De Grotten van Han: Vijf weetjes over de must visit van België

285 VIEWS
De Grotten van Han: Vijf weetjes over de must visit van België

Goed verstopt in de Belgische Ardennen, in het kleine plaatsje Han-sur-Lesse, vind je een van de populairste bezienswaardigheden van België: de Grotten van Han. Een plek die nog altijd indruk maakt én vol verrassingen zit. Vijf weetjes voor wie de grotten nog niet kent!

De Grotten van Han zijn de enige Belgische attractie met drie sterren in de Michelingids.

En ja, dat zegt wel wat! Meer dan 20 miljoen mensen hebben de plek inmiddels bezocht en het blijft onverminderd populair.

De Grotten van Han zijn volledig natuurlijk, geen mens kwam eraan te pas.

De grotten zijn ontstaan door de rivier de Lesse. Miljoenen jaren geleden liep het rivierwater een kalkheuvel in en zo begon een lang proces van erosie. Het resultaat was een grottenstelsel, waarvan tegenwoordig een deel bezocht kan worden. Om de grotten daarvoor geschikt te maken, kwamen er uiteraard wel wat mensenhanden aan te pas: er ligt inmiddels een 2 kilometer lang wandelpad met ruim 500 trappen. Om over de vele spotlights nog maar niet te spreken!

Over spotlights gesproken… je kunt tijdens je bezoek een speciale show bewonderen.

Tijdens een wandeling door de Grotten van Han kom je in elke ‘zaal’ weer een nieuwe verrassing tegen. Het hoogtepunt: de Wapenzaal, waar de show ‘Origin’ speelt, volledig gemaakt met videomapping en lasertechniek. Vast een voorproefje:

Lees ook:  Twentse kruistochten: cultuurwandelingen door het Twentse landschap

Bij de grotten ligt een Wildpark van 250 hectare vol bijzondere flora en fauna.

Het grottenstelsel is niet de enige bezienswaardigheid. Op het domein van de Grotten van Han ligt ook een enorm natuurpark waar je onder andere de Europese Big Five kan spotten: de bizon, bruine beer, wolf, lynx en de veelvraat. Het is bovendien niet bepaald een standaard dierentuin, de dieren hebben alle ruimte en een aantal soorten leeft hier in semi-vrijheid. Je kunt het park te voet ontdekken of met een safari auto.

Grotten van Han
© Domein van de Grotten van Han

Je kunt bij de Grotten van Han overnachten in een Tree Tent.

Met een bezoek aan de grotten en het Wildpark kan je je makkelijk meer dan een dag vermaken. Je kunt er daarom ook overnachten –en wel op een heel bijzondere manier. Midden in het Wildpark zijn acht Tree Tents te vinden, bevestigd op speciale platformen in de bomen. Hier word je ’s ochtends wakker met uitzicht op de dieren!

Grotten van Han
© Domein van de Grotten van Han

MEER INSPIRATIE

Ontdek historisch Nederland tijdens een bezoek aan de Hanzesteden
Een roadtrip over de Zuid-Limburgse Mergellandroute
Tips voor zomers dagje Amersfoort
Slot Loevestein, het bekendste kasteel van Nederland