Handbal met Boliviaanse (over)grootmoeders

10 maart 2015
101

In de stad El Alto in Bolivia komt elke woensdag een groep vrouwen samen om te handballen. Ze zijn de 65 ruim gepasseerd, maar dat weerhoudt hen er niet van om fanatiek te spelen. "Er zijn dagen dat mijn knieën pijn doen van de reuma, maar wanneer ik speel gaat het weg," aldus de 77-jarige Rosa Lima die 7 jaar geleden begon met handbal. "Sporten helpt ons enorm," zegt overgrootmoeder Juana Poma van 84. "Kijk, ik heb meer levensenergie, maar ik ben ook dunner."
Dat bewegen gezond is voor ons lichaam is alom bekend. Daarnaast wijst steeds meer onderzoek uit dat bewegen minstens net zo belangrijk is om fitte hersenen te kweken - en te houden! Onze hersenen blijken beter te functioneren werken als we meer bewegen. Ook hersenen die door het vele autogebruik en zitten achter een bureau lui zijn geworden, leven zichtbaar op bij meer beweging.
Hierbij hebben we het volgens professor Erik Scherder over de 'uitvoerende functies' van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, het beheersen van impulsen en zelfregulatie. Belangrijke elementen die bijdragen aan het behouden van vrijheid.
Dat is ook een van de belangrijke drijfveren van de Boliviaanse vrouwen. Hoe ouder zij worden, hoe meer hun dagelijkse bezigheden zich binnen de grenzen van het huis afspelen. Handbal geeft hen op meerdere vlakken een gevoel van vrijheid.
Met de sporthesjes over hun traditionele kledij zijn deze vrouwen bovendien een prachtig toonbeeld van doorzettingsvermogen, ze herinneren ons er aan dat je niet zoveel nodig hebt om actief te blijven, behalve motivatie en een paar mensen om je heen met hetzelfde doel.
"Gotta keep moving, people!"
boliviaanse grootmoeders2 boliviaanse grootmoeders3 boliviaanse grootmoeders4 boliviaanse grootmoeders6 boliviaanse grootmoeders7 boliviaanse grootmoeders5 boliviaanse grootmoeders
Foto's : Juan Karita, Accociated Press
 

Lees ook:  Een handige app voor vogelaars

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Iemand verrassen met een boeketje bloemen door de brievenbus!

Het effect van de natuur op de mens

Hoe kun je optimaal genieten van je tuin?

De 5 leukste bed and breakfast accommodaties in de natuur

© Paradijsvogels Magazine - 2022
Made with
Web Wings