Gooi de huid van vis niet weg, maar maak er een tas van!

18 april 2018
460
visleer

Slangenleer, krokodillenleer, koeienleer... We hekken het allemaal en we komen er elke dag mee in aanraking. Echter is er nog een beestje waar je de huid van kan gebruiken voor tassen, schoenen en kleding: namelijk de vis! Happy van der Heide (1963) maakt als een van de weinige in Nederland vissenleer. 

Hip & Happy

Happy legt op haar site uit hoe ze is begonnen:

Met het openen van studio ‘Hip & Happy’ heb ik mijn zielswens gevolgd te werken vanuit mijn hart en op intuïtieve wijze uiting te geven aan mijn creativiteit. Als ‘ontembare vrouw’ weet ik hoe zalig het voor mijn ziel is om te creëren met de handen. Het motiveert, verbindt en maakt gelukkig!

Om dicht bij zichzelf en haar omgeving te blijven heeft ze gekozen voor het gebruik van duurzame en pure materialen uit Friesland en Nederland. Ze ziet de rijkdom in materialen die normaal worden weggegooid. Ze bewerkt onder andere wol, vilt, papier en vissenhuid.

De tekst gaat verder onder de foto's

visleer

visleer

Visleer

Tijdens het looien zet je de huid van een dier om tot leer. De mens doet dit natuurlijk al duizenden jaren, maar nu gebeurt dat meestal op grote schaal in vervuilende fabrieken. Happy gebruikt duurzame materialen en doet alles met de hand. Door de vishuiden schoon te maken en een aantal dagen in een looibad te laten weken wordt het leer. Uiteindelijk kan je de huid naar wens bewerken. Stug of soepel, natuurlijk of juist geverfd. Je kan verschillende vissenhuiden gebruiken, waaronder die van de kabeljauw, zeewolf en zalm. Happy krijgt de huiden van de nabijgelegen visboer, die ze anders toch in de afvalbak gooit.

Lees ook:  Suzy maakt bijzonder complexe uitsneden van papier

In het onderstaande filmpje kan je zien hoe het visleer stap voor stap wordt gemaakt

Leer het zelf!

Happy verzorgd ook cursussen. Daar behandelt ze alle technieken die bij het looien van de vissenhuiden komen kijken. Je leert hoe je de huiden van kabeljauw en zalm moet schoonmaken en ontdoen van schubben. Daarnaast verkrijg je ook vaardigheid in het wassen, drogen en masseren van de vissenhuid. Neem een kijkje op de site voor meer informatie over het volgen van een cursus!

De tekst gaat verder onder de foto's

visleer

visleer

Ben jij ook geïnspireerd geraakt door Happy's duurzame visleer? Je kan blijkbaar ook al wonen in een duurzame zeecontainer

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Een onvergetelijke vakantie bij Recreatiepark de Leistert in Limburg

Wat is kinetische kunst?

Zo organiseer je een Hawaii themafeest

De 6 allermooiste gedichten bij overlijden opa

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings