Help de natuur vanuit je eigen tuin!

7 september 2021
196
vogelvoer

De veranderingen in de natuur zijn de laatste jaren steeds vaker te merken. Er zijn steeds meer dagen waarop er een nieuw record verbroken wordt en dit is niet altijd goed nieuws. Wetenschappers waarschuwen al decennia over het opwarmen van de aarde, dat ten slotte ook de klimaatverandering veroorzaakt. Het lijkt een hopeloze situatie, maar is het dat ook?

Er zijn veel dingen die men als individu kan doen om een steentje bij te dragen in dit gevecht om de natuur. Minder met de auto rijden, vegetarisch eten of kortere douches nemen. In dit artikel leren we je echter een heel eenvoudige manier om te helpen om voor de natuur te zorgen. Je kan namelijk vanuit je eigen tuin al heel wat bergen verzetten!

Wanneer je voor de natuur wil zorgen vanuit je eigen tuin, moet je binnen een aantal categorieën werken. Je kan zowel voor dieren, als planten een verschil maken, maar ook moet je even stilstaan bij het gebruik van chemicaliën.

Dieren

Een eerste element waar je kan helpen in de tuin, zijn de dieren. Dit kan gaan van de vogels, tot de knaagdieren, tot de kleinste insecten.

De grootste groep van dieren die in je tuin rondlopen zijn de insecten.

Insecten zijn in het algemeen belangrijk voor de levenscycli die zich voordoen in je tuin. Het is dan ook van groot belang dat je zo veel mogelijk insecten aantrekt. De beste manier om dit te doen is door een goede leefomgeving met veel voedsel te creëren. Zo is het een goed idee om lavendel en vlinderstruik te planten, maar ook tijm, rozemarijn en venkel zijn ideaal! Hierbij is het dan nog eens een pluspunt dat jij deze kruiden kan gebruiken in de keuken!

Lees ook:  Over een psycholoog die kunstverzamelaar werd: ‘Imperfectie is menselijk'

Wat vogels betreft is het niet zo moeilijk om je tuin vogelvriendelijk te maken. Vogels zijn vooral op zoek naar bescherming, eten en een plaats om hun eieren te leggen. Een eerste basisnood voor vogels is het hebben van drinkwater. Een kleine vijver of een kommetje water helpt hen al veel verder. In de winter is het een goed idee om het laagje ijs dat zich eventueel op dit water vormt, te breken. Wat betreft vogelvoer kan de natuur zelf al heel wat: het is fijn wanneer je tuin reeds voorzien is van bessenstruiken en fruitbomen. Daarnaast kan je ook je steentje bijdragen. Het voederen van vogels kan in elk seizoen, maar dan is het belangrijk om even op te zoeken welk voer hoort bij welk seizoen! Het is dan namelijk het moeilijkst voor vogels om eten te vinden.

meesbollen

Een ander belangrijk deel van het leven van een vogel is het broeden. Daarom is het van belang dat er voldoende materiaal in je tuin aanwezig is, waarmee ze een nest kunnen maken. Laat oude bladeren en takjes liggen, klein genoeg voor de vogels om vast te nemen in hun bekjes. Daarnaast is het ook een goed idee om nestkastjes te hangen. Wanneer je deze hangt, moet je dit hoog genoeg doen, om te voorkomen dat nieuwsgierige honden en katten een bezoekje brengen. Ook jij blijft best op een veilige afstand.

Voor andere kleine dieren, zoals egels, eekhoorns en vleermuizen is het een goed idee om te zorgen voor kleine nestplaatsen en schuilplaatsen, met genoeg gebladerte op zich warm en droog te houden!

Lees ook:  Kunstzinnige slakkenhuizen

Planten

Wanneer het aankomt op planten is de tuin is het motto: less is more. Een wilde tuin is een gezonde tuin. Het is een goed idee om geen meststoffen of chemische producten te gebruiken, aangezien die soms schadelijk zijn voor de ondergrond. Biologische alternatieven zijn vaak maar een kwestie van opzoeken op het internet en vaak zijn ze even effectief! Je zal ook merken dan zonder deze middeltjes de biodiversiteit terugkeert naar je tuin en je vanzelf minder werk gaat hebben!

meesbollen

En wat als je geen tuin hebt?

Je kan ook je steentje bijdragen, zelfs als je geen weeldige tuin hebt. Vaak is een aantal bloempotten op een terras of vensterbank al een grote hulp, zeker voor de insecten die hun voedsel moeten zoeken in drukbevolkte gebieden, zoals een stad. Voor de vogels kan je altijd meesbollen hangen op een goede plaats, want het is juist in deze gebieden dat het voor bepaalde vogels enorm moeilijk is om nog te overleven!

vogelvoer

Conclusie

Je kan altijd wel een steentje bijdragen aan de natuur. In onze huidige maatschappij kan elke kleine actie een verschil maken. Dit is vervolgens niet alleen goed voor de natuur, maar het zal ook jou veel voldoening geven om je tuin levendig te zien!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Dieren sport door de jaren heen

Wat zijn de beste 25 musea in Londen?

De interessante sporten van de oude Grieken en Romeinen

Haal de trends van 2023 naar jouw interieur

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings