Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

26 september 2023
63
Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Wil jij nu een eigen groentetuin beginnen, maar weet je niet wat de voordelen zijn van een groentetuin? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het onderhouden van je moestuin doe je met deze handige tips! Lees hier meer over het belang van plantaardige voeding binnen de Blue Zones van de wereld.

Voordelen van je eigen moestuin

Hoewel groenten uit de winkel niet verkeerd zijn, is het toch slimmer je eigen groente te verbouwen. Waarom dit is hebben we voor je uitgezocht.

  • Moestuin groenten smaken beter: dit heeft alles te maken met de versheid van de groenten. Op het moment dat jij de groenten uit de tuin oogst, zijn ze het aller verst en ook het lekkerst. Het blijft namelijk tot het allerlaatste moment in de grond zitten waardoor er niks mee kan gebeuren. Dit in tegenstelling tot groente die bedoeld zijn voor de verkoop in supermarkten. Deze worden voordat ze rijp zijn al geoogst zodat ze tijdens het transport in grote koelcellen kunnen rijpen. De grond is echter de voeding waarin het groeit. Organische meststof bevat daarom ook veel meer mineralen die worden overgedragen aan de plant.
  • Het geeft je lichaam kracht en ontspanning: de natuur is goed voor zowel lichaam als geest. Dat maakt het tuinieren goed voor je. Je bent namelijk in de buitenlucht, wat een gevoel van rust kan geven. Door de volledige concentratie die je hebt tijdens het tuinieren raak je in een soort mindfulness wat heel erg goed werkt voor het stimuleren van je concentratievermogen.
  • Het is goedkoper: het onderhouden van je eigen moestuin is een stuk goedkoper dan elke keer nieuwe groenten en fruit kopen in de supermarkt. Dit komt onder andere door de stijging van de prijzen waardoor je steeds meer gaat betalen. Vergeleken met een eigen moestuin kun je tot wel 25% van je eigen kosten besparen.
  • Bestrijdingsmiddelen: aangezien het je eigen moestuin is, weet je precies wat ermee gebeurt. Je beslist namelijk zelf welke middelen er gebruikt worden. Zo hoef je niet na te denken over bestrijdingsmiddelen die wel gebruikt worden in de supermarkt.
Lees ook:  Maak van dit gevreesde onkruid een supergezonde thee, salade of smoothie
Handige tips voor het onderhouden van je eigen groente in de tuin

Bloemen in je moestuin

Het plaatsen van bloemen in je moestuin kan ook zeer nuttig zijn. Het kleedt niet alleen aan, maar het heeft ook wel degelijk een functie die je tuin goed doen. Wij hebben deze functies hebben we omgezet in handige tips.

Afrikaantjes: ook wel de studentenbloemen genoemd. Het is namelijk heel makkelijk deze bloemen   te onderhouden. Deze bloem beschermt en stimuleert tegelijkertijd de andere bloemen in je tuin. Het beschermt namelijk tegen slakken en trekt het ook nog handige bestuivers aan. Zo is deze bloem heel erg in trek bij vlinders en bijen, wat zorgt voor extra bestuiving van de grond.

Zinnia: deze kleurrijke bloem lokt veel bestuivers naar je moestuin. Plaats deze bloem dan ook in de buurt van bijvoorbeeld een tomatenplant of andere gewassen en je weet zeker dat ze bestuift worden. Naast dat het een belangrijke functie heeft, staat deze bloem dan ook mooi in iedere tuin en is het zeker het overwegen waard.

Oost-Indische kers: de derde op de lijst, maar zeker niet de minste. Ook de Oost-Indische kers wordt vaak in een moestuintje geplaatst. De belangrijkste functie van deze bloem is het verjagen van insecten. De bloem zorgt dan ook voor veel tegengas bij bijvoorbeeld bladluizen en witte vliegen.

Reukerwt: ben je op zoek naar een plant die ervoor zorgt dat je tuin wat lekkerder ruikt? Dan is de reukerwt misschien echt iets voor jou. Het is een onmiskenbare geur die door de hele tuin te ruiken is. Deze zoete geur is een perfect idee om ervoor te zorgen dat niet je hele tuin naar grond ruikt. Tijdens de bloeiperiode zorgt deze plant ook voor het aantrekken van verschillende soorten bestuivers.

Lees ook:  9 weetjes over fruitvliegjes

Lees hier ook ons stappenplan voor je tuinrenovatie.

Zonnebloem: de laatste in deze lijst is de zonnebloem. De zonebloem heeft verschillende functies. Allereerst staat een zonebloem goed in iedere tuin, maar de echte functie ligt veel dieper dan dat. Zo trekken zonnebloemen veel bijen aan, wat goed is voor de bestuiving en de grond. Je kunt de zonnebloem pitten ook eten. Ze zitten namelijk vol vitamine E en er zit veel zink in.

Wil je meer weten over de zonnebloem? Lees dan hier wanneer je de zonnebloem moet zaaien.

Onze tips nog één op een rij

Wij hopen je in deze blog voldoende ideeën en tips te hebben gegeven voor je moestuin. Er is namelijk veel meer mogelijk dan je denkt. Kies daarom ook altijd wat je zelf het allermooiste vindt, en laat je door niemand iets aanpraten wat je zelf niet mooi vindt. Het aanleggen van een moestuin kan zowel fysiek als mentaal een oplossing bieden om even tot rust te komen.

Ben je op zoek naar andere artikelen die gaan over natuur en gezondheid? Check dan onze andere blogs over dagelijkse dingen die bijdragen aan jouw gezondheid of een gezonde tuin creëren.

Over de auteur

Jasper Voorn

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down