Grootmoeders recept voor uienhoestdrank

26 januari 2017
4636

Omdat er in de winter niet zoveel onkruid groeit, gaat Maaike Pfann alias Mevrouw Onkruid je deze maand met de heilzame werking van uien verrassen. Want daar zijn er ook in januari genoeg van te vinden én ze hebben een enorme heilzame werking. Handig voor al die hardnekkige virussen en vermoeiende kriebelhoesten die maar rond blijven gaan. Uienhoestdrank is de euwenoude remedie tegen hoest!

In Duitsland werd de ui in 2015 niet voor niets uitgeroepen tot de meest geneeskrachtige plant van het jaar. Een uitje is niet alleen een fijne toevoeging vanwege de smaak, maar ook vanwege zijn (genees)krachtige inhoudsstoffen. Daartoe horen vitamine A, B, C en E, en een waslijst aan mineralen, waaronder kalium, calcium, magnesium, fosfor, zink en mangaan. Ook interessant: waardevolle mosterdoliën ondersteunen de spijsvertering. En de rijkdom aan het anti-oxidanten quercitine maakt dat ui ook vaak wordt ingezet om ongewenste celgroei en bijvoorbeeld kanker te voorkomen.

In de Middeleeuwen was de ui een huwelijksgeschenk en huurpenning

In de Middeleeuwen was men zich al bewust van de waarde van een ui: deze werd als huwelijksgeschenk en huurpenning gebruikt. Ook worden ze al eeuwenlang gebruikt in de volksgeneeskunde om infecties, astma, hoest en verkoudheid tegen te gaan. Uien werken als een natuurlijk antibioticum. Ook werken ze ontstekingsremmend en bloeddrukverlagend.

Bovendien zorgt ui voor stevige botten en bindweefsel. Een uitje per dag kan dus verlichting geven bij reumatoïde klachten. Je kunt de ui rauw eten, gesnipperd op een boterham met bijvoorbeeld (pinda)kaas, maar ook fruiten, om ze samen met andere groenten te eten bij de warme maaltijd.

Lees ook:  Houten bouwpakketten voor volwassenen, een perfect kerstcadeau!

IMG_2078 (1)

Een goede nachtrust

En wie kreeg er bij verkoudheid en griep vroeger van moeder niet een stinkende ui op zijn/ haar nachtkastje? Het helpt echt. Uit onderzoek is gebleken dat deze wonderbol de ziekmakende virussen en bacteriën die verantwoordelijk zijn voor griep opneemt, en zo je lichaam schoonhoudt. Bonuspunt: je krijgt ook meer lucht.

Pel de ui en snijd deze door midden, in vieren of in plakken. Leg de ui zo dicht mogelijk bij je hoofd op het nachtkastje. De vluchtige stoffen in de ui - die waar je van gaat huilen - laten de slijmvliezen iets krimpen waardoor je beter door je neus kunt ademen. Et voilà, een goede nachtrust.

Ook goed bij oorontsteking en reuma

Nu we dan toch bezig zijn om de ui deze winter groots in te slaan: er zijn nog meer huismiddeltjes mee te maken. Druppel bij oorontsteking een paar druppels verse uiensap in het oor of op een watje wat je in je oor stopt. Thee van rauwe ui helpt bij verkoudheid: zet ‘s ochtends een glas en drink de hele dag door af en toe een slokje (OK, niet zo lekker, wel heel effectief). Bij reuma wrijf je de pijnlijke plekken in met verse uiensap, of maak je een omslag van kleingesneden zachtgebakken ui.

Grootmoeder's recept voor uienhoestdrank

Tot slot: een recept van mijn oma voor een eenvoudige hoestdrank die ook helpt bij keelpijn en heesheid:

Snijd twee uien (140 gram) fijn en stop die in een lege jampot. Leg er een flinke laag suiker (bruine suiker, oerzoet of honing, zo'n 40 gram) bovenop. Laat een nacht staan, de volgende ochtend is het heilzame vocht van de ui in de suiker getrokken en de suiker gesmolten. Je kunt de siroop in de koelkast ruim een week bewaren. Voordat je denkt dat dit heel vies smaakt: het valt reuze mee :). Mocht je het (nog) lekkerder willen maken, voeg dan 10 gram gember, 3 kruidnagels, een theelepel tijm en/of salie toe.

Lees ook:  Maak van je eigen foto gratis een kant & klaar borduurpatroon

Santé!

Maaike Pfann stopte als kind al madeliefjes in haar mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven en een loopbaan als grafisch ontwerper en fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus. Sinds ze in Waterland woont in een huis met een tuin begon haar groene bloed weer te stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ze het dat nu juist de onkruiden die ze in de groentetuin wegschoffelde, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn. Daarom organiseert ze nu wildplukwandelingen en inspireert ze mensen om te koken met wilde groenten. Onkruid is gezond!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 30 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 35+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Minimalisme: waarom minder spullen voor meer rust zorgen

Hoe vind jij de leukste restaurantjes voor een avondje uit?

Je eigen paradijs creëren: tips om de natuur in je huis te brengen

De wereld van liefde en verbinding: Wat jij kunt leren over loslaten

© Paradijsvogels Magazine - 2025
Made with
Web Wings
chevron-down