten voelen, maar ze beïnvloeden ook onze prestaties! Zo ontdekten de onderzoekers aan de University of British Columbia hoe de kleuren rood en blauw een verschillend effect laten zien. Ze lieten een groep mensen in een rode omgeving werken, en een andere groep in een blauwe omgeving. De ‘rode groepen’ presteerden beter wanneer het ging om ‘aandacht voor detail’ zoals het onthouden van woorden. De blauwe groepen deden het weer beter op het gebied van verbeelding.

Roze kalmeert

Ook de coach van de Amerikaanse honkbalclub Hawkeye bedacht een slimme toepassing voor de kleur roze: hij liet de kleedkamer van de gastenteams in deze kleur verven! Uit onderzoek blijkt namelijk dat roze een agressieve houding vermindert. Hoe groot dit effect is wordt ook duidelijk in de reclasseringsunit voor kinderen in Californie. Kinderen zitten hier in hechtenis, wanneer ze agressief gedrag vertonen worden ze in een ruimte geplaatst die zo roze is als een kauwgombal. Hier ontspannen ze, stoppen ze met schreeuwen en bonken op de muren en vallen ze vaak binnen 10 minuten in slaap. Fascinerend!

4 ideeën voor meer kleur in het dagelijks leven

Ook in huis hebben kleuren een niet te onderschatten effect op uw gemoedstoestand: rood zorgt voor een verhoogde eetlust, geel stimuleert communicatie, blauw verhoogt uw productiviteit en paars wordt – naast roze – veel gebruikt om te kalmeren. Mooie inspiratie om eens bewust naar de kleuren in uw huis te kijken en te bedenken hoe u de positieve invloed van kleur in uw dagelijks leven kunt verhogen. Ter inspiratie zetten we samen met Drukwerkmax 4 ideeën op een rij:

Lees ook:  Deze vrouwen waren allemaal de eerste

1. Kook met kleur

kook met kleur

Een kleurrijk bord heeft niet alleen meer kans om gezonde ingrediënten te bevatten, maar zorgt ook voor een positieve vibe tijdens te eten. Het kan heel simpel: voeg gehalveerde cherrytomaatjes toe als salade op het bord, strooi wat granaatappelpitten over het gerecht (is ook nog eens erg lekker), leg wat kleine broccoliroosjes bovenop de rode pastasaus of leg dungesneden paprikareepjes op de witte rijst of als topping op de witte knolselderijsoep! Een voorraadje eetbare bloemen werkt ook heel goed…

2. Maak een foto van alle dingen in uw lievelingskleur

kleur dagelijks leven

Begin met het verzamelen van allerlei dingen in uw lievelingskleur. Vaak zijn dit zaken die op zichzelf niet heel interessant zijn en waarvan u zich afvraagt waar u het zou moeten neerzetten. Denk aan theezakjes, een potlood, een kopje, een speelgoedautootje, veren, bladeren, fruit, een boek.. Heeft u genoeg? Arrangeer de voorwerpen op zo’n manier dat ze een mooie collage vormen en maak er een foto van. Bij elkaar geven de voorwerpen in dezelfde kleur een prachtig effect aan de muur! Druk deze af op canvas, plexiglas of aluminium voor een extra mooi resultaat!

3. Of doe als Yves Klein en schilder een doek in één kleur

yves klein monochrome

Yves Klein schilderde vooral monochrome doeken, het meest bekend zijn zijn schilderijen in monochroom blauw. Kies een kleur waar u blij van wordt, of meng deze zelf, en ga aan de slag! Wordt het een klein schilderij voor naast uw bed om elke ochtend naast wakker te worden? Of een metersbreed doek aan de muur van uw woonkamer? Wanneer schilderen niet uw kop thee is kunt u ook digitaal een kleur uitkiezen en deze laten printen op canvas.

Lees ook:  SWAG | True style never gets old

4. Zet de boeken in de boekenkast op kleur

boekenkast op kleur

Veel mensen ordenen hun boeken naar categorie: een plankje voor fictie, een stapeltje poëzie, een rij kunstboeken, een verzameling boeken-voor-op-het-strand e.d. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen de kleur van een boek vrij goed op het netvlies houden en een boek sneller terugvinden wanneer alle exemplaren op kleur staan gegroepeerd. Interessant gegeven: u hoeft niet andere boeken toe te voegen voor meer kleur, puur door deze sortering wordt het kleureffect al vergroot!

Meer kleur aan de muur? Bij Drukwerkmax kunt u heel voordelig uw foto’s laten afdrukken op canvas, aluminium, plexiglas en echt glas. Of kies voor een weerbestendige tuinposter!

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

Waarom iedere dag mediteren goed voor je is
Het Pieterpad bewandelen | Dit moet je weten
Waarom yoga in de natuur goed voor je is
De dagelijkse routine van briljante geesten