Bij deze bakkerij kun je aan het werk zonder te hoeven solliciteren!

29 maart 2018
232

Een prachtig initiatief komt deze kant op. Het New Yorkse bedrijf Greyston Bakery gaat een vestiging openen in Amsterdam. Wat is daar zo bijzonder aan? Bij deze onderneming kun je komen werken zonder te solliciteren! Zeg maar dag tegen het gat in je CV en leeftijdsdiscriminatie. 

Het is de bedoeling dat de vestiging in Amsterdam in 2019/2020 haar deuren opent. We hopen natuurlijk dat dit goede voorbeeld snel op meerdere plaatsen in Nederland en Europa navolging gaat krijgen.

Het concept van Greyson Bakery

Sinds 1982 neemt Greyston Bakery mensen aan via het systeem van "open hiring". Greyston Bakery vaart blind op de intrinsieke motivatie van de mensen die graag willen komen werken bij dit bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het bakken van brownies (voor o.a. Ben & Jerry's, Delta Airlines en Whole Foods). Er worden geen lastige vragen gesteld over je verleden, er wordt niet om referenties gevraagd en over gaten in je CV wordt niet moeilijk gedaan. Je wordt opgenomen op een wachtlijst en zodra er een arbeidsplekje vrijkomt wordt de eerstvolgende op die lijst aangenomen. Iedereen krijgt een kans op werk. Directeur Mike Brady verwoordt het als volgt:

We don't hire people to bake brownies, we bake brownies to hire people.

Als je eenmaal aan de slag bent biedt het bedrijf begeleiding waar nodig om ook echt aan het werk te kunnen blijven. De winst die Greyston Bakery in New York maakt wordt gebruikt voor opleidingen, huisvesting, zorg en kinderopvang. Investeren in je mensen bij uitstek!

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

greyston bakery combi1a

Greyston Bakery

Greyston Bakery

Werknemers complimentendag

Leeftijdsdiscriminatie

Ook al pretenderen veel bedrijven dat je met de juiste papieren en capaciteiten in principe in aanmerking kunt komen voor een baan, toch wordt er waarschijnlijk vaak gekozen voor de jongere kandidaat als er twee geschikte mensen zijn voor een zelfde functie. Zonde natuurlijk! Vaak zal een iets oudere kandidaat met meer levenservaring gemotiveerder en waardevoller zijn dan zijn of haar jongere evenknie die nog wat wilde haren moet kwijt raken. Met de komst van Greyston Bakery is het onderwerp leeftijdsdiscriminatie in ieder geval van de baan. Dat biedt perspectieven!

Lees ook:  4 activiteiten in Nederland die het proberen waard zijn

Artikel gaat verder onder de afbeeldingen

Greyston Bakery

Greyston Bakery combi 2a

Greyston Bakery

Greyston Bakery opent een vestiging in Amsterdam

Het succesverhaal van Greyston Bakery wordt wereldwijd met veel interesse gevolgd. Een bedrijf dat als missie heeft het aannemen van mensen, wie dat dan ook mag zijn, is natuurlijk nogal een verschijning. Amsterdam zal de eerste Europese stad zijn die Greyston Bakery zal gaan huisvesten. Voordat het zover is moeten er nog wel een aantal hobbels genomen worden. Denk aan de Europese regelgeving die qua regels over bijvoorbeeld (stank)overlast strenger is dan de Amerikaanse.

Met de steun van Start Foundationeen onafhankelijke maatschappelijk investeerder die werk wil creëren voor mensen die onvoldoende in staat zijn om zelfstandig een baan te vinden, zal de Amsterdamse vestiging van Greyston Bakery worden gefinancierd. Een voorwaarde voor het succes is volgens directeur Jos Verhoeven dat de motivatie om te komen werken uit de mensen zelf komt. Bijstandsgerechtigden langssturen vanwege hun sollicitatieplicht valt daar niet onder. Dat botst met de succesformule van Greyston Bakery. Jos Verhoeven hoopt dat 'radicaal anoniem solliciteren', zoals hij het noemt, ook in andere sectoren zoals bijvoorbeeld IT-bedrijven gehoor gaat krijgen.

Greyston Bakery

Het werven van mensen kan ook gericht zijn op iets wat de kandidaten juist echt moeten hebben. Zo is er een restaurant in Japan dat alleen maar mensen in dienst heeft die een bepaalde vorm van dementie hebben. Als gast moet je er dus wel tegen kunnen dat je waarschijnlijk iets anders krijgt dan dat je hebt besteld. En dat is nou precies de missie van dit restaurant.

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

Het sterrenbeeld Leeuw: eigenschappen en karakter

Chakra kleuren: ontdek de verbanden en betekenissen

De 5 populairste bezienswaardigheden in Gent

Palo Santo: de magische krachten van dit heilige hout

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings