Een handleiding voor boekenwurmen

26 september 2015
459

Iedereen kent wel iemand die helemaal kan opgaan in een goed boek, daar vervolgens eindeloos over kan praten en niets liever doet dan uren rondstruinen in de boekwinkel of bibliotheek. Of misschien ben je zelf wel een boekenverslinder die tijdens een avondje uit wel eens denkt: ik zou eigenlijk liever met mijn boek op de bank zitten. Mooi, zo'n literaire passie, maar het vraagt van de omgeving soms een subtiele omgang. Hoe ga je als partner, zus, broer, moeder of vriendin om met zo'n boekenwurm? We zetten een paar essentiële tips op een rij (ter lering en vermaak!)

1. Het boek is altijd beter

Dacht je dat het een goede zet was om een boekenwurm mee te nemen naar de verfilming van zijn of haar favoriete boek? Ai, dat kan verkeerd uitpakken. Het verhaal heeft zich tijdens het lezen namelijk al van het begin tot eind op levendige wijze afgespeeld in het hoofd van de boekenwurm, en dan kan zo'n film nogal eens tegenvallen. Daarbij hebben karakters en omschrijvingen in boeken nagenoeg altijd meer diepgang dan in een film. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen, maar een risico is het wel.

2. 1 + 1 = 3

Maak je borst maar nat als je boekenwurm in gesprek raakt met een andere boekenwurm: grote kans dat er een eindeloze uitwisseling ontstaat van favoriete titels en auteurs. Bij iedere nieuwe favoriet stijgt het enthousiasme en er wordt druk geschreven bij de exemplaren die één van beide gesprekspartners nog niet kent. Voor wie het aankan is dit overigens wel de perfecte gelegenheid om inspiratie op te doen voor een goed cadeau: daarover meer bij het volgende punt.

Lees ook:  Gedicht voor een weduwnaar

3. Altijd inspiratie voor het perfecte cadeau

Cadeaus kopen voor boekenwurmen is het makkelijkste wat er is. Een cadeaubon van een grote (online of offline) keten doet het altijd goed, maar is wel wat makkelijk. Nog veel beter is het om een tijdje goed op te letten waar de bewuste boekenwurm over praat. Grote kans dat in die gesprekken meerdere keren hetzelfde net verschenen boek voorbijkomt: je weet wat je dan te doen staat! Of nog origineler: neem hem of haar mee op een dagje naar één van de bijzondere boekwinkels die Nederland gelukkig nog steeds rijk is. Niet alleen het lezen zelf, maar ook het struinen tussen de rekken is namelijk zéér bevredigend voor een echte boekenwurm.

4. Nooit teveel boeken

Zeg nooit tegen een boekenwurm dat hij of zij tevéél boeken heeft. Teveel boeken hebben bestaat namelijk niet. Boekenwurmen omringen zich graag met zoveel mogelijk boeken, gewoon omdat dat een goed gevoel geeft. Aan de reeds verslonden exemplaren denken ze met weemoed terug, de nog niet gelezen exemplaren zorgen voor een flinke dosis voorpret.

5. De geur van een goed boek

Een echte boekenwurm is gek op de geur van boeken. Wees dus niet verschrikt als je hem of haar met gesloten ogen en gelukzalige glimlach diep ziet inhaleren met de neus in een boek. Raar? Tja, misschien een beetje, maar wat doe je eraan?
Dol op lezen? Lees dan ook eens dit prachtige gedicht van Ida Gerhardt, je herkent jezelf er vast in...
[hr]

Lees ook: hoe maak je een eigen bordspel?

Lees ook:  Biografie panel | Het mysterieuze leven van meesterkunstenaar Piet Mondriaan

Meer ihttps://www.paradijsvogelsmagazine.nl/bordspel-zelf-maken/nspiratie opdoen? Meld je aan voor de gratis inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine en ontvang tweewekelijks de beste artikelen:

[mc4wp_form id="15395"]

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De rol van orakels in de Griekse mythologie: Voorspellingen en raadplegingen

Fairtrade producten: een stap richting duurzame consumptie

Lieke Marsman; gedichten over de onontkoombare werkelijkheid

Mediteren kun je leren

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down