Gooi de huid van vis niet weg, maar maak er een tas van!

1634 VIEWS
Gooi de huid van vis niet weg, maar maak er een tas van!

Slangenleer, krokodillenleer, koeienleer… We hekken het allemaal en we komen er elke dag mee in aanraking. Echter is er nog een beestje waar je de huid van kan gebruiken voor tassen, schoenen en kleding: namelijk de vis! Happy van der Heide (1963) maakt als een van de weinige in Nederland vissenleer. 

Hip & Happy

Happy legt op haar site uit hoe ze is begonnen:

Met het openen van studio ‘Hip & Happy’ heb ik mijn zielswens gevolgd te werken vanuit mijn hart en op intuïtieve wijze uiting te geven aan mijn creativiteit. Als ‘ontembare vrouw’ weet ik hoe zalig het voor mijn ziel is om te creëren met de handen. Het motiveert, verbindt en maakt gelukkig!

Om dicht bij zichzelf en haar omgeving te blijven heeft ze gekozen voor het gebruik van duurzame en pure materialen uit Friesland en Nederland. Ze ziet de rijkdom in materialen die normaal worden weggegooid. Ze bewerkt onder andere wol, vilt, papier en vissenhuid.

De tekst gaat verder onder de foto’s

visleer

visleer

Visleer

Tijdens het looien zet je de huid van een dier om tot leer. De mens doet dit natuurlijk al duizenden jaren, maar nu gebeurt dat meestal op grote schaal in vervuilende fabrieken. Happy gebruikt duurzame materialen en doet alles met de hand. Door de vishuiden schoon te maken en een aantal dagen in een looibad te laten weken wordt het leer. Uiteindelijk kan je de huid naar wens bewerken. Stug of soepel, natuurlijk of juist geverfd. Je kan verschillende vissenhuiden gebruiken, waaronder die van de kabeljauw, zeewolf en zalm. Happy krijgt de huiden van de nabijgelegen visboer, die ze anders toch in de afvalbak gooit.

Lees ook:  Inspiratie om kerstcadeaus bijzonder in te pakken

In het onderstaande filmpje kan je zien hoe het visleer stap voor stap wordt gemaakt

Leer het zelf!

Happy verzorgd ook cursussen. Daar behandelt ze alle technieken die bij het looien van de vissenhuiden komen kijken. Je leert hoe je de huiden van kabeljauw en zalm moet schoonmaken en ontdoen van schubben. Daarnaast verkrijg je ook vaardigheid in het wassen, drogen en masseren van de vissenhuid. Neem een kijkje op de site voor meer informatie over het volgen van een cursus!

De tekst gaat verder onder de foto’s

visleer

visleer

Ben jij ook geïnspireerd geraakt door Happy’s duurzame visleer? Je kan blijkbaar ook al wonen in een duurzame zeecontainer

MEER INSPIRATIE

Hoe duizenden gaatjes in een kokosnoot kunstzinnige patronen op je muur projecteren
Het mooiste openbaar toilet vind je in Noorwegen
Met dit bijzondere ontwerp kweek je je eigen jungle
Dit braille alfabet is voor iedereen leesbaar

One thought on “Gooi de huid van vis niet weg, maar maak er een tas van!


Comments are closed.