Het belang van planten op kantoor

29 juli 2021
169

De hele dag werken in een saai, leeg en weinig gezellige kantoorruimte werkt niet mee aan de productiviteit. Je zit toch veel liever in een sfeervolle ruimte? Dit geldt tenminste voor de meeste mensen. Planten zijn dan een goed idee. Ze brengen al heel snel sfeer aan een ruimte en zijn nog eens gezond ook. Wat wil je nog meer! Mensen die omgeven zijn door planten op kantoor zijn over het algemeen minder vaak ziek, zijn meer tevreden met hun baan en zelfs vrolijker. Maar kantoorplanten brengen nog veel meer voordelen met zich mee. Heb jij geen planten op je kantoor staan of heb je een baas die dit niet ziet zitten? Lees dan snel verder en ontdek het belang van kantoorplanten.

Waarom zijn planten op kantoor zo belangrijk?

We noemden zojuist al het feit dat planten een ruimte veel gezelliger maken. Zelfs een oersaaie, witgeschilderde kantoorruimte zonder verdere decoratie, ziet er met planten al eens stuk leuker uit. Maar planten geven niet alleen een sfeervolle ruimte, ze zijn ook erg goed voor veel meer dingen.

Verbeteren de luchtkwaliteit

Zo verbeteren planten op kantoor de luchtkwaliteit. De lucht in kantoorruimtes is meestal niet erg gezond. Al die mensen die dicht bij elkaar zitten en alle apparatuur dragen niet bij aan een gezonde kwaliteit van de lucht. Vaak staat er in de zomer ook nog eens de airco aan en in de winter de verwarming. Dit zorgt voor droge lucht, dat vaak weer voor vervelende bijwerkingen zorgt als een schorre keel. Planten hebben een zuiverende werking. Ze nemen CO₂ in zich op en zetten dit om naar zuurstof. Schadelijke stofdeeltjes in de lucht worden op deze manier geneutraliseerd en de lucht wordt zuiverder.

Lees ook:  De paradijsvogelplant: zo verzorg je hem

Ze verhogen de concentratie, productiviteit en creativiteit

Wist je dat er veel onderzoeken zijn gedaan naar het belang van kantoorplanten? Zo is zelfs uit een onderzoek gebleken dat kantoorplanten de concentratie, productiviteit en creativiteit op de werkvloer verhogen. Onderzoekers hebben dit bij kantoren onderzocht door in verschillende ruimtes planten neer te zetten en in andere juist niet. Planten bleken er voor te zorgen dat de productiviteit met maar liefst 15% stijgt. Dit geldt zelfs al bij maar één plant in de ruimte. Omdat planten rust geven, ervaren werknemers dit ook in hun hoofd. En rust in je hoofd leidt vervolgens weer tot creatieve ideeën. Mensen zijn energieker en kunnen langer geconcentreerd blijven. Wat een simpele plant wel niet teweeg kan brengen!

Planten verhogen het imago van het bedrijf

Doordat kantoorplanten voor een mooie sfeer op kantoor zorgen, zorgt dit ook meteen voor een betere imago van een bedrijf. Bedenk zelf, maar eens als je een onbekend bedrijf binnenloopt, wat je dan prettige vindt. Een bedrijf met witte muren en totaal geen decoratie of planten? Of een bedrijf dat zijn best heeft gedaan en gezellig, sfeervol maar tevens professioneel uit te zien. De eerste indruk is natuurlijk belangrijk, dat weten we allemaal. Planten geven je bedrijf een goede indruk en stralen meteen een milieuvriendelijk en duurzaam bedrijf uit.

kantoorplanten

Welke planten zijn geschikt voor op kantoor?

Dit waren maar een paar van de vele voordelen die kantoorplanten bieden. Ben je al overtuigd? Mooi! Maar voor je naar het tuincentrum rent om zo veel mogelijk groen aan te schaffen, vertellen we je eerst even welke planten het meest geschikt zijn voor op kantoor. Kies namelijk voor planten die weinig onderhoud nodig hebben. Niet al je collega’s hebben immers groene vingers. Vaak zijn kantoorruimtes kunstmatig verlicht. Er komt dus weinig natuurlijk licht door ramen naar binnen. Dus ga voor planten die weinig zonlicht nodig hebben. Als laatste is het verstandig om te kiezen voor lucht zuiverende planten. De ene doet dit namelijk meer dan de andere. Maar hoe meer hoe beter natuurlijk.

Lees ook:  Dit zijn de mooiste planten voor in huis

De Bromelia

De Bromelia is uitermate geschikt voor op kantoor. Deze tropische plant vindt al dat Tl-licht helemaal niet erg. Ook doet hij het goed in vochtige omstandigheden. Dus een collega die af en toe net iets te veel water geeft, is snel vergeven.

De Aglaonema

Echt iedereen kan deze plant verzorgen. Ja, zelfs die collega die al zijn planten thuis dood laat gaan. Deze plant ziet er niet alleen prachtig uit, hij is ook nog eens een van de meest duurzame planten die er bestaat. Ze vinden slecht licht, droge lucht en zelfs uitdroging helemaal niet erg. Dus jij kunt met een gerust hart op vakantie gaan en de verzorging aan een collega overlaten. Deze plant redt zich wel.

Ficus Robusta

Deze plant staat ook wel bekend als de rubberplant. Een erg leuke en zeer mooie plant die perfect is voor kantoor. Hij heeft een zeer goede lucht zuiverende werking en heeft weinig verzorging nodig. Hij heeft weinig licht en water nodig  om gezond te blijven. Ideaal dus!

De Areca Palm

Deze plant kent vrijwel iedereen wel. Hij ziet er prachtig uit en geeft een echte sfeer aan je verder saaie kantoorruimte. Eén Areca Palm doet al wonderen. Hij wordt ook wel de Goudpalm genoemd en komt oorspronkelijk uit Madagaskar. Deze lucht zuiverende plant is heel goed in het filteren van schadelijke stoffen. En hij is ook nog eens niet veeleisend in onderhoud. De perfecte kantoorplant dus!

Waar moet je nog meer op letten voor een gezond klimaat op kantoor?

Je hebt inmiddels wel begrepen dat kantoorplanten erg belangrijk zijn. Ze zorgen voor een betere luchtkwaliteit en verhogen de concentratie, productiviteit, creativiteit én het bedrijfsimago. Wil je echt een gezond klimaat op kantoor, dan zul je echter meer moeten doen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de temperatuur in de werkruimte nooit onder de 18 graden komt en nooit boven de 21 graden. Dit is namelijk de ideale werktemperatuur. Zet ook altijd ramen en deuren open voor een goede ventilatie. Helaas kan dit niet in iedere kantoorruimte. Kan dit bij jou wel? Zet ’s ochtends meteen alles open en laat de heerlijke gezonde ochtendlucht naar binnen glijden. Het is wel belangrijk dat niemand in de tocht zit, want dit heeft natuurlijk weer een negatief effect op je.

Lees ook:  De Calathea – Hoe verzorg je deze plant?

We hopen dat we je overtuigd hebben over het belang van planten op kantoor. Ze doen zó veel goeds voor je! Dus nu is het tijd om snel het tuincentrum te bezoeken en terug op kantoor te komen met mooie groene planten voor iedere ruimte.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings