Het effect van de natuur op de mens

10 november 2022
437
effect van de natuur op de mens

De natuur is een van de belangrijkste dingen in het leven van de mens. De natuur kent vele voordelen voor de mens. Niet iedereen ervaart dezelfde effecten, maar de meerderheid van de mensen geeft toch aan positieve effecten te ervaren door de natuur. In deze blog lees je wat het effect is van de natuur op de mens.

Het effect van de natuur op het lichaam

Er zijn een aantal redenen, waarom men de natuur opzoekt. Zo kiest men ervoor om even een stukje te wandelen door de bossen en prachtige landschappen. Of even te genieten van de rust, stilte en gezonde lucht. Groen staat voor ontspanning en een gezonde lucht. De positieve effecten wat hier uit kunnen voortvloeien zijn vermindering van stress, hart- en vaatziekten, diabetes, allergieën en astma. De natuur is dus goed voor jouw gezondheid. Door het positieve effect op jouw gezondheid, wordt ook jouw concentratieniveau en geheugenniveau verhoogd. Korte momenten in de natuur kunnen al veel positieve effecten opleveren. Bovendien hoef je zelfs niet eens naar de natuur toe te gaan om jouw concentratie en geheugen te verbeteren. Het blijkt dat natuurfoto’s al kunnen bijdragen aan een positief effect.

Bijkomende effecten van de natuur op de mens

Naast de positieve effecten op het lichaam, kent de natuur ook effecten in de omgang van de mens. Een wandeling door de natuur kan aanzetten tot verschillende effecten, waar men van tevoren geen rekening mee zou hebben gehouden. Een natuurlijke omgeving kan bijvoorbeeld aanzetten tot sociaal contact. Dit effect is veel voorkomend bij mensen met een hond. Mensen die met een hond gaan wandelen, komen vaker in contact met andere hondeneigenaren.

Lees ook:  Krijg grip op je faalangst

Niet alleen kan de natuur bijdragen op sociaal vlak, ook kan het de ontwikkeling stimuleren. De natuur kan bijdragen aan een optimale ontwikkeling voor kinderen. Dit heeft ermee te maken dat kinderen zich in de natuur vrij kunnen bewegen. Ze kunnen rennen door de afgevallen bladeren of klimmen in de bomen. Een natuurlijke omgeving stimuleert ook veel mensen aan tot beweging. Veel mensen ervaren na een wandeling door de natuur, een positief gevoel. Velen worden verliefd op dit gevoel en willen ervoor zorgen dat zij vaker dit positieve effect kunnen ervaren.

Jezelf motiveren voor een wandeling in de natuur

Veel mensen willen wel wandelen in de natuur, maar hebben niet de motivatie om dit vol te houden. Er zijn verschillende manieren om jezelf te motiveren voor een wandeling. Allereerst is het belangrijk dat je jezelf de vraag stelt, waarom je de wandeling wilt maken. Wil je gaan wandelen om te bewegen of wil je rust creëren in het hoofd?

Wanneer je het doel hebt bepaald, zul je de uitdaging aan moeten gaan. Je kunt er voor kiezen om de uitdaging alleen of samen met een groep aan te gaan. Ga je met een groep, dan kunnen anderen jou ook motiveren. Als je alleen gaat wandelen, is het lastiger om gezellig een praatje te kunnen maken. Je kunt er voor kiezen om onderweg muziek of een podcast te luisteren. Zo voorkom je enige vorm van stilte. Natuurlijk kun je ook luisteren naar de rustgevende geluiden uit de natuur.

Het is belangrijk om jezelf te belonen na de wandeling. Kies bijvoorbeeld online een leuke wandelroute uit. Veel van deze wandelroutes komen langs een punt, waar je een stop kunt maken voor een lekker hapje en drankje.

Lees ook:  Dit wist u nog niet over het Drents heideschaap

Echter wordt de natuur steeds meer uitgeput. Voor de uitputting van de natuur zijn er verschillende oorzaken. Er worden steeds meer huizen gebouwd, klimaatproblemen en de vervuiling van de natuur doordat mensen niet veilig werken met gevaarlijke stoffen. Vooral in het zuiden van het land, worden er veel gevaarlijke stoffen in de natuur gedumpt. Dit in de vorm van drugsafval. De Nederlandse overheid heeft de Wet natuurbescherming opgesteld. In deze wet staan regels voor de bescherming van dieren en planten in Nederland.

Ben je van plan, om na het lezen van deze blog te genieten van de natuur? Bekijk dan eens onze blog hoe je van de natuur kunt genieten, zonder het te schaden en waarom wandelen in de natuur positieve effecten heeft op het lichaam volgens een onderzoek van Stanford Universiteit!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Griekse mythologie: de schepping van de wereld

Zo wordt alcoholvrije wijn gemaakt

Het troostende effect van begrafenis liedjes

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden broer

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings