Heb jij VOG nodig voor je gaat solliciteren?

9 VIEWS
Heb jij VOG nodig voor je gaat solliciteren?

Bij het solliciteren naar een bepaalde baan of functie, wordt er steeds vaker om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd. Deze VOG aanvraag kunt u doen via de officiële rijksoverheid website. Indien dit allemaal is goedgekeurd, ontvangt u enkele dagen later de goedgekeurde VOG in uw brievenbus. In deze blog gaan we wat dieper in op VOG en wordt het belang van deze procedure verder uitgelegd.

Wat wordt er gedaan bij een VOG aanvraag?

Voor de VOG wordt er vooral gekeken naar het uittreksel van uw strafblad, oftewel hoe vaak u in aanmerking bent geweest met de politie en waar dit over ging. Dit kan onschuldig zijn zoals verkeersboetes, overtredingen etc. Het kan echter ook serieuzer zijn zoals aanhoudingen voor geweldsmisdrijf, diefstal, wapenbezit en voorheen zelfs het overtreden van de coronaregels. In elk geval geldt dat bij boetes of overtredingen meestal niet moeilijk wordt gedaan, en een VOG zonder moeite gegeven wordt. Overige misdrijven zoals diefstal en geweld kunnen er wel voor zorgen dat de VOG aanvraag wordt afgekeurd.

Waarom een VOG aanvraag?

Het is voor een bedrijf belangrijk om te weten of deze persoon goed te vertrouwen is en de functie bij hem past. Daarom is dus een VOG aanvraag nodig om te zien of deze persoon geen dingen verbergt. Hierdoor zal de werkgever meer vertrouwen krijgen in de persoon en vooral dit is heel belangrijk binnen grote, maar ook kleine bedrijven. Zo wilt u geen accountant hebben die een strafblad heeft voor belastingontduiking of voor geld witwassen.

Lees ook:  NOVEMBER | Van de Kunstmaand Ameland tot een cursus ambachtelijk boekbinden

Wie doet deze VOG aanvraag?

Uw VOG aanvraag wordt persoonlijk bekeken door iemand die in dienst is bij de rijksoverheid. Hij of zij zal uw dossier nagaan en op basis hiervan bepalen of u in aanmerking komt voor een VOG. In het geval dit niet zo is zal u een bericht ontvangen dat de VOG aanvraag is afgewezen, met daarbij de vermelde reden. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u er altijd nog voor kiezen om een bezwaar te maken volgens de algemene wet bestuursrecht.

Wat zet u in een bezwaarbrief?

Het opstellen van de bezwaarbrief klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Op de website van de overheid is hier namelijk meer informatie over te vinden. Ook wordt kort verteld wat er in de brief moet komen te staan. Zo zet u er ten eerste de reden in waarom u dit niet eens bent en vervolgens onderbouwd u dit. De onderbouwing is zeer belangrijk en dus moet u erop letten dat dit goed gebeurt. Indien u hier niet sterk in bent kunt u altijd hulp vragen van een ander persoon om u hiermee te helpen.

Uw strafrechtelijke gegevens inzien voor uw VOG aanvraag

Ten slotte kunt u ervoor kiezen om uw strafrechtelijke gegevens in te zien. Dit kunt u doen door een brief te schrijven naar het frontoffice van de Justitiële Informatiedienst. Deze kunnen u verder helpen en na identificatie, toegang geven tot uw strafrechtelijke gegevens. Een kopie van uw identiteitsbewijs toe sturen, is dan ook heel belangrijk en mag zeker niet vergeten worden.

MEER INSPIRATIE

Alle magie van Mexico op de foto’s van Dimitar Karanikolov
3 trends binnen digitaal procesmanagement voor 2020-2025
Steun kinderen in oorlog met War Child
Panama: paradijs voor vakantie en meer