Handbal met Boliviaanse (over)grootmoeders

838 VIEWS
Handbal met Boliviaanse (over)grootmoeders

In de stad El Alto in Bolivia komt elke woensdag een groep vrouwen samen om te handballen. Ze zijn de 65 ruim gepasseerd, maar dat weerhoudt hen er niet van om fanatiek te spelen. “Er zijn dagen dat mijn knieën pijn doen van de reuma, maar wanneer ik speel gaat het weg,” aldus de 77-jarige Rosa Lima die 7 jaar geleden begon met handbal. “Sporten helpt ons enorm,” zegt overgrootmoeder Juana Poma van 84. “Kijk, ik heb meer levensenergie, maar ik ben ook dunner.”

Dat bewegen gezond is voor ons lichaam is alom bekend. Daarnaast wijst steeds meer onderzoek uit dat bewegen minstens net zo belangrijk is om fitte hersenen te kweken – en te houden! Onze hersenen blijken beter te functioneren werken als we meer bewegen. Ook hersenen die door het vele autogebruik en zitten achter een bureau lui zijn geworden, leven zichtbaar op bij meer beweging.

Hierbij hebben we het volgens professor Erik Scherder over de ‘uitvoerende functies’ van de hersenen: het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, het beheersen van impulsen en zelfregulatie. Belangrijke elementen die bijdragen aan het behouden van vrijheid.

Dat is ook een van de belangrijke drijfveren van de Boliviaanse vrouwen. Hoe ouder zij worden, hoe meer hun dagelijkse bezigheden zich binnen de grenzen van het huis afspelen. Handbal geeft hen op meerdere vlakken een gevoel van vrijheid.

Lees ook:  Waarom breien gezond is!

Met de sporthesjes over hun traditionele kledij zijn deze vrouwen bovendien een prachtig toonbeeld van doorzettingsvermogen, ze herinneren ons er aan dat je niet zoveel nodig hebt om actief te blijven, behalve motivatie en een paar mensen om je heen met hetzelfde doel.

“Gotta keep moving, people!”

boliviaanse grootmoeders2 boliviaanse grootmoeders3 boliviaanse grootmoeders4 boliviaanse grootmoeders6 boliviaanse grootmoeders7 boliviaanse grootmoeders5 boliviaanse grootmoeders

Foto’s : Juan Karita, Accociated Press

 

Ontvang gratis onze beste artikelen!

Schrijf je in voor de inspiratiemail van Paradijsvogels Magazine

MEER INSPIRATIE

De belangrijkste overwegingen bij langer thuis wonen
Blijf in een vertrouwde omgeving wonen met een traplift
Bij deze bakkerij kun je aan het werk zonder te hoeven solliciteren!
Personeel én bewoners vormen samen het dagelijks bestuur van dit verzorgingshuis