Groeien door uit je comfortzone te stappen

16 september 2020
594

Je kent zonder twijfel de uitspraak 'Life begins at the end of your comfort zone' van Neale Donald Walsch wel. Veel mensen zijn van mening dat je leven pas echt een beetje spanning heeft wanneer je af en toe uit je comfortzone stapt. Dit is voor veel mensen gemakkelijker gezegd dan gedaan. Misschien zou je best die verre reis willen maken, om opslag willen vragen of een nieuwe avontuur aangaan in het buitenland, maar vind je de stap daadwerkelijk zetten lastig.

Dat geeft helemaal niets. De mens is een gewoontedier en heeft eigen grenzen en regels. Dat betekent ook dat veel mensen het heerlijk vinden om in een eigen bubbel te leven. Waar voor de één hun comfortzone diezelfde zone blijft, is de ander wél op zoek naar wat spanning en sensatie. Door uit je comfortzone te stappen kun je namelijk groeien, mits je hiervoor openstaat. Heb jij dus de drang om meer uit je leven te halen dan je nu doet, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan onderstaande tips over het groeien door uit je comfortzone te stappen.

Comfortzone is voor iedereen verschillend

Over het algemeen wordt de comfortzone gezien als een fijne plek waarin je je volledig comfortabel voelt met wat er om je heen gebeurt. Voor de meeste mensen is dit ook het geval en wanneer je daar tevreden mee bent, hoef je zeker niets te veranderen. Toch gebruikt een groot deel van de mensen de comfortzone ook als een soort excuus om veranderingen tegen te gaan. En dat terwijl een beetje verandering soms juist zo goed kan zijn. Je comfortzone is namelijk niet alleen fantastisch en leuk; het is een soort gewenning waar je door de jaren heen mee hebt leren leven.

Lees ook:  Beginnende yoga oefeningen die je thuis kunt uitvoeren

Hoewel de één dit heerlijk vindt, kan het voor een ander betekenen dat hij of zij vastgeroest zit en niet goed stappen durft te ondernemen. Misschien herken je het wel en ben je ooit maanden blijven hangen in een relatie of in een functie op werk die eigenlijk niet goed bij je past. Dat is helemaal niet zo gek: gewenning zorgt voor een bepaald gevoel van veiligheid. Geef je dat op? Dan weet je niet goed wat erna komt en dat vinden mensen vaak spannend.

Train je intelligentie door uit je comfortzone te stappen

Een van de grootste voordelen van uit je comfortzone stappen is dat je meer leert. Door kennis te maken met nieuwe ervaringen en ontdekkingen train je je intelligentie. Door te blijven hangen in een omgeving die je al jaren kent, kan je intelligentie achteruit gaan. Dit geldt ook voor je creativiteit. Des te meer je je hersens gebruikt in nieuwe gebeurtenissen des te slimmer en creatiever je wordt! Over groeien door uit je comfortzone te stappen gesproken...

Nieuwe manier van leven ontdekken

Een andere manier van groei op dit gebied is dat je soms ontdekt dat je van een andere manier van leven veel gelukkiger wordt. Blijf je hangen in een bepaalde lifestyle dan weet je nooit of die sleur die je kunt ervaren genoeg is voor jou in het leven. Je bent misschien wel tevreden, maar wat als een andere manier van leven je veel gelukkiger maakt? Dit weet je alleen door het te proberen. Grijp die kans aan van het werken in het buitenland, pak het moment om jezelf te laten zien op werk. En bevalt dat uiteindelijk niet? Dan weet je dat ook weer! Op die manier groei je persoonlijk enorm.

Lees ook:  De spirituele betekenis van een haas

Uit je comfortzone stappen maakt je zelfverzekerd

Iets doen wat je eng vindt, klinkt niet meteen als iets waar je zelfverzekerd van wordt. Toch is dat wel het geval. Wanneer je iets onderneemt wat je spannend vindt en wat buiten je comfortzone ligt, voelt het al gauw als een overwinning wanneer je dat gedaan hebt. Misschien vind je het heel eng om voor een groep mensen te presenteren, maar moet je dat voor je werk toch echt een keer doen. Met de juiste voorbereiding en ademhalingsoefeningen zul je zien dat het spannend is, maar te gek voelt wanneer het achter de rug is. Het geeft je meer zelfvertrouwen in jezelf, wat weer van invloed is op je persoonlijke ontwikkeling.

Gemakkelijk buiten je comfortzone komen

Het is hartstikke logisch dat je niet direct gaat bungeejumpen of met de fiets naar de andere kant van de wereld gaat fietsen. Groeien door uit je comfortzone te stappen, gebeurt gelukkig al wanneer je kleine stapjes neemt buiten de gebaande paden. Dit kan echt van alles zijn: van een keer alleen uiteten gaan tot een gesprek met een onbekende aanknopen. Zolang je met kleine stappen buiten je comfortzone treedt zul je zien dat het je best eenvoudig afgaat. Wees niet te streng voor jezelf en geef jezelf altijd de nodige ademruimte. Rome is immers ook niet in één dag gebouwd.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Werkvakantie - wat is er mogelijk?

Alles wat je wilt weten over slow fashion

Tips voor effectief timemanagement voor iedere dagdromer

Hoe de zon ons leven beïnvloedt

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings
chevron-down