Het borduurwerk van deze trouwjurk vertelt een bijzonder verhaal

14 juli 2016
487

Veel vrouwen zoeken stad en land af voor de ideale jurk om op hun belangrijke dag te dragen. Maar de Indiase ontwerpster Krésha Bajaj Zaveri wilde dat haar trouwjurken – want bij een traditionele Indiase bruiloft dragen ze er meerdere – nog bijzonderder zouden zijn dan alles wat er in de winkels te vinden was. Aangezien zij zelf niet erg traditioneel is qua kleding- en levensstijl, was het een aardige uitdaging en haar meest unieke jurk duurde dan ook maanden om te maken. 

“Zolang ik me kan herinneren wilde ik al mijn eigen trouwjurk ontwerpen”

Wanneer ze nadacht over haar bruiloft, zag ze nooit een traditionele bruiloft voor zich, maar ze stemde er toch mee in toen haar toekomstige man dit aan hoor voorstelde. “Zolang ik me kan herinneren wilde ik al mijn eigen trouwjurk ontwerpen”, schrijft ze op haar blog.

Maar haar kleding- en ontwerpstijl waren totaal anders dan de traditionele trouwkledij. En dus gaf ze de lehengi’s (lange rokken) een eigen twist mee. Maar haar phera lehenga was een lastiger verhaal. Haar vriend wilde voor de ceremonie graag in wit en goud – wat ook niet haar stijl was – en traditioneel gekleed gaan. “Ik kreeg koude rillingen bij de gedachte aan alle sieraden, borduursels, lovertjes en meters stof die bruiden om zich heen slaan.”

Het design moest dus eigen, maar traditioneel zijn en wit met goud, maar wel een kunstwerk. Ze vond het zonde dat ze het maar een keer zou dragen en wilde het daarom aan de muur hangen na haar trouwdag. En dus besloot ze om hun liefdesverhaal op de jurk te borduren.

Lees ook:  Kunstenares laat littekens schitteren met bladgoud

“Het voelde perfect om ons beider ontwerpen op onze speciale dag te dragen.”

Ze leerde alles over traditionele materialen en borduurtechnieken en ging aan de slag. Ze borduurde in goud alle belangrijke maalpijlen uit hun relatie en het aanzoek op de rok. Ook hun namen werden herhaaldelijk maar onopvallend in de stof gestikt en de onderkant van de rok versierde ze met springende dolfijnen.

“Dat is waar ons verhaal begon,” zegt ze, “we ontmoetten elkaar toen we protesteerden tegen het in gevangenschap houden van walvisachtigen”. Om het helemaal af te maken ontwierp haar man bovendien zelf de sieraden voor bij haar jurk. “Het voelde perfect om ons beider ontwerpen op onze speciale dag te dragen.”

trouwjurk-1 trouwjurk  trouwjurk-2 trouwjurk-6 trouwjurk-4 trouwjurk-3 trouwjurk2 trouwjurk-7

Ook haar andere jurken waren prachtig

trouwjurk-9 trouwjurk-8

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een babyshower organiseren doe je zo

Muizen in huis? Dit kun je doen!

Trends in herenmode voor 2024

Bedrijfsuitjes: Waarom ze belangrijk zijn + Tips voor het organiseren

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down