De wonderen van het Great Barrier Reef

20 november 2020
285

Het Great Barrier Reef is met het afstand het grootste koraalrif ter wereld. Het enorme gebied bestrijkt maar liefst ruim twee duizend kilometer en is een geweldig natuurfenomeen om te bezoeken. En dankzij de ideale omstandigheden is het tegelijkertijd ook een perfecte locatie om te duiken, zwemmen of snorkelen.

Het koraal zelf is werkelijk schitterend om te ontdekken, maar ook een ontmoeting met de vele gekleurde zeedieren zullen zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Het Great Barrier Reef biedt geweldige avonturen - zowel voor een klein als een groot budget. Want of je nu de adembenemende Whitsunday eilanden verkent, een wandeling maakt in het eeuwenoude Daintree Rainforest of ontspant op een van de luxueuze tropische eilanden: de mogelijkheden zijn onbeperkt.

In dit artikel hebben wij een aantal van de beste locaties binnen dit geweldige koraalrif voor je op een rij gezet en gaan we vervolgens nog in op de bereikbaarheid en de beste reistijd voor een bezoek aan het Great Barrier Reef.

Great Barrier Reef

Great Barrier Reef Marine Park

Het Marine Park van het Great Barrier Reef is opgericht in 1975 en beschermt een groot deel van het Great Barrier Reef in Australië tegen schadelijke invloeden. Dit enorme gedeelte van het koraalrif beslaat maar liefst ruim 340 duizend vierkante kilometer en heeft de beschikking over 600 eilanden en bijna 3 duizend koraalriffen.

In tegenstelling tot vele andere mariene reservaten werkt het park als een beschermd gebied met gemengd gebruik en maakt het daarnaast duurzame visserij mogelijk in aangewezen zones. Het park wordt beheert in overleg met de bewoners van de eilanden, waardoor de lokale inwoners nog altijd inspraak hebben in wat er met het park gebeurd.

Het park beschermt een verbazingwekkende verscheidenheid aan zeeleven. Meer dan 600 soorten hard en zacht koraal zijn hier in alle soorten en maten te bewonderen. In deze bloeiende onderwaterjungles leven ook weekdieren zoals reuzenschelpen en ruim duizend vissoorten. Schildpadden, dolfijnen, walvissen en haaien – ze zijn allemaal onderdeel van het grote en indrukwekkende Marine Park.

Lees ook:  Levende beelden van het oude Japan

Great Barrier Reef

Neem een kijkje bij het Agincourt Reef

Het Agincourt Reef heeft ongeveer vijftien verschillende duiklocaties en is hiermee een populaire bestemming voor duikers en snorkelaars. Een cruise neemt je mee op een reis naar dit beroemde gedeelte van het Great Barrier Reef.

Op het ruime platform kan er worden gesnorkeld, gedoken en is het mogelijk om een zogenaamde helmwandeling te maken door de kleurrijke en lichtgevende onderwaterwereld. Het is zonder enige twijfel een van de toplocaties in het gehele rif.

Whitehaven Beach

Whitehaven Beach op Whitsunday Island behoort tot de top tien van de stranden ter wereld en is een prachtige zeven kilometer lange strook schitterend wit kwartszand en een helderblauwe zee. Het strand leent zich ideaal voor een bezoek aan de hand van een dagtrip. Tijdens deze dagtochten ga je met een veerboot, speedboot of zelfs een luxe jacht naar een van de mooiste stranden van de wereld.

Vele wandelpaden slingeren zich door het eiland. Een van de meest populaire is de 10 tot 15 minuten durende wandeling van het strand naar het Hill Inlet viewpoint, dat een spectaculair uitzicht biedt op het prachtige strand, dat wordt omgeven met turquoise water en een aantal schitterende heuvels. Het is een geweldige locatie om even heerlijk tot rust te komen en te genieten van een schitterende omgeving.

Bovendien is het mogelijk om te kamperen op het zuidelijke gedeelte van het strand!

Great Barrier Reef

Sightseeing vluchten

Zoals inmiddels wel is duidelijk geworden beslaat het Great Barrier Reef een enorme oppervlakte. Tijdens een bezoek is het onmogelijk om alles van het gebied te ontdekken. Maar hier is gelukkig een goede oplossing voor.

Een rondvlucht is namelijk een geweldige manier om de grootsheid van dit natuurwonder te bewonderen. De helikopter en de watervliegtuigen vliegen over de uitgestrekte gebieden van koraalriffen en de bijbehorende eilanden. De opties variëren van vluchten van 15 minuten tot een complete dagtocht met een luchtvaartmaatschappij - waarbij watersporten en eten is inbegrepen. Een van de beste eigenschappen om vanuit de lucht te zien is het Hartrif. Dit natuurlijk gevormde hartvormige koraalrif is een ideale locatie voor een romantische vlucht.

Lees ook:  Ontdek de prachtige omgeving van de Amalfikust

Great Barrier Reef

Volg de Thorsborne Trail

Gelegen aan de oostkust van het eiland Hichinbrook is een geweldig tropisch paradijs te vinden. Deze zogenaamde Thorsborne Trail is maar liefst ruim 30 kilometer lang en bestaat uit een vierdaagse tocht door het regenwoud, de bergen en de geweldige stranden.

Tijdens de tocht kom je van alles tegen: krokodillen, vogels, schilpaden en zelfs dolfijnen. Reserveer wel alvast vooraf een plaats op een van de campings die hier zijn gelegen. De campings vormen namelijk de ideale uitvalsbasis voor het maken van deze indrukwekkende tocht.

Magnetic Island

Magnetic Island is gelegen in de deelstaat Queensland en ligt op ongeveer 20 minuten met de verboot vanaf Townsville. Het eiland is ongeveer 50 vierkante kilometer groot en heeft een schitterend bergachtig landschap te bieden. Het eiland maakt deel uit van het Great Barrier Reef Marine Park en is beroemd om zijn prachtige stranden, afgelegen baaien en de dieren die hier leven.

Het nationale park op het eiland beslaat maar liefst meer dan de helft van de gehele oppervlakte en zit vol bijzondere diersoorten. Je kunt het eiland bereiken via een 20 minuten durende rondvaartboot vanaf Townsville. Ook is het mogelijk om via de autoferry met een eigen auto het eiland te betreden. Dit is met name een goede optie als je van plan bent om zoveel mogelijk van de omgeving te ontdekken.

Tot slot zijn er uitgebreide mogelijkheden om te gaan zwemmen, snorkelen, kajakken of wandelen.

Great Barrier Reef

De bereikbaarheid van het Great Barrier Reef

Het beroemde rif beslaat een enorme oppervlakte en de bereikbaarheid is hierdoor grotendeels afhankelijk van de verschillende gebieden die kunnen worden bezocht. Er zijn een groot aantal eindeloze eilanden, die allemaal prachtig zijn om te bezoeken. Veel van deze eilanden kunnen worden bezocht aan de hand van een tour of een cruise. Maar sommige eilanden – zoals Magnetic Island – zijn ook gewoon zelfstandig te bereiken met de ferry.

Lees ook:  Harry Potter tour London: experience en tours

Naast de vele eilanden zijn er ook een aantal steden die over het algemeen goed te bereiken zijn met de auto. De beroemdste steden bij het Great Barrier Reef zijn Cairns, Townsville en Airlie Beach.

Great Barrier Reef

De beste tijd om te reizen

De weersomstandigheden in Australië kunnen onderling flink verschillen. Hierdoor is het niet altijd even eenvoudig om een goede inschatting te maken van wat nu precies de beste tijd is voor een reis naar het Great Barrier Reef.

Om te beginnen heeft het noordoosten van Australië te maken met een tropisch klimaat. Terwijl de winters meestal droog zijn met dagtemperaturen van 25 graden Celsius, is het Great Barrier Reef gebied en het bijbehorende continent in Australië meestal vrij heet en tegelijkertijd regenachtig. In de zomer komen hier regelmatig moessons voor en af en toe zijn er ook orkanen in de regio. De dagen zijn erg vochtig en de temperatuur gedurende de dag ligt rond de 35 graden.

Gemiddeld genomen is de beste tijd om het Great Barrier Reef te bezoeken van juni tot oktober. Dit hoogseizoen biedt namelijk twee grote voordelen. De temperaturen schommelen in deze periode tussen de 15 en 25 graden. Daarnaast is de kans op regen aanzienlijk kleiner, waardoor de duikomstandigheden over het algemeen een stuk beter zullen zijn dan in de overige maanden van het jaar!

Over de auteur

Jasper Voorn
Mijn naam is Jasper Voorn, 28 jaar, en ik ben de initiatiefnemer van Paradijsvogel Magazine. Zaken als Kunst, cultuur, reizen en de natuur hebben mij altijd gefascineerd. Vanuit een passie voor bovenstaande zaken ben ik dan ook Paradijsvogels Magazine begonnen. Naast mijn bezigheid bij dit online tijdschrift houd ik me als directeur en eigenaar van Web Wings BV, samen met een groeiend team van 30+ collega’s, dagelijks bezig met het realiseren van online marketing resultaten voor meer dan 200 verschillende klanten. Hier richten wij ons voornamelijk op duurzame marketing door lange termijn resultaat te halen via zoekmachine optimalisatie. Binnen Paradijsvogel Magazine komt mijn passie voor online marketing, mensen inspireren en mij verder verdiepen in de wereld om ons heen samen. Mijn doel is om vanuit Paradijsvogel Magazine jaarlijks 2 miljoen mensen te kunnen bereiken met interessante verhalen en kennis uit deze prachtige paradijselijke wereld die wij met z’n alle mogen bewandelen.

Recente berichten

De verschillende soorten Philodendron verzorgen

Waarom koud water goed voor je is

Zo verzorg je de passiebloem!

Dieren sport door de jaren heen

© Paradijsvogels Magazine - 2023
Made with
Web Wings