Heb jij VOG nodig voor je gaat solliciteren?

9 april 2021
436
VOG aanvraag

Bij het solliciteren naar een bepaalde baan of functie, wordt er steeds vaker om een Verklaring Over Gedrag (VOG) gevraagd. Dit is een verklaring waarin staat wat jouw verleden is met justitie. Dus alles met betrekking tot de gerechtelijke, rechtelijke en juridische autoriteiten. Daarnaast staat er in deze verklaring of het desbetreffend persoon geen bezwaar vormt voor de functie of het doel waar de Verklaring voor gevraagd is. Een VOG is verplicht als je werkt in bijvoorbeeld een kinderopvang. Deze wettelijke verplichting gelden bij een aantal functies. Is het niet wettelijk verplicht dan kan de werkgever hiervoor zelf kiezen of die het nodig vind of niet. Soms is een VOG ook nodig bij een visum of een lidmaatschap van een vereniging of organisatie. Heeft u een VOG nodig en wilt u deze aanvragen? Deze VOG aanvraag kunt u doen via de officiële rijksoverheid website. Het aanvragen van een VOG-rechtspersoon is online niet mogelijk. Deze dient via het rechtspersoon zelf aangevraagd te worden. Indien dit allemaal is goedgekeurd, ontvangt u enkele dagen later de goedgekeurde VOG in uw brievenbus. In deze blog gaan we wat dieper in op VOG en wordt het belang van deze procedure verder uitgelegd.

Wat wordt er gedaan bij een VOG aanvraag?

Voor de VOG wordt er vooral gekeken naar het uittreksel van uw strafblad, met andere woorden hoe vaak u in aanmerking bent geweest met de politie en waar dit over ging. Dit kan onschuldig zijn zoals verkeersboetes, overtredingen etc. Het kan echter ook serieuzer zijn zoals aanhoudingen voor geweldsmisdrijf, diefstal, wapenbezit en eerder zelfs het overtreden van de coronaregels. In elk geval geldt dat bij boetes of overtredingen meestal niet moeilijk wordt gedaan, en een VOG zonder moeite gegeven wordt. Overige misdrijven zoals diefstal en geweld kunnen er wel voor zorgen dat de VOG aanvraag wordt afgekeurd. Meestal ligt een afwijzing aan de actualiteit en de relevantie van het incident. Is jouw VOG aanvraag afgewezen dan ontvang je een brief thuis. Hierin staat de reden vermeld. Ben je het er niet mee eens dan kun je alsnog binnen 2 weken indienen waarom jij een VOG moet krijgen. Krijg je dan nog altijd geen VOG dan kun je binnen zes weken een bezwaarschrift indienen. Krijgt u alsnog geen gehoor, antwoord of VOG dan kan je in beroep gaan bij de rechtbank.

 

Lees ook:  Wat moet je doen als je niet lekker in je vel zit?

Waarom een VOG aanvraag?

Het is voor een bedrijf belangrijk om te weten of deze persoon goed te vertrouwen is en de functie bij hem past. Daarom is dus een VOG aanvraag nodig om te zien of deze persoon geen dingen verbergt. Hierdoor zal de werkgever meer vertrouwen krijgen in de persoon en vooral dit is heel belangrijk binnen grote, maar ook kleine bedrijven. Zo wilt u geen accountant hebben die een strafblad heeft voor belastingontduiking of voor geld witwassen.

Wie doet deze VOG aanvraag?

Uw VOG aanvraag wordt persoonlijk bekeken door iemand die in dienst is bij de rijksoverheid. Hij of zij zal uw dossier nagaan en op basis hiervan bepalen of u in aanmerking komt voor een VOG. In het geval dit niet zo is zult u een bericht ontvangen dat de VOG aanvraag is afgewezen, met daarbij de vermelde reden. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u er altijd nog voor kiezen om een bezwaar te maken volgens de algemene wet bestuursrecht.

Wat zet u in een bezwaarbrief?

Het opstellen van de bezwaarbrief klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Op de website van de overheid is hier namelijk meer informatie over te vinden. Ook wordt kort verteld wat er in de brief moet komen te staan. Zo zet u er ten eerste de reden in waarom u dit niet eens bent en vervolgens onderbouwd u dit. De onderbouwing is zeer belangrijk en dus moet u erop letten dat dit goed gebeurt. Indien u hier niet sterk in bent kunt u altijd hulp vragen van een ander persoon om u hiermee te helpen.

Lees ook:  Een treffend gedicht van Toon Hermans over vriendschap

Uw strafrechtelijke gegevens inzien voor uw VOG aanvraag

Ten slotte kunt u ervoor kiezen om uw strafrechtelijke gegevens in te zien. Dit kunt u doen door een brief te schrijven naar het frontoffice van de Justitiële Informatiedienst. Deze kunnen u verder helpen en na identificatie, toegang geven tot uw strafrechtelijke gegevens. Een kopie van uw identiteitsbewijs toe sturen, is dan ook heel belangrijk en mag zeker niet vergeten worden.

 

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De 7 populairste vakantietrends voor 2025

Hoezo neemt onzekerheid steeds meer het voortouw in de moderne tijd?

Winkelen in New York: shopping tips & tricks

Slow travel: wat is het + tips

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down