De heldhaftige taken van Heracles: de twaalf werken

23 januari 2024
175
Heracles god

Waan je in een wereld van Griekse mythologie met het verhaal over Heracles, de god! Of je hem nou Hercules, Herakles of nog anders benoemd, het blijft één van de beroemdste legendes uit de oudheid. Hercules heeft een bijzonder verhaal en wij kunnen niet wachten om dit met je te delen. We beginnen met een duik in het verre verleden en een diepgaande verkenning van zijn legendarische Twaalf Werken.

De geschiedenis van Heracles

Heracles was de zoon van Zeus, de koning der goden en Alcmena, een sterfelijke vrouw. De godin Hera was gepijnigd door Zeus zijn ontrouw met Alcmena, waar Hercules het slachtoffer van werd. Je kunt meer over het verhaal van godin Hera hier lezen. Vanaf de geboorte van Heracles werd hij door haar gedwarsboomd. Ze stuurde twee slangen om de baby Heracles te doden, maar de pasgeborene greep de slangen vast en wurgde ze.

In de jongere jaren van Hercules trouwde hij met Megara en kreeg hij kinderen, maar Hera dwong hem om zijn eigen vrouw en kinderen te vermoorden. Als straf voor deze vreselijke daad kreeg Herakles de opdracht om de Twaalf Werken uit te voeren, een reeks van onmogelijke taken die zijn moed en vaardigheden zouden testen. Hier vertellen we je straks meer over.

 Ondanks alle beproevingen die Heracles als god heeft moeten doorstaan, wordt hij gezien als een van de meest iconische figuren uit de Griekse mythologie. Zijn verhaal blijft inspireren en intrigeren en het verleden blijft altijd voortleven.

Lees ook over de geschiedenis van Pegasus op onze website.

De Twaalf werken van Hercules

1.      De Nemean leeuw doden

De allereerste taak van Heracles was het doden van de Nemeïsche leeuw. Deze leeuw werd gezien als onverslaanbaar en had een ondoordringbare vacht. Toch was Hercules erin geslaagd om de leeuw te overmeesteren door hem te wurgen, want zijn normale wapens hadden geen enkel effect op de leeuwenvacht. Als overwinningstrofee gebruikte hij zijn eigen klauwen om de huid te verwijderen en droeg hij de leeuwenhuid.

Lees ook:  Chinees Nieuwjaar 2023: dit brengt het jaar van het konijn

2.      De hydra van Lerna verslaan

Na het verslaan van de leeuw, was de tweede taak om de Hydra van Lerna te verslaan. Dit was een monsterlijke waterslang met meerdere koppen, waarvan één onsterfelijk was. Het moeilijke aan deze taak was dat wanneer iedere keer Heracles een kop afsloeg, er twee nieuwe aangroeiden. Hercules versloeg het monster door de hoofden af te hakken en zijn vriend Lolaus met brandende fakkels de nekstompen dicht te laten schroeien. Uiteindelijk hakte hij de onsterfelijke kop van de Hydra eraf.

god Heracles

3.      Het everzwijn van Erymanthos vangen

De derde taak van Herakles was het vangen van het everzwijn van Erymanthos. Hij wist het everzwijn te vangen in een net dat hij had gemaakt. Hij gebruikte zijn kracht om het everzwijn te bedwingen waardoor het niet kon ontsnappen. Nadat hij het dier succesvol had gevangen, bracht hij het levend mee terug naar koning Eurystheus als bewijs van zijn voltooide taak.

4.      De Ceryneïsche hinde vastleggen

Bij het vastleggen van de Ceryneïsche hinde als vierde taak, werd snel duidelijk dat de Hinde heilig was en bekend om haar snelheid en wendbaarheid. In plaats van haar te doden, besloot Heracles om haar te achtervolgen en te vangen. Deze achtervolging was zeer uitdaging en uitputtend, maar hij slaagde erin haar levend te vangen. Hij bracht haar terug naar koning Eurystheus als bewijs.

5.      De Augias-stallen reinigen

De vijfde taak was het reinigen van de buitengewone grote en vuile Augias-stallen. In de stallen herbergden ze duizenden runderen. Hercules maakte slim gebruik van de waterstromen. Hij leidde de rivieren Alpheus en Peneus door de stallen, waardoor ze in één dag zijn schoongespoeld.

Lees ook:  Alles over de Ayahuasca ceremonie

6.      De Stymphalische vogels afschieten

Heracles kreeg als zesde taak om de zeer agressieve Stymphalische vogels af te schieten. De wezens hadden metalen veren die scherpe voorwerpen naar hun prooi konden schieten. Heracles gebruikte zijn pijl en boog om de vogels te doden. Om hen uit de schuilplaats te lokken, schudde hij een bronzen koperen schudsel, dat een geluid maakte.

7.      De Kretenzische stier vangen

Hoe slaagde Hercules erin om voor zijn zevende taak de Kretenzische stier te vangen? Hij gebruikte wederom zijn buitengewone vaardigheden zoals kracht en vastberadenheid. Hij benaderde de stier voorzichtig en greep hem bij de horens. Hij wist uiteindelijk de stier te temmen. Vervolgende leidde hij de stier terug naar het vasteland, waar hij hem aan Koning Eurystheus presenteerde als bewijs.

8.      De Amazonen koningin Hippolyta's gordel stelen

Ook slaagde Hercules om de achtste taak af te ronden, namelijk de gordel van de Amazonenkoningin Hippolyta te stelen. De gordel was een kostbaar bezit en symbool van haar macht. Herakles benaderde de Amazonen met het verzoek om de gordel en eerste stemde ze ermee in. Hera creëerde verwarring en wantrouwen in deze uitwisseling, wat leidde tot een gevecht tussen Hercules en de Amazonen. Toch slaagde hij erin om de gordel te bemachtigen en keerde hij terug naar de koning.

9.      Het vee van Geryon stelen

De negende taak van Heracles de god was het stelen van het vee van Geryon. Geryon was een reusachtige, driekoppige herder die een enorme kudde runderen bezat. Hercules moest niet alleen het vee stelen, maar ook Geryon verslaan. Hij slaagde erin Geryon te doden en bracht de kudde runderen terug.

Lees ook:  Perseus: god die de Gorgon Medusa versloeg
Heracles

10.  De rode stieren van Kreta vangen

Bij zijn tiende taak gebruikte Heracles dezelfde tactiek als bij de Kretenzische stier. Met voorzichtige, maar krachtige benadering wist hij de rode stieren van Kreta te vangen, vast te binden en terug te brengen naar de koning.

11.  De appels van de Hesperiden verkrijgen

De elfde taak van Heracles was het verkrijgen van de appels van de Hesperiden. Deze appels waren heilig en goed bewaakt in een tuin die werd beschermd door een draak. Hercules slaagde erin om de tuin binnen te dringen, de draak te doden en de kostbare appels te bemachtigen.

12.  De hellehond Cerberus meenemen

De twaalfde en allerlaatste taak van god Heracles was het meenemen van de hellehond Cerberus. Cerberus bewaakte de toegang tot de onderwereld en was een angstaanjagend wezen met drie koppen en een vurige adem. Hij slaagde erin om Cerberus te overmeesteren en hem mee te nemen naar het oppervlak.

Al met al is god Heracles een inspirerend figuur vanwege zijn moed en doorzettingsvermogen. Zijn legende blijft ons en hopelijk jou inspireren om eigen uitdagingen te overwinnen en grootsheid na te streven.

Benieuwd naar nog meer overwinningsverhalen? Lees dan zeker ook de reis van Odysseus hier!

Over de auteur

Kai Roterman
Hallo! Mijn naam is Kai Roterman en ik ben dol op de natuur. Van dieren tot edelstenen, planten tot geneeskunde. Ook ben ik geïnteresseerd in mythologie en culturen van over de hele wereld. Ik schrijf graag over al mijn bevindingen en deel mijn kennis op deze prachtige website; Paradijsvogelsmagazine.nl. Ben jij net zo nieuwsgierig naar hoe magisch onze planeet is? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Recente berichten

Met de auto door Oost-Europa reizen: wat je moet weten

Welke musical in New York moet je gezien hebben?

Akira Nakai San en zijn passie voor auto’s

Ruimte vrijhouden in je koffer? Zo doe je dat!

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down