De achtergrond van sterrenbeelden in de Griekse mythologie

13 februari 2024
231
sterrenbeelden griekse mythologie

De oude Grieken zagen de hemel meer dan een aantal fonkelende sterren. Deze fonkelende sterren zijn sterrenbeelden in de Griekse mythologie met ieder zijn betekenis. Grieken werkten destijds zowel overdag als ’s nachts voornamelijk in de buitenlucht. Met hun aandacht naar de fonkelende sterren in de hemel, vroegen zij zich af welke betekenis de sterren van de goden kregen. Zo zijn de Griekse sterrenbeelden ontstaan. Het eerste sterrenbeeld werd rond 700 voor christus bekend gemaakt door de dichter Homerus. Jaren later volgden er meer. Alle sterrenbeelden van de Griekse mythologie, met hun achtergrond lees je in deze blog.

Hercules: de dapperste van alle Griekse sterrenbeelden

Er is een reden waarom Hercules de dapperste van alle Griekse sterrenbeelden wordt genoemd. Griekse deelstaten lagen continu in oorlog met zowel elkaar onderling als met hun buurvolken. Dit leidde ertoe dat er een sterke conditie werd verwacht van jonge mannen tussen 18 en 20 jaar. Omdat oorlog helaas enorm centraal stond bij de Grieken, zagen zij zogenaamde ‘oorlogshelden’ aan de sterrenhemel. Deze oorlogshelden gaven hen kracht om loyaliteit mee in hun graf te nemen. Een van deze helden was de halfgod Hercules samen met de bekende oorlogsgod Ares. Hercules wordt als oorlogsheld van alle sterrenbeelden in de Griekse mythologie gezien, doordat hij een machtige krijger was. Hij versloeg namelijk allerlei wezens waaronder de bekende Hydra. Uit dankbaarheid eerden de Grieken hem met grote tempels. Deze zijn tegenwoordig nog te zien in Sicilië, dat in de oudheid een Griekse kolonie was.

griekse namen sterrenbeelden

Stier: vruchtbaarheid in sterrenbeelden Griekse mythologie

De Stier wordt ook wel gezien als het ontvoerde sterrenbeeld uit Europa. De Grieken haalden het sterrenbeeld namelijk uit Mesopotamië. De stier was voornamelijk geliefd onder de boeren. Griekse kleding en zuivel waren voornamelijk afkomstig van schapen en geiten. Toch waren stieren hierbij niet weg te denken om de ploeg te trekken. Ook was de stier een vruchtbaarheidssymbool binnen de Griekse sterrenbeelden. De stier stond namelijk in verband met de Griekse mythe van ‘Europa’. Dit blijkt uit het wilde verlangen van de God Zeus die een gedaante van een witte stier aannam. Dit gedaante nam hij aan uit verlangen naar Europa. Ze sprong bij hem achterop en hij bracht haar naar het werelddeel dat tegenwoordig aan haar naam eer doet.

Lees ook:  Het mysterie van Aurora: een natuurlijk lichtspektakel

Schip: sterrenbeelden in Griekse mythologie & hun handel achtergrond

De Griekse oudheid stond bekend om de vele handel in alle windstreken. Zo vervoerden allerlei Griekse schepen, olijfolie, wijn en graan over de Middellandse Zee. De steden dreven handelen met allerlei andere koloniën en stadsstaten. Zo was Carthago een stad om purper en ivoor te handelen. Om de weg naar deze stad te vinden navigeerden de Grieken middels de sterren. Dit is hoe het Griekse sterrenbeeld schip is ontstaan. Binnen de sterrenbeelden van de Griekse mythologie werd dit als een klassiek vervoersmiddel met een zeil en riemen gezien.

Orion: een Grieks sterrenbeeld én reus

Een van de andere Griekse namen in sterrenbeelden is Orion. Orion was een bekende reus uit de Griekse mythologie en tegelijkertijd half-sterrenbeeld. Hij stond bekend als een groot jager en werd verliefd op Meropa. Als jagers in de Griekse oudheid bij het kampvuur zaten werden ze geïnspireerd door Orion. Hij leek de grootste jager van de winterhemel door zijn strakke riem en brede schouders. Tijdens jachten zou iedereen het sterrenbeeld goed in de gaten moeten houden om niet door hem geveld te worden.

griekse sterrenbeelden

Sirius: de helderste ster aan de nachtelijke sterrenhemel

Sirius staat bekend als de naam van de hond van sterrenbeeld Orion. Na zijn dood kreeg hij een sprankelende plek aan de Griekse hemel. Sirius wordt ook wel als de helderste ster aan de nachtelijke sterrenhemel gezien. Tegenwoordig is de term hondsdagen tussen 20 juli en 20 augustus afkomstig van dit sterrenbeeld. Deze vier weken staan namelijk bekend als de warmste periode van het jaar. Bovendien kenden Egyptenaren de ster in de oudheid door het gebruik van hun kalender. Het jaar begon volgens Egyptenaren namelijk wanneer de ster Sirius aan de hemel te zien was.

Lees ook:  Prachtige illustraties geven een modetijdlijn van 1784 tot 1970

Driehoek: de driedeling van de Griekse wereld

Niet achter alle Griekse sterrenbeelden verschuilt helaas een uitgebreid verhaal. De driehoek wordt gevormd door drie eenvoudige sterrenbeelden. De Grieken gebruikten het sterrenbeeld om uit te leggen hoe de wereld in elkaar zit. De Goden-broers Zeus, Hades en Poseidon lootten wie welk deel van de wereld zou krijgen. Zo kreeg Hades het dodenrijk onder de aarde. Poseidon kreeg de zee van het universum en Zeus kreeg de hemel. Hiermee werd het sterrenbeeld ‘driehoek’ gesymboliseerd.

Perseus: de redder van vrouwelijke sterrenbeelden in de Griekse mythologie

Tijdens de Griekse oudheid werd er enkel van de vrouw verwacht dat ze trouwen en kinderen baren. Verder moesten ze zich richten op het huishouden en hun mond houden. Ze mochten niets betekenen in de politiek of en ook geen plezier hebben in het theater. De koningin Cassiopeia daarentegen liep te koop met haar schoonheid. De zeegod Poseidon leerde haar een lesje door haar af te schrikken door een zeemonster. Hierdoor werd haar dochter vastgeketend als offer om bevrijd te worden van het zeemonster. Perseus heeft het monster gedood en hiermee is ze dan ook getrouwd. Dit maakt Perseus de redder van alle sterrenbeelden in de Griekse mythologie.

Sterrenbeelden griekse mythologie

Lier: een klankenkast van schildpad-schild

Het sterrenbeeld Lier was een klankenkast gemaakt van schildpad-schild. Uit de sterrenbeelden van de Griekse mythologie blijkt dat de God Hermes hier de uitvinder van was. Dit schild bespande hij van runder huid en schildpad. Als ondersteuning werden er twee runder horens toegevoegd met de verbinding van een stokje. De klankenkast werd voltooid met een aantal schapendarmen. Deze lier moest en zou op iedere bijeenkomst aanwezig zijn. De Grieken waren zo gek op dit instrument dat het een naam aan de hemel kreeg.

Lees ook:  Tsao Chun: de keukengod

Dit waren dan alle sterrenbeelden uit de Griekse mythologie. Het ene verhaal is uitgebreider dan de ander, maar toch zitten er mooie achtergronden achter deze Griekse sterrenbeelden. We begrijpen jouw passie voor bijzondere verhalen als deze helemaal. Daarmee zijn we blij deze liefde voor Griekse mythologie te delen. We hopen dat we jou met deze blog weer een fantasierijke ervaring hebben mogen geven. Op naar het volgende verhaal!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Met de auto naar IJsland: alle nuttige info op 1 plek

Afkicken in het buitenland biedt veel voordelen

Welke vloer past bij jouw interieur: visgraat of Hongaarse punt?

Hoe kun je investeren in de duurzame wereld?

© Paradijsvogels Magazine - 2024
Made with
Web Wings
chevron-down