Van een van de grootste Picassocollecties tot 1000 jaar kunst: boeiende musea net over de grens

6 maart 2017
175
picasso

Volgens Brits onderzoek kan kijken naar kunst een mens even gelukkig maken als het in de ogen staren van een geliefde. Reden te meer om (nog) vaker naar een museum te gaan en al je zintuigen open te stellen voor een goede dosis inspiratie.

Voor wie al een omvangrijke collectie Nederlandse museumbezoeken op zijn of haar naam heeft staan en eens iets anders zoekt, hebben we 7 tips voor musea die net over de Duitse grens liggen. Van archeologische locaties waar het museum 'tussen' de opgravingen ligt tot het Kunstmuseum Picasso waar je onverwacht een grote Picassocollectie vindt.

1. Eén van de grootste Picassocollecties vind je hier

picasso museum

Aan de Picassoplatz in Münster vind je een van de grootste Picassoverzamelingen ter wereld, en de enige in Duitsland. De 800 lithografieën worden in het Kunstmuseum Picasso tentoongesteld in de context van de tijdgenoten van Picasso, zoals Marc Chagall, Georges Barque en Henri Matisse.

Wat is eigenlijk een schilder? Een verzamelaar die een verzameling opbouwt door de beelden te schilderen die anderen bevallen.’ -  Pablo Picasso

Deze complete verzameling van met name het grafische werk van Picasso is vrij uniek en belicht een interessant aspect van zijn carrière als kunstenaar. Ook Münster zelf is een bezoek waard, denk aan de Friedenssaal waar de Vrede van Münster werd getekend, de Kreativkai met zijn vele galleries en de schiterrende Prinzipalmarkt.

2. 1000 jaar kunst 

museum voor kunst en cultuur

Van de Middeleeuwse stukken tot hedendaagse kunstwerken, in het Museum voor Kunst & Cultuur vind je meer dan 350.000 schilderijen, beelden, foto's, tekeningen, objecten en boeken. Sinds 1908 is dit de plek voor beeldende kunst in Westfalen. Bijzonder aan dit museum is dat je door de brede tijdspanne een heel interessant beeld krijgt van de diverse ontwikkeling van kunst door de eeuwen heen. Om je een middag heelmaal in onder te dompelen! Benieuwd? Hier vind je een paar van de highlights van het museum.

Lees ook:  Deze Instagramaccounts geven je gegarandeerd reisinspiratie voor Nederland

3. Herbeleef de geschiedenis van Münster  

 stadtmuseum

Nadat in 793 een klooster werd gesticht werd Münster al snel de belangrijkste stad in de regio. Als Hanzestad en de plek waar in 1648 met de Vrede van Münster een einde werd gemaakt aan de Tachtigjarige Oorlog verwierf deze plek verdere bekendheid. In het Stadtmuseum komen daarnaast ook de Pruisische periode en het naziverleden op indringende wijze naar voren. Gedetailleerde schaalmodellen, een kruidenierszaak uit 1911 (waar je ook nog boodschappen kunt doen) of een café uit de jaren '50 (waar de tap gewoon werkt..) - in dit museum gaat de geschiedenis leven.

4. 20.000 klossen en ratelende weefgetouwen

textilwerk

Ooit draaiden er meer dan 20.000 klossen in de spinnerij van Bocholt. Nu huist in indrukwekkende, industriële gebouw een Forum voor Textielcultuur. Naast de spinnerij vind je de weverij, waar de geur van olie en arbeid en het harde ratelen van de weefgetouwen je even 100 jaar terug in de tijd zetten - destijds dagelijkse kost voor duizenden mensen die hier dag in dag uit hun brood verdienden met zwaar werk.

TextilWerk Bocholt laat goed zien hoe de oude industriecultuur eruit zag, en legt de verbinding naar het heden met nieuwe technieken, design en internationale textielkunst. Er wordt overigens nog steeds stof geproduceerd: een historische collectie handdoeken en tafelkleden, te koop in de museumshop!

5. Speciaal voor historiefanaten: Museum en Park Kalkriese

kalkriese

Bij het Teutoburgerwoud vochten lang geleden de Romeinen tegen de Germanen in de Varusslag. Toen onderzoekers in de jaren '90 (vrij recent dus) deze historische plek ontdekten, werd hier het Museum en Park Kalkriese gebouwd. Enerzijds als locatie voor historisch onderzoek, anderzijds om bezoekers mee te nemen in het fascinerende leven ven de Romeinen en de Germanen. In de even jaren organiseren ze hier het Paaslichtenfeest. Ook een aanrader met kleine bezoekers!

Lees ook:  Wildplukken: leer alles over paddenstoelen

6. Een rondleiding tussen de archeologen

romer

In dezelfde categorie zit het Römermuseum, op de locatie waar 2000 jaar geleden meer dan 5000 Romeinse soldaten in een legerkamp woonden. Bij het huidige Haltern am See zijn onderzoekers al meer dan 110 jaar bezig met opgravingen, nog steeds worden er vondsten gedaan van historisch belang. Tussen het werk van de archeologen kun je rondlopen en de hoogtij van de Romeinse Rijk aanschouwen. Hier geen stoffige vitrines, maar boeiende rondleidingen met veel multimedia. Voor de echte liefhebbers: je mag hier met de originele bepakking voor een veldtocht door het museum marcheren...

7. Alles over aardolie en -gas 

erdol gas

Tussen de olievelden en jaknikkers ligt het Erdöl und Erdgas Museum Twist, een buitencategorie. In deze regio wordt veel olie en gas gewonnen, in het museum en het aangrenzende buitenterrein kom je van alles te weten over de geschiedenis en techniek van winning en veredeling.

Meer weten? Op Geheim over de Grens vind je alle informatie over musea, natuurgebieden, wandel- en fietsroutes en hotels in het mooie Duits-Nederlandse grensgebied.

141023_forderhinweis_mitwebsite

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Ontspanning door meditatie: hoe het werkt en waarom het helpt

Top 3 mooiste tuinen in de wereld

Een modern interieur

Begonia's snoeien en verzorgen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings